VAPZ: hoeveel kunt u in 2017 sparen?

Gepost in: Pensioen KMO en zelfstandigen

Image of the blog article

Fiscaal maximum VAPZ 2017 bedraagt 3.127,24 euro

Het VAPZ is voor zelfstandigen nog steeds de meest interessante manier om te sparen voor het pensioen. Het maximumbedrag dat u voor 2017 kunt storten is 3.127,24 euro. 

VAPZ: sparen voor een hoger pensioen, met fiscale voordelen 

Het VAPZ (vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen) is dé manier bij uitstek om fiscaal voordelig voor uw pensioen te sparen. U vult niet alleen uw wettelijk pensioen aan, de premies zijn bovendien ook aftrekbaar als beroepskost. Zo boekt u minder belastbare winst en moet u dus ook minder sociale bijdragen betalen.

Maximumpremie VAPZ en Sociaal VAPZ

Maximaal mag u 8,17% van uw geherwaardeerd netto belastbaar beroepsinkomen van drie jaar terug (2014) storten voor uw VAPZ. De absolute bovengrens is voor 2017 vastgelegd op 3.127,24 euro. Voor een Sociaal VAPZ, dat ook een stuk sociale bescherming biedt, bedraagt de premie maximaal 9,40% van het beroepsinkomen, met voor 2017 als maximale bovengrens 3.598,05 euro. De minimumpremie VAPZ blijft 100 euro.

Leeftijd VAPZ opnemen is verhoogd

De spelregels voor het tijdstip van opname of uitkering van uw VAPZ wijzigden vanaf 2016. 

De eindleeftijd van een VAPZ is de voorziene einddatum bij het afsluiten van het contract. Vanaf 1 januari 2016 mag de eindleeftijd van nieuwe VAPZ-contracten ten vroegste op de wettelijke pensioenleeftijd liggen.

De uitkeringsleeftijd is de leeftijd waarop u het gespaarde kapitaal opneemt. Deze hangt voortaan af van het moment waarop u aanspraak kunt maken op een wettelijk pensioen, en dat zowel voor oude als nieuwe pensioenplannen. Op het ogenblik van effectieve wettelijke pensionering is de verzekeraar bovendien verplicht het pensioenkapitaal uit te keren.

Advies nodig?

Wilt u weten hoeveel belastingen u kunt besparen dankzij een VAPZ? Vraag advies aan uw P&V Agent. Hij helpt u graag verder.

Contacteer uw P&V Agent

Nog geen klant? Vind een P&V Agent in uw buurt

Nieuwe artikels

Met uw P&V agent:

  • Verzekeringen in een verstaanbare taal
  • Uitstekende productkennis
  • Afspraak wanneer het u past