Stroomuitval? 11 tips om u voor te bereiden

Gepost in: Woning

Image of the blog article

Stroomuitval? 11 tips om u voor te bereiden

Om een eventueel stroomtekort op te vangen, is het mogelijk dat u deze winter enkele uren zonder stroom zult vallen. U zult daar enkele dagen op voorhand zeker van op de hoogte gebracht worden, maar het kan geen kwaad om alvast even stil te staan bij de voorbereidingen die u kunt treffen.

Lees onze 11 tips om zo weinig mogelijk hinder te ondervinden bij een stroomonderbreking.

Stroomonderbreking is noodmaatregel

De stroomonderbreking is een noodmaatregel om een eventueel stroomtekort op te vangen. De stroomuitval zal maar enkele uren duren, waarschijnlijk tussen 17 en 20 uur.

De website www.offon.be toont hoe groot het risico op een stroomonderbreking is, voor de komende zeven dagen. U kunt ook de app Elia4cast downloaden. Ook de vier grote nationale zenders - VRT, VTM, RTBF en RTL – zullen de stroompannes aankondigen in hun weerberichten.

Wat als er een stroomonderbreking aangekondigd wordt voor uw gemeente of stad? Hoe kunt u zich dan het beste voorbereiden?

1. Laad batterijen op

Laad enkele uren voor de stroomuitval de batterijen van uw smartphone, laptop op ... Houd er wel rekening mee dat netwerken verstoord kunnen zijn tijdens de stroompanne. Telefoneer enkel als het nodig is, zodat het netwerk niet overbelast geraakt.

2. Zorg voor eten en drinken

Tijdens de stroomonderbreking kunt u niet koken. Zorg dus op voorhand voor voldoende drinken en eten dat u niet hoeft op te warmen. Eventueel kunt u warme soep of koffie bijhouden in een thermos.

3. Bereid een noodkamer voor

Leg op voorhand een zaklamp met opgeladen batterijen, kaarsen (in een houder), lucifers, een radio op batterijen (zodat u het nieuws kunt volgen), medicijnen, warme kleren, enkele boeken of een spelletje ... klaar in een kamer. Zo moet u op het laatste moment niet alles bijeenzoeken. Voorzie eventueel een emmer water om het toilet door te spoelen.

4. Rijd tijdens de stroompanne liever niet met uw auto

De verkeerslichten zullen gedoofd zijn waardoor het risico op een auto-ongeval toeneemt.

5. Sluit uw diepvries goed af

Goede diepvriezers kunnen minstens tien uur zonder stroom zonder te ontdooien. Bij een stroompanne van drie uur zullen uw etenswaren dus niet beschadigd geraken. Ter controle kunt u een zak ijsblokjes in de diepvries leggen. Sluit in ieder geval de diepvries goed af en open hem niet tijdens de stroomonderbreking.

6. Haal stekkers uit stopcontact

Haal voor de stroomuitval alle stekkers uit het stopcontact. Zodra er terug stroom is, kunt u ze een voor een terug in het stopcontact steken. Want als er opnieuw stroom wordt geleverd, zou een stroompiek of een overstroom schade kunnen berokkenen aan uw elektrische en elektronische toestellen.

7. Isoleer waterleidingen

Als de verwarming uitvalt door de stroomonderbreking, kunnen de waterleidingen beschadigd geraken door vorst. Isoleer daarom de waterleidingen in ruimtes die risico lopen. Warm de lokalen op voor de stroompanne en houd ramen, deuren, gordijnen ... dicht tijdens de onderbreking. Zorg wel voor voldoende verluchting in de ruimtes waarin u verblijft.

8. Check batterijen alarmsysteem

Incert-erkende alarmsystemen zijn steeds voorzien van een noodbatterij. Maar voor de stroomonderbreking kunt u best eens controleren of die batterij nog werkt.

9. Check ook andere detectiesystemen

Ga ook voor detectiesystemen van brand, rook, aardgaslek, CO ... en voor sprinklerinstallaties de staat van de batterijen na.

10. Test noodgenerator

Bij een manuele generator zorgt u voor voldoende verlengkabels. Een vaste generator die automatisch gekoppeld is aan het elektriciteitsnetwerk, laat u installeren door een professionele installateur. Want als die nog aanstaat wanneer er opnieuw stroom is, kan er een kortsluiting ontstaan. Doe in ieder geval een test met de noodgenerator voor de stroomonderbreking.

11. Houd de vluchtwegen veilig en open

Ga na of er voldoende nood- en veiligheidsverlichting is bij een brand of ontploffing tijdens een stroomonderbreking. Kunnen de elektrisch bediende deuren, poorten en slagbomen nog geopend worden? Kunnen de liften vermeden worden met een brandtrap?

Wat als er toch schade is door een grote stroomonderbreking?

De kans is klein dat de brandverzekering de schade zal vergoeden, omdat de stroompanne op voorhand zal worden aangekondigd. Voor veel brandverzekeringen moet er immers sprake zijn van een ongeval, dus een plotse en onvoorziene gebeurtenis, zoals een blikseminslag, een kortsluiting of een overbelasting van het netwerk. Veel hangt ook af van uw specifieke situatie. Voor advies op maat contacteert u best uw P&V adviseur.

Stroomverbruik beperken

Het beste is natuurlijk dat er helemaal geen stroomonderbreking komt. De website www.offon.be verzamelde alvast enkele tips om minder elektriciteit te verbruiken. Als iedereen zijn steentje bijdraagt en zijn stroomverbruik beperkt, kan dat voldoende zijn om een stroomonderbreking te voorkomen.

Pack Woning+

Wist u dat het Pack Woning+ ook de inhoud van uw diepvriezer verzekert bij een onvoorziene stroomonderbreking door uw energieleverancier? En dat er geen slijtage toegepast wordt op elektrische of elektronische apparaten (voor privégebruik) als ze minder dan 10 jaar oud zijn? Tot dan recupereert u altijd 100% van hun nieuwwaarde.   

Meer weten over het Pack Woning+ en de brandverzekering Ideal Woning van P&V Verzekeringen? Praat er over met een P&V agent. Hij vertelt er u graag meer over.

Contacteer uw P&V agent

Nog geen klant? Vind een agent in uw buurt.

 

Nieuwe artikels

Met uw P&V agent:

  • Verzekeringen in een verstaanbare taal
  • Uitstekende productkennis
  • Afspraak wanneer het u past