Wat is een kleine omniumverzekering?

De mini-omniumverzekering dekt de schade aan uw auto waarvoor er niemand aansprakelijk is. Denk bijvoorbeeld aan stormschade aan uw auto of een barst in uw voorruit. De kleine omnium vult de BA-autoverzekering aan, die enkel schade aan derden dekt.

Waarvoor dient een mini-omniumverzekering?

Een mini-omniumverzekering, ook kleine omnium of mini-allriskverzekering genoemd, is meestal een combinatie van de volgende vier waarborgen: brand, glasbraak, dieren en natuurkrachten. Soms kunt u kiezen om daarbij de optie diefstal te nemen, uw verzekeringspremie zal daardoor wel stijgen.

1. Brand

Deze waarborg dekt de schade aan uw voertuig door brand, ontploffing of blikseminslag. Meestal is een kortsluiting in uw auto enkel verzekerd als er vlammen bij te pas komen. Raakt uw zetel bijvoorbeeld beschadigd door een brandende sigaret, dan wordt de schade niet vergoed.

Ontstaat er brand doordat u licht ontvlambare of ontplofbare voorwerpen vervoerde, dan wordt de schade niet vergoed. Dit is wel zo als het gebeurde door het vervoer voor privégebruik van gasflessen of benzineblikken voor noodgevallen.

2. Glasbraak

De waarborg glasbraak of glasbreuk dekt barsten, scheuren of sterretjes in de voor-, zij- en achterruiten van uw auto. Sommige mini-omniumverzekeringen komen ook tussen bij schade aan het glas van uw panoramisch schuifdak. Schade aan koplampen en spiegels wordt meestal niet vergoed door een kleine omnium.

3. Natuurkrachten en aanrijding met dieren

Bij natuurkrachten vergoedt de mini-omnium enkel de rechtstreekse gevolgschade bij een zware storm, hagel, overstromingen, vloedgolven, grondverschuivingen, lawines of vallende stenen. Dat betekent dat stormschade aan uw auto bijvoorbeeld wel verzekerd is als er een boom door de storm op uw auto valt. Maar niet als u met een auto tegen een omgevallen boom rijdt die al eerder op de weg lag. In dat geval is het de volledige omniumverzekering die de schade vergoedt.

Ook bij schade door dieren moet het bij de meeste kleine omniums om een rechtstreeks gevolg gaan. U bent in dat geval dus wel verzekerd als u een wild everzwijn aanrijdt, maar niet als u uitwijkt voor een hond en daardoor tegen een boom rijdt. Sommige verzekeraars vergoeden trouwens alleen aanrijdingen met wilde dieren, en geen aanrijdingen met huisdieren.

4. Diefstal

De waarborg diefstal vergoedt u als uw auto gestolen wordt of een onderdeel ervan (zoals een ingebouwde autoradio). U kunt ook een vergoeding krijgen als uw auto beschadigd is na een poging tot diefstal. Diefstal van goederen die in de auto liggen, zoals een laptop of een handtas, vallen niet binnen deze waarborg. Deze zaken kunnen eventueel wel vergoed worden door uw brandverzekering.

Wat dekt een mini-omniumverzekering niet?

Een mini-omniumverzekering vergoedt geen:

 • schade door vandalisme;
 • schade aan uw voertuig bij een betwist auto-ongeval;
 • schade veroorzaakt door een onbekende tegenpartij (bijvoorbeeld vluchtmisdrijf);
 • schade die u zelf veroorzaakt hebt. Bijvoorbeeld als u met uw auto tegen een betonnen bloembak bent gereden, of als u aansprakelijk bent voor een botsing met een andere auto.

Al deze schadegevallen worden wel vergoed door de volledige omniumverzekering.

Wanneer neem ik best een mini-omnium?

Een mini-omniumverzekering is niet wettelijk verplicht. Vaak nemen mensen een volledige omnium voor de duur van hun autolening, en schakelen ze daarna over op een kleine omnium.

Hoe vergoedt mijn mini-omniumverzekeraar mij?

Bij een schadegeval berekent een expert eerst de herstelkosten. Deze krijgt u terugbetaald, verhoogd met de btw. Tenzij u een btw-nummer hebt en de btw geheel of gedeeltelijk kunt recupereren.

Veel verzekeraars werken samen met gespecialiseerde herstellers zoals Carglass. Als u daar uw wagen laat herstellen, hoeft u niets voor te schieten. De factuur wordt meteen door uw verzekeraar geregeld.

Bij diefstal van uw auto ontvangt u de vergoeding, die u afgesproken hebt bij het afsluiten van uw mini-omniumverzekering.

Waar en wanneer ben ik niet gedekt door de mini-omnium?

De waarborgen van de mini-omnium gelden enkel in de landen vermeld op de groene kaart (uw verzekeringsbewijs). Controleer in ieder geval uw groene kaart als u op reis gaat.

In een aantal gevallen komt de verzekering niet tussen:

 • als het schadegeval veroorzaakt is doordat u dronken was of in een gelijksoortige toestand;
 • als de verzekeringspremie niet betaald werd en de waarborgen daardoor geschorst werden;
 • als de bestuurder wettelijk niet met het voertuig mag rijden (bijvoorbeeld omdat hij geen rijbewijs heeft);
 • als het voertuig geen geldig keuringsbewijs had op het moment van het schadegeval;
 • als de bandengroeven niet diep genoeg zijn;
 • na een niet-toegestane wedstrijd op de openbare weg.

 

Wist u dat u bij P&V Verzekeringen kunt kiezen of u al dan niet de optie Diefstal neemt bij uw mini-omniumverzekering?

Bereken de premie voor uw mini-omnium.

Ontdek de omnium van P&V

 • Unieke omnium voor auto’s vanaf 2 jaar: 5% extra korting per jaar
 • In 4 stappen weet u hoeveel een omnium bij P&V kost. 
Bereken uw premie

Uw auto verzekeren