Onderhoud wagen. Wanneer? Om de hoeveel km? Kostprijs?

Gepost in: Voertuig

Image of the blog article

Onderhoud van uw voertuig: 4 belangrijke vragen

Wanneer moet uw wagen binnen voor onderhoud? Voor een klein of een groot onderhoud? Bij de garage om de hoek of bij de concessiehouder? Welk budget moet u hiervoor uittrekken? Wij wierpen een blik onder de motorkap.

1. Hoe vaak heeft uw auto een onderhoudsbeurt nodig?

Het onderhoudsboekje informeert u over de technische gegevens van uw voertuig alsook over de frequentie van de onderhoudsbeurten. Afhankelijk van het advies van uw constructeur gebeurt dat best om de 15.000 of 30.000 km. Bewaar uw onderhoudsboekje goed (bijvoorbeeld in uw handschoenkastje) en zorg ervoor dat uw garagist de datum en het uitgevoerde nazicht vermeldt en uw boekje afstempelt. Zo kunt u precies opvolgen wat er wanneer met uw wagen is gebeurd. Het onderhoudsboekje is belangrijk bij de doorverkoop van het voertuig en is noodzakelijk wanneer u zich wil beroepen op de fabrieksgarantie.

2. Welk onderhoud: klein of groot?

Een klein onderhoud

Een klein onderhoud wordt aangeraden om de 15.000 of 30.000 km, afhankelijk van het type voertuig en de leeftijd. Een onderhoud omvat meestal:

 • verversing van de motorolie die dient om de wrijving tussen de onderdelen te beperken, de afkoeling ervan te verzekeren en de motor tegen corrosie te beschermen;
 • controle van het oliepeil en de koelvloeistof die de motoronderdelen afkoelt;
 • controle van de remmen (schijven en blokken);
 • controle van de koplampen;
 • controle van de accu;
 • vervanging van de oliefilter.

Een groot onderhoud

Een groot onderhoud is meestal nodig om de 30.000 km. Bovenop de controles van het klein onderhoud omvat een groot onderhoud ook:

 • vervanging van de luchtfilter:
 • vervanging van de pollenfilter, die zorgt voor gezonde lucht in de wagen;
 • vervanging van de bougies voor benzinewagens;
 • controle van de uitlaat;
 • nazicht van de schokdempers en de banden. Deze twee elementen zijn, zoals u weet, essentieel voor een goede wegligging en een optimaal remgedrag.

3. Waar kunt u terecht voor het onderhoud van uw wagen?

Sinds 2002 mag de Europese consument zijn wagen laten onderhouden en herstellen waar hij wilt. Deze maatregel werd versterkt door een Europese richtlijn van 2010 die constructeurs verplicht om specifieke informatie over de modellen van hun merk met onafhankelijke ondernemers te delen. U hoeft dus niet naar een concessiehouder of merkgarage te stappen, zelfs niet tijdens de periode van de fabrieksgarantie. Sommige mensen verkiezen de garage om de hoek, die misschien wat goedkoper is. Anderen blijven trouw aan hun concessiehouder, die de specifieke eigenschappen van het merk goed kent.

4. Welk budget moet u uittrekken voor het onderhoud van uw auto?

De gemiddelde prijs van een klein onderhoud varieert van 100 tot 1.000 euro, afhankelijk van het merk, het bouwjaar en het gebruik van het voertuig. Voor een groot onderhoud betaalt u al gauw het drievoudige.

Tip: vraag altijd een offerte voor het onderhoud en vergelijk de prijzen.

Tip: rechtsbijstandsverzekering

Werd uw auto slecht hersteld? Hebt u een geschil met uw garagist? Contacteer dan uw rechtsbijstandsverzekeraar. Hij helpt u uw rechten te verdedigen bij juridische geschillen.

De rechtsbijstandverzekering van P&V is in 2013, 2014 en 2015 verkozen tot de beste in België. Benieuwd hoeveel een rechtsbijstandsverzekering kost bij P&V?

Bereken uw premie voor een rechtsbijstand

Al klant? Vraag uw P&V agent een gratis en vrijblijvende offerte. 

Nieuwe artikels