Huurwaarborg terugkrijgen? Ontdek onze 5 praktische tips

Gepost in: Woning

Image of the blog article

Huurwaarborg terugkrijgen als huurder: hoe doet u dat?

U zegt uw huurcontract op of het loopt ten einde. U wilt dus ook graag uw huurwaarborg terug. Maar hoe krijgt u uw waarborg terug? Kan een eigenaar weigeren om de huurwaarborg vrij te geven? En wie kan u in dat geval helpen?

1. Welke stappen moet u ondernemen om uw huurwaarborg terug te krijgen?

Wanneer uw huurcontract afloopt of wanneer u het zelf opzegt, krijgt u uw huurwaarborg terug. Dat is de som ter waarde van twee maanden huur die op een vaste rekening werd geparkeerd of via een bankwaarborg werd vastgelegd.

Maak eerst en vooral een afspraak met de verhuurder om een plaatsbeschrijving op te stellen. Door deze beschrijving te vergelijken met de beschrijving opgesteld aan het begin van het contract kan eventuele schade die aangebracht werd tijdens de duur van het contract vastgesteld worden.

2. Wat is het verschil tussen huurschade en normale slijtage van het gebouw?

Bij schade is het belangrijk om na te gaan waar de verantwoordelijkheid ligt. Zo kan de verhuurder bepalen of hij een deel van de huurwaarborg kan gebruiken voor de herstelling.

Onder huurschade verstaan we de schade die de huurder of zijn naasten (kinderen, genodigden…) aan het eigendom hebben toegebracht. Als de schade een gevolg is van een fout of een nalatigheid, moet de huurder zelf de schade herstellen.

Maar als de schade een gevolg is van normale slijtage, de ouderdom van het gebouw of overmacht (zoals een natuurramp), dan moet de verhuurder voor de herstelling opdraaien. We maken dus het onderscheid tussen een parketvloer met een wijnvlek, ten laste van de huurder, en behangpapier dat aan vervanging toe is, ten laste van de eigenaar.

3. Wat als de eigenaar weigert om de huurwaarborg vrij te geven?

Als de woning in goede staat wordt afgeleverd, moet de huurwaarborg wettelijk gezien binnen twee maanden na het einde van het huurcontract teruggestort worden. Daarvoor heeft de bank de handtekeningen van beide partijen nodig. Als de eigenaar op zich laat wachten, aarzel dan niet om een aanmaning te sturen per aangetekend schrijven.

U hebt de woning in zijn oorspronkelijke staat afgeleverd maar de eigenaar weigert de huurwaarborg of een deel daarvan terug te storten? Stap dan naar de griffie van het vredegerecht van de plaats waar de woning zich bevindt om een bemiddelingsprocedure of juridische procedure op te starten. Of contacteer uw rechtsbijstandsverzekeraar.

Lees ook: Wat doet de rechtsbijstand concreet? 

4. Wat gebeurt er met de intresten van de huurwaarborg?

De rente die het geld op de rekening heeft opgebracht, is volledig voor de huurder. Werd het geld niet op een rekening gezet, dan heeft de huurder het recht om interest te eisen (op deze huurwaarborg).

5. Huurwaarborg: 5 praktische tips

  1. Zet het geld voor de huurwaarborg op een bankrekening in plaats van het contant te betalen.
  2. Voeg foto’s bij de plaatsbeschrijving.
  3. Laat de plaatsbeschrijving uitvoeren door een expert (landmeter, immobiliënexpert of architect) in plaats van dit te regelen tussen huurder en verhuurder.
  4. Maak vooraf een plaatsbeschrijving om eventuele schade vast te stellen en te herstellen. Zo vermijdt u dat een deel van de waarborg wordt gebruikt om een beroepshersteller te betalen.
  5. Laat de plaatsbeschrijving opmaken op de dag dat u de sleutels overhandigt, wanneer de woning leeg is en netjes schoongemaakt. Zo kunt u laten zien dat de woning goed onderhouden werd.

Meer weten over de rechtsbijstand?

Weigert uw huiseigenaar uw huurwaarborg terug te betalen, zelfs al hebt u de woning piekfijn onderhouden? Hebt u een geschil met de eigenaar en komt u er samen niet uit? Uw rechtsbijstandsverzekeraar zal al het mogelijke doen om uw rechten te verdedigen. Indien nodig tot in de rechtbank. Meer weten? Uw P&V-adviseur beantwoordt graag al uw vragen.

 

Lees ook: 

Contacteer uw P&V-adviseur

Nog geen klant? Vind een P&V-adviseur in uw buurt.

In vuur en vlam? Beter niet in de keuken.

Huurder? Geniet nu van 15% korting op uw brandverzekering.*

Ontdek hier onze actie   

* Aanbod onder voorwaarden, geldig tot 15/05/2024

Nieuwe artikels