Speed pedelecs: voortaan wettelijk geregeld

Gepost in: Fiets

Image of the blog article

Nieuwe regels voor snelle elektrische fietsen

De verkoop van elektrische fietsen in België blijft stijgen. Dat is ook de wetgever niet ontgaan. Op 1 oktober 2016 wijzigde de wetgeving rond de inschrijving van dergelijke fietsen. Vanaf die datum onderscheiden we elektrische fietsen in drie verschillende categorieën met elk hun eigen verplichtingen.

Drie verschillende categorieën elektrische fietsen

1. Fietsen met een elektrische hulpmotor (≤ 250W en ≤ 25 km/u)

  • hebben enkel trapondersteuning (de motor geeft enkel aandrijfkracht als u trapt);
  • worden beschouwd als gewone fietsen.

2. Gemotoriseerde fietsen (≤ 1000W en ≤ 25 km/u)

  • hebben altijd trapondersteuning en soms een motor die aandrijfkracht geeft zonder dat u actief trapt;
  • hebben een Certificaat van Overeenstemming (COC) nodig;
  • als de motor autonoom kan werken (dus zonder te trappen) dan moet de fiets verzekerd worden zoals een gemotoriseerd rijtuig;
  • u moet minstens 16 jaar zijn om ermee te rijden.

3. Speed pedelecs (≤ 4000W en ≤ 45 km/u)

  • kunnen snelheden tot 45 kilometer per uur halen en vallen daarom in de categorie van bromfietsen;
  • het dragen van een (brom)fietshelm is verplicht;
  • u moet een rijbewijs hebben (AM, A1, A of B);
  • uw speed pedelec moet ingeschreven worden bij de DIV;
  • u hebt een kleine nummerplaat nodig voor bromfietsen. Die plaat begint met de letter ‘P’ en meet 10 op 12 centimeter.

Verzekeringen voor elektrische fietsen

Kan de motor van uw elektrische fiets autonoom werken, dus zonder dat u moet trappen, dan hebt u een autoverzekering nodig. Voor deze fietsen geldt een speciaal tarief.

Hebt u een fiets met enkel elektrische trapondersteuning, dat wil zeggen dat u altijd zelf moet trappen? Dan volstaat de familiale verzekering van P&V. Die verzekert de schade die u aan anderen zou berokkenen met uw elektrische fiets.


Opgelet: de familiale verzekering en de autoverzekering BA dekken enkel schade aan derden.

Meer weten? Contacteer uw P&V agent 

Hebt u vragen over deze nieuwe wetgeving? Wilt u meer info over een auto- of familiale verzekering? Of hebt u andere vragen? Contacteer dan snel uw P&V agent. Hij beantwoordt graag al uw vragen. 

Nog geen klant? Vind hier een P&V agent in uw buurt.

 

Dit document is een reclamedocument met daarin algemene informatie over de verzekering P&V Fiets ontwikkeld door P&V, een merk van P&V Verzekeringen, en waarop het Belgische recht van toepassing is. Op deze verzekering zijn uitsluitingen, beperkingen en voorwaarden in verband met de verzekerde risico’s van toepassing. We verzoeken u dus om de algemene voorwaarden en de IPID–fiches aandachtig te lezen vóór de onderschrijving. Ze zijn beschikbaar op de website www.pv.be of op eenvoudig verzoek bij een P&V-adviseur. De verzekeringsovereenkomst wordt aangegaan voor één maand met stilzwijgende verlenging.

Bij eventuele klachten kunt u contact opnemen met een P&V–adviseur, uw bevoorrechte gesprekspartner voor al uw vragen. Hij/Zij zal alles doen om u zo goed mogelijk te helpen. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de dienst Klachtenmanagement van P&V die uw klacht of opmerking zorgvuldig zal onderzoeken. Deze dienst zal de verschillende partijen trachten te verzoenen en naar een oplossing zoeken. U kunt contact opnemen per post (Klachtenmanagement, Koningsstraat 151, 1210 Brussel), via e–mail (klacht@pv.be) of telefonisch (02/250.90.60). Als u niet akkoord gaat met de voorgestelde oplossing, dan kunt u zich wenden tot de Ombudsdienst van de Verzekeringen (de Meeûssquare 35 te 1000 Brussel), telefonisch 02/547.58.71 of via e–mail (info@ombudsman-insurance.be) (www.ombudsman-insurance.be).

Als klant bent u beschermd door de gedragsregels inzake verzekeringen. Voor persoonlijk advies of een verzekeringsofferte neemt u best contact op met een van onze adviseurs. U kunt ook de volledige juridische informatie raadplegen.

Nieuwe artikels