Ontwikkelingseconoom Jean Drèze wint Burgerschapsprijs 2021

Gepost in: Over P&V

Image of the blog article

Op 30 november maakte de Stichting P&V de laureaat bekend van de zeventiende Burgerschapsprijs. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan personen, initiatieven of organisaties in België of het buitenland die zich inzetten voor een open, democratische en tolerante samenleving en daar ook een wezenlijk verschil maken.

Verdiende winnaar dit jaar Jean Drèze. Hij krijgt de Burgerschapsprijs 2021 voor zijn werk als ontwikkelingseconoom en zijn dagelijkse strijd voor sociale gelijkheid in India.

Wie is Jean Drèze?

Jean Drèze werd in 1959 geboren in Leuven. Na zijn studies wiskundige economie aan de universiteit van Essex in Engeland woonde en werkte hij bijna onafgebroken in India. Hij doceert er aan de Delhi School of Economics en de Universiteit van Ranchi. Hij werkt rond diverse ontwikkelingsvraagstukken waarmee India wordt geconfronteerd, zoals hongersnood, ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, gezondheid en onderwijs.

Als activist is Jean Drèze al jarenlang betrokken bij verenigingen die het leven van de armen in India willen verbeteren. Zijn onderzoek en activisme hebben mee geleid tot belangrijke sociale programma’s en verbeteringen in de basisrechten van burgers. Zo bereikte hij onder andere dat schoolkinderen in India elke dag een gratis warme maaltijd krijgen (National Food Security Act) en dat werkloze gezinnen op het platteland 100 dagen tewerkgesteld kunnen worden in overheidsprojecten (National Rural Employment Guarantee Act).

 

Tussen de mensen

Sinds 2002 is Jean Drèze officieel Indiaas staatsburger. Hij kiest er bewust voor om heel eenvoudig te leven tussen van de mensen voor wie hij zich inzet en onderzoek verricht.

Jean Drèze: “Economen horen niet alleen thuis in universiteiten, regeringen of bedrijven, maar ook onder de bevolking. Het is belangrijk om te luisteren naar de mensen die rechtstreeks betrokken zijn, ook al zijn die niet opgeleid. Zij kennen de realiteit en kunnen je in detail uitleggen hoe systemen van uitsluiting, uitbuiting en corruptie werken. In gesprekken met weduwen heb ik bijvoorbeeld een duidelijk inzicht gekregen in wat fout kan gaan bij de implementatie van pensioenplannen door de overheid. In de statistieken lijkt 5% onbereikte mensen misschien acceptabel. Als je tijd spendeert met die mensen, denk je daar anders over.”

Voor Jean Drèze moet economisch onderzoek bijdragen tot het verbeteren van de wereld. Momenteel vragen vooral het recht op onderwijs en gezondheidszorg in het door covid geteisterde India zijn aandacht.

Wat gaat Jean Drèze doen met zijn prijs?

Met de Burgerschapsprijs mag Jean Drèze een project naar keuze in India steunen, dat in de lijn ligt van de missie van de Stichting P&V. Hij koos voor Mobile Creches, een organisatie die zich inzet voor het recht van maatschappelijk kwetsbare kinderen op zorg en ontwikkeling.

Jean Drèze: "Mobile Creches heeft een leidende rol gespeeld bij de oprichting van crèches op bouwplaatsen voor de kinderen van bouwvakkers, evenals bij de campagne voor het recht op voorschoolse ontwikkeling en bescherming van alle Indiase kinderen. Wij zijn ook medestanders geweest in de campagne voor het recht op voedsel. Hun werk is een blijvende bron van inspiratie.”

Meer over de Burgerschapsprijs en de Stichting P&V

Wilt u graag meer weten over de sociale initiatieven en andere projecten van de Stichting P&V? Neem dan een kijkje op de website of Facebookpagina van onze Stichting en blijf op de hoogte.

Het persbericht over de Burgerschapsprijs 2021 vindt u hier.

Nieuwe artikels