Welke verzekeringen sluit u best af voor uw kotstudent?

Gepost in: Voertuig Familie Woning

Image of the blog article

Uw kind gaat studeren en maakt zich op voor een unieke ervaring: het leven op kot. Maar welke verzekeringen sluit u best af? Volstaan uw brandverzekering en uw familiale verzekering? En wat als uw zoon of dochter in het buitenland gaat studeren?

De brandverzekering: een must voor elk kot

Op kot in België of in het buitenland, uw student heeft in elk geval een brandverzekering nodig. Die polis dekt namelijk de schade die uw kind aan zijn kot zou toebrengen als huurder. Denk maar aan waterschade door het laten overlopen van het bad, een gebroken ruit of een brandje. In principe dekt de brandverzekering van uw hoofdverblijfplaats ook het kot van uw kind, zelfs in het buitenland.

Bent u de eigenaar van het kot van uw zoon of dochter? In dat geval moet u een afzonderlijke brandverzekering afsluiten voor het gebouw. Ook de inboedel van het kot en de persoonlijke spulletjes van uw kind (laptop, kleding, tablet, ...) verzekert u hierin best mee.

Goed om weten

  • Uw brandpolis kan meerdere gehuurde studentenkoten verzekeren.
  • Om gebruik te kunnen maken van uw brandverzekering moet uw kind in het ouderlijk huis gedomicilieerd zijn.
  • De brandpolis moet uw hoofdverblijfplaats verzekeren.
  • Dekt uw brandverzekering ook uw inboedel, dan is de schade aan de inboedel (zoals computer, meubelen, boeken of kledij) van het kot ook gedekt.
  • Ga na of uw brandverzekering de waarborg Diefstal of Poging tot diefstal bevat. Is dat het geval dan is ook het kot van uw kind verzekerd tegen diefstal.

Wist u dat?

De brandverzekering van P&V dekt de schade aan studentenkoten overal ter wereld.

De BA Familiale voor ongelukjes in het dagelijks leven

Een familiale verzekering (BA Privéleven)  dekt uw aansprakelijkheid voor de schade die uw minderjarige kinderen in hun privéleven per ongeluk veroorzaken aan anderen. Ook als ze tijdelijk van huis weg zijn, bijvoorbeeld om studieredenen. Stel dat uw dochter een half jaar in Spanje studeert en daar met haar fiets een voetganger aanrijdt. Of in de museumshop per ongeluk met haar handtas enkele beeldjes tegen de grond gooit. Voor dergelijke ongelukjes moet uw kind zelf geen aparte familiale verzekering afsluiten. Zolang uw kinderen uw woning niet definitief hebben verlaten, blijven ze gedekt via uw verzekering.

Let op: dit geldt niet voor ongelukjes die uw dochter zou veroorzaken als ze achter het stuur van een wagen of een motor zit, daarvoor dient de burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering auto.

Goed om weten

Met de familiale verzekering van P&V zijn uw kinderen wereldwijd verzekerd. Bent u ergens anders  verzekerd? Dan controleert u best of uw familiale verzekering in alle landen geldt. Is dat niet het geval, dan moet u een aparte verzekering afsluiten.

Hoe zit het met uw autoverzekering?

Met uw BA-autoverzekering is uw kind ook verzekerd in de landen vermeld op de Internationale Motorrijtuigverzekeringskaart. Als uw student tijdelijk naar het buitenland trekt en daar wil autorijden met uw auto (dus geen huurauto of een auto van een ander), kijkt u best op voorhand na of uw autoverzekering ook daar geldig is.

Tip: Kijk zeker ook grondig de voorwaarden van het contract van de huurwagen na als uw kind een auto huurt in het buitenland. Voor jongeren gelden vaak hoge vrijstellingen of beperkingen. 

Andere nuttige verzekeringen voor studenten in het buitenland

Gaat uw kind enkele maanden in het buitenland studeren? Check dan op voorhand of uw zoon of dochter voldoende verzekerd is om met een gerust gemoed naar het buitenland te vertrekken.​​​​​​​

  • Informeer welke verzekeringen de universiteit of hogeschool voor uw kind heeft afgesloten, bijvoorbeeld voor persoonlijke ongevallen tijdens schoolactiviteiten, en of die ook in het buitenland van toepassing zijn. Goed om weten: de verzekering ongevallen privéleven van P&V  geldt overal ter wereld.
  • Neem ruimschoots voor het vertrek naar het buitenland contact op met uw ziekenfonds. Zo vermijdt u financiële verrassingen als uw kind tijdens zijn/haar verblijf in het buitenland medische zorg nodig heeft. De kosten die u terugbetaald krijgt, zijn namelijk afhankelijk van de bestemming, de leeftijd en de duur van de studies. Bepaalde landen stellen voor de terugbetaling van medische zorg ook voorwaarden rond de nationaliteit van de student.
  • Voor de meeste medische zorgen die uw ziekenfonds niet terugbetaalt, kan uw kind een beroep doen op uw hospitalisatieverzekering. Voor de meeste landen buiten Europa sluit u echter best een reisbijstandsverzekering af.
  • Breng vooraf ook uw kinderbijslagfonds op de hoogte van de studeerplannen van uw kind.

Aan alles gedacht?

Een goede brand- en familiale verzekering beschermen zoon- of dochterlief op kot tegen heel wat mogelijke ongemakken en kunnen u veel geld besparen. Maar misschien is ook een reisbijstandsverzekering aan te raden. Niet zeker of u aan alles hebt gedacht? Leg de studieplannen van uw kind voor aan uw P&V-adviseur.

 

Dit artikel werd geactualiseerd op 05/08/2022

 

​​​​​​​

Dit document is een reclamedocument met daarin algemene informatie over de verzekeringen BA Gezin en P&V Ideal Woning ontwikkeld door P&V, een merk van P&V Verzekeringen, en waarop het Belgische recht van toepassing is. Op deze verzekering zijn uitsluitingen, beperkingen en voorwaarden in verband met de verzekerde risico’s van toepassing. We verzoeken u dus om de algemene voorwaarden en de IPID–fiches aandachtig te lezen vóór de onderschrijving. Ze zijn beschikbaar op de website www.pv.be of op eenvoudig verzoek bij een P&V-adviseur. De verzekeringsovereenkomst wordt aangegaan voor één maand met stilzwijgende verlenging.

Bij eventuele klachten kunt u contact opnemen met een P&V–adviseur, uw bevoorrechte gesprekspartner voor al uw vragen. Hij/Zij zal alles doen om u zo goed mogelijk te helpen. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de dienst Klachtenmanagement van P&V die uw klacht of opmerking zorgvuldig zal onderzoeken. Deze dienst zal de verschillende partijen trachten te verzoenen en naar een oplossing zoeken. U kunt contact opnemen per post (Klachtenmanagement, Koningsstraat 151, 1210 Brussel), via e–mail (klacht@pv.be) of telefonisch (02/250.90.60). Als u niet akkoord gaat met de voorgestelde oplossing, dan kunt u zich wenden tot de Ombudsdienst van de Verzekeringen (de Meeûssquare 35 te 1000 Brussel), telefonisch 02/547.58.71 of via e–mail (info@ombudsman-insurance.be) (https://www.ombudsman-insurance.be/nl/homepage).

Als klant bent u beschermd door de gedragsregels inzake verzekeringen.

Voor persoonlijk advies of een verzekeringsofferte neemt u best contact op met een van onze adviseurs. U kunt ook de volledige juridische informatie raadplegen.

Nieuwe artikels