Schade aan uw huurwoning: wie betaalt de rekening?

Gepost in: Woning

Image of the blog article

Wie betaalt de kosten als uw huurwoning beschadigd raakt? U, uw verzekeraar of uw huisbaas? En is een brandverzekering verplicht als huurder? Of wat na waterschade, schade door een storm of gewoon door onvoorzichtigheid? Hoe regelt u dan de schadeaangifte?

Deze en andere nuttige verzekeringsinformatie voor huurders leest u in dit artikel.

Ook een brandverzekering als u huurt

De meeste huurders zijn contractueel verplicht om een brandverzekering af te sluiten. Sinds kort is een brandverzekering in Vlaanderen en Wallonië ook wettelijk verplicht. En maar goed ook, want huurders hebben niet alleen rechten: ze kunnen ook aansprakelijk worden gesteld voor de schade die ze veroorzaken aan het gebouw waarin ze wonen, of dat nu opzettelijk was of niet. Een goede brandverzekering is dus een onmisbare bescherming tegen huurrisico’s.

Vermoedelijke aansprakelijkheid als huurder

Bij schade aan een huurwoning veronderstelt de wetgever dat de huurder aansprakelijk is. Dat betekent dat u of uw brandverzekeraar de schade moet vergoeden die tijdens de huurperiode plaatsvond, tenzij u kunt bewijzen dat de schade buiten uw schuld is ontstaan. Maar geldt dit enkel voor schade veroorzaakt door brand?

De brandverzekering: waarborg brand

Twee voorbeelden:

  • Stel: u zet de frituurketel op, gaat snel nog even wat snacks kopen in de winkel om de hoek en ondertussen breekt er brand uit in uw keuken. De fout is duidelijk: u bent aansprakelijk en u of uw brandverzekeraar moet opdraaien voor de schade.
  • Stel: uw frituurketel explodeert bij het eerste gebruik door een fabricagefout. Als u dit kunt bewijzen, dan zal de schadevergoeding teruggevorderd worden bij de fabrikant of zijn aansprakelijkheidsverzekeraar.

De brandverzekering: waarborg glasbraak

Twee voorbeelden:

  • In uw huurappartement is het dubbelglas van het schuifraam wazig geworden. Daar kunt u niet aansprakelijk voor zijn, tenzij u een fout beging. De eventuele vervanging van het glas is bijgevolg voor rekening van de eigenaar (of van zijn verzekeringsmaatschappij).
  • Tijdens het verhuizen breekt u een venster. Die schade moet u laten herstellen, maar als deze gedekt is in uw brandverzekering, dan betaalt uw verzekeraar de kosten eventueel terug, verminderd met een eventuele vrijstelling (ook wel 'franchise' genoemd).

Wist u dat?

Als u als huurder een herstelling laat uitvoeren aan uw huurwoning, dan vraagt u best aan de aannemer een factuur op uw naam. Bij verbeteringswerken aan uw huurwoning (u laat bijvoorbeeld  een nieuwe vloer leggen op uw kosten) dient u dit aan te geven in uw brandverzekering. Op die manier is het 100% duidelijk aan wie de verzekeraar achteraf de schade moet vergoeden.

De brandverzekering: waarborg waterschade

Opnieuw twee voorbeelden:

  • De garagevloer van het huis dat u huurt is ingezakt door een lek in de afvoerleiding. Als dit lek niet werd veroorzaakt door uw fout, dan is de schade voor rekening van de eigenaar.
  • Door een lek in uw wasmachine stroomt het water tot in de woonkamer en de parketvloer raakt ernstig beschadigd. In dat geval bent u aansprakelijk en zult u of uw brandverzekeraar de herstelkosten moeten betalen.

Wist u dat?

Als u als huurder besluit om de schade aan uw woning niet te laten herstellen, dan kan er op het moment van de plaatsbeschrijving op het einde van het contract discussie ontstaan. Met als gevolg dat de eigenaar mogelijk (een deel van) de waarborg niet terugbetaalt en inhoudt als schadevergoeding.

Natuurrampen en stormen

U bent als huurder niet aansprakelijk voor schade die het gevolg is van een natuurramp of van een storm. Als een storm het dak van uw woning blaast, dan is dat niet uw fout en zal de eigenaar of zijn verzekeraar dus het nieuwe dak moeten betalen.

Hoe verloopt de procedure bij schade in een huurwoning?

  1. Zowel de eigenaar als de huurder geven de schade aan bij hun verzekeraar.
  2. Beide verzekeraars onderzoeken de oorzaak van de schade en wie er eventueel aansprakelijk is.
  3. Als de aansprakelijkheid is vastgesteld, wordt de schadelijder vergoed door zijn verzekeraar. Die schadelijder kan zowel de eigenaar als de huurder zijn of een derde (bijvoorbeeld uw buurman).
  4. De verzekeraar van de schadelijder vraagt aan de aansprakelijke partij (eigenaar, huurder, fabrikant, verzekeraar, …) om de schadevergoeding terug te betalen, tenzij de schadelijder zelf de schade veroorzaakte.

Kies een complete brandverzekering

Een brandverzekering is niet alleen onmisbaar voor de schade aan uw huurwoningen voor de bescherming van uw eigen inboedel maar ook voor de schade aan derden, bijvoorbeeld uw buren. 

Meer weten over de brandverzekering van P&V? In ons dossier Brand / Woningverzekering vindt u al heel wat vragen en antwoorden. Ook uw P&V-adviseur vertelt u graag meer over onze ruime waarborgen en uitgebreide bijstand na schade.

Contacteer uw adviseur en check of uw huurwoning goed is verzekerd

Nog geen klant? Vind hier een P&V-adviseur in uw buurt en ontdek ons aanbod voor huurders.

In vuur en vlam? Beter niet in de keuken.

Huurder? Geniet nu van 15% korting op uw brandverzekering.*

Ontdek hier onze actie   

* Aanbod onder voorwaarden, geldig tot 15/05/2024

Nieuwe artikels