7 Tips om uw waterfactuur te verlagen

Gepost in: Woning

Image of the blog article

Waterfactuur verlagen ? Volg deze tips 

De gemiddelde Belg verbruikt zo’n 120 liter water per dag! Hier vindt u enkele eenvoudige trucs die u kunnen helpen om tot 30% te besparen op uw waterverbruik!

1. Ga op zoek naar lekken

Kijk uw buizenstel regelmatig na. U moet zich zorgen maken indien uw waterteller blijft draaien ook al verbruikt u geen water! Een waterlek kan uw dagelijks verbruik met 20% tot 30% doen stijgen.

2. Verminder het debiet van uw kranen en douchekoppen

Beperk het verbruik van uw kranen en douchekoppen door hulpmiddelen als een spaarkop te installeren. Een thermostatische kraan houdt uw debiet onder controle door eenvoudigweg de temperatuur te regelen. Dat levert algauw een besparing van 30% water op! Beschikt uw douche hier niet over, installeer dan een douchestop.

3. Bespaar op toiletwater

Uw toilet is verantwoordelijk voor ongeveer 36% van het totale waterverbruik. Installeer daarom een doorspoelsysteem met twee snelheden: zo bespaart u tot 50% water door te gaan van een spoelbeurt tussen 6 en 9 liter naar eentje van 3 à 4 liter. Minder bekend maar minstens zo efficiënt zijn de ecoplaatjes die u onderaan in de spoelbak kan leggen en die voor een besparing van ongeveer 3 à 4 liter per spoelbeurt zorgen!

4. Bespaar afwas- en keukenwater

  • Kies voor een vaatwasser in plaats van de afwas met de hand te doen. Een toestel van categorie A verbruikt twee à drie keer minder water dan bij een beurt met de hand.
  • Vermijd om halfvolle vaatwassers te laten draaien.
  • Hebt u geen vaatwasser? Vul dan een teiltje om uw keukengerei schoon te maken. Zo vermijdt u dat u het water laat lopen. Doe hetzelfde wanneer u fruit en groenten wilt schoonmaken. Als u planten hebt, kunt u het water dat u gebruikt hebt voor het schoonmaken van uw groenten en fruit hiervoor gebruiken!
  • Als u water van de kraan drinkt, kunt u flessen met water vullen die u in de koelkast bewaart. Zo moet u het water niet zo lang te laten lopen om te wachten tot het koud is.

5. Beperk uw waterverbruik voor de schoonmaak van uw wasgoed

  • Kies voor een wasmachine van klasse A. Weet dat een machine van klasse D zo’n 90 liter per beurt verbruikt, terwijl eentje van klasse A zich beperkt tot 50 liter.
  • Vermijd delicaat wasgoed dat u met de hand moet wassen.

6. Wees slim met water als u zich wast

Water dat gebruikt wordt voor persoonlijke hygiëne is goed voor ongeveer 33% van uw factuur!

  • Een bad is als een Schotse douche! Het verbruikt tussen 150 en 250 liter water, dus tweemaal meer dan een gewone douche van 5 minuten! Kies voor korte douches en u bespaart heel wat euro’s op een jaar. Nemen uw kinderen toch een bad? Stop ze er dan samen in. Als ze nog klein zijn, kunt u ook een klein plastic badje vullen in uw badkuip.
  • Laat het water niet lopen als u zich scheert of inzeept. Gebruik een glas om uw mond te spoelen als u uw tanden gepoetst heeft. Als u de kraan laat lopen, betekent dat zo’n 6 à 9 liter per minuut, tegenover 20 centiliter voor één glas!

7. Vang het regenwater op voor recreatief gebruik!

Ideaal is wanneer u zich een vergaarbak aanschaft voor regenwater. Wilt u het goedkoper, dan kunt u ook het water opvangen in allerlei recipiënten. Hiermee kunt u dan de tuin begieten, uw wagen wassen of het terras schrobben.

Met deze eenvoudige tips kan een gezin van vier gemakkelijk elk jaar honderden euro’s besparen. Bovendien vaart onze planeet er wel bij!

Woningverzekering Ideal Woning

Wist u dat waterschade een van de hoofddekkingen is in de brandverzekering? En dat de brandverzekering Ideal Woning naast sterke basiswaarborgen ook heel wat optionele waarborgen biedt? Meer weten? Uw P&V agent vertelt u er graag meer over.

Contacteer uw P&V agent

Nog geen klant? Vind een agent in uw buurt.

 

Bronnen :  

WWF

Editions Tondeur

 

 

Nieuwe artikels