Lek in dak: komt uw brandverzekering tussen?

Gepost in: Woning

Image of the blog article

Een lekkend dak. Bent u wel voldoende verzekerd?

U komt thuis van uw werk en merkt vochtplekken op de muur van uw slaapkamer, net onder het dak. De verf is gaan schilferen en de muur is beschadigd. Enkele balken van de houten vloer hebben ook schade opgelopen door het lek. Is dergelijke schade gedekt door uw brandverzekering? Bent u wel goed verzekerd?

Kunt u rekenen op een schadevergoeding van de brandverzekering?

JA. Het is de oorzaak van de waterschade zelf die bepaalt of er al dan niet een tussenkomst is. Gelukkig neemt P&V de lasten op zich voor de schade die veroorzaakt is door het water dat door het dak is gesijpeld, en de gevolgen hiervan.

Brandverzekeringen kunnen verschillende soorten dekkingen bieden. Om een voorbeeld te noemen: niet alle brandverzekeringen vergoeden het opsporen van lekken in ingewerkte leidingen. Maar schade die veroorzaakt werd door opstijgend vocht (langs de muren), wordt door geen enkele brandverzekering vergoed.

Wat moet u doen bij waterschade?

U neemt eerst foto’s van de schade. Contacteer vervolgens uw verzekeraar. Daarna neemt u best ook enkele maatregelen om de schade te beperken, zeker als er zwaar weer wordt voorspeld. Beschadigde dakpannen kunt u bijvoorbeeld al vervangen.

Welke kosten worden gedekt door de brandverzekering?

De schade aan het gebouw die veroorzaakt is door het voorval, wordt gedekt. In dit geval worden uw kosten betaald om de muur en de houten vloer opnieuw in hun oorspronkelijke staat te herstellen. Als er ook meubelen beschadigd zijn, kunt u het luik ’meubelen’ van uw woningverzekering aanspreken (voor zover u hierin hebt voorzien).

Aan welk bedrag mag u zich verwachten?

De brandverzekering zal uw waterschade vergoeden volgens de nieuwwaarde. Dat is de prijs voor het herstellen of vervangen van het voorwerp.

Goede raad

  • Wees voorzichtig als het om inboedel gaat: neem voldoende maatregelen om te vermijden dat de toestand erger wordt.
  • Bent u huurder? Verzeker u tegen huurrisico’s. Bescherm uw belangen tegen schade aangericht aan een gehuurd gebouw. Ook al is het geen wettelijke verplichting zoals een BA-autoverzekering, toch is het sterk aangeraden om vervelende situaties te vermijden. Voor de wet is de huurder steeds verantwoordelijk voor schade aan gehuurde goederen, tenzij hij het tegendeel kan bewijzen.

Kies een goede brandverzekering voor uw woning

Neem contact op met een P&V agent voor een gratis en vrijblijvende offerte voor een brandverzekering.

Contacteer uw P&V agent

Nog geen klant? Vind een agent in uw buurt.

Nieuwe artikels