Hartelijk dank aan alle vrouwen en mannen van de brandweer!

Gepost in: Voertuig Woning

Image of the blog article

Op 4 mei vieren we de Internationale Dag van de Brandweer. Een mooie gelegenheid om alle 17.300 professionele én vrijwillige brandweerlieden in ons land eens in de bloemetjes te zetten! 

Hoe zorgt u er mee voor dat deze dappere mensen voorrang kunnen geven aan échte noodgevallen? Wat doet u als u een brandweerwagen met blauw zwaailicht en sirene ziet naderen? En hoe kunt u zelf het aantal (vermijdbare) brandweerinterventies verminderen? U ontdekt het in dit artikel.

Welk nummer belt u als u hulp nodig hebt van de brandweer?

Brandweerlui doen veel meer dan branden blussen. Ze staan ook paraat om mensen en dieren uit hachelijke situaties te bevrijden, om medische hulp te verlenen, om wespennesten te verdelgen of om eigendommen te beschermen bij storm of wateroverlast.

Maar welk nummer moet u ook alweer bellen als u een beroep wilt doen op de brandweer? Even recapituleren:

  • 112 of 101: deze nummers belt u alleen als u dringend een ambulance, de politie of de brandweer nodig hebt. Ze zijn bedoeld voor potentieel levensbedreigende situaties. Specifiek voor de brandweer is dat wanneer er een gebouw, bos of auto in brand staat.
  • 1722: wordt tijdelijk geactiveerd door de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken bij stormen of wateroverlast. U kunt dit nummer onder meer bellen voor een ondergelopen kelder, forse schade aan uw dakbedekking of wateroverlast op de weg. De activatie van dit noodnummer wordt altijd via de media (tv, radio…) aangekondigd. 

Sinds juli 2021 kunt u ook terecht op het e-loket www.1722.be. Dit nationale e-loket behandelt uw aanvraag op dezelfde wijze als een oproep naar het nummer 1722, maar het is wel permanent bereikbaar. Het e-loket is het meest efficiënte kanaal om brandweerhulp te vragen voor niet-levensbedreigende situaties en bijvoorbeeld ook om een wespennest in de nabijheid van uw woning te verdelgen.

Moet u altijd de weg vrijmaken voor een brandweerwagen en hoe doet u dat?

Brandweerwagens zijn prioritaire voertuigen, net zoals ambulances of politiecombi’s. Als hun opdracht dat rechtvaardigt, krijgen ze bepaalde voorrechten in het verkeer, zoals het overschrijden van de snelheidslimieten of het rijden op de pechstrook van de autostrade. Wanneer ze gebruikmaken van hun blauw zwaailicht én hun sirene, dan moet u ze altijd voorrang geven of doorlaten. Meer informatie vindt u in dit artikel, maar hierbij alvast de belangrijkste vuistregels om veilig de weg vrij te maken voor de brandweer:

  • Blijf kalm! Vermijd plotselinge of onvoorspelbare (rem)manoeuvres die andere weggebruikers, inclusief de brandweerwagen, in gevaar brengen.
  • Wees alert! Zet uw muziek niet te luid en beperk het handsfree bellen of andere mogelijke afleidingen zodat u zich maximaal kunt concentreren op het verkeer en de eventuele instructies van de hulpdiensten.
  • Wijk uit naar rechts als dat mogelijk is en stop op een veilige plaats om de doorgang vrij te maken.
  • Maak ruimte en rijd nooit een kruispunt op als het dreigt dicht te slibben.
  • Op de autostrade of in de file: verleen doorgang aan brandweerwagens en andere prioritaire voertuigen door een reddingsstrook te vormen. Hier leest u hoe u dat doet.

Vijf tips om het werk van de brandweer te verlichten

Onze brandweerdiensten moeten nog vaak onnodig uitrukken: na loos of vals alarm of na incidenten die had kunnen worden vermeden. Om het werk van onze brand te verlichten, geven we u de volgende tips:

  • Let op in de keuken, want een derde van alle woningbranden ontstaat hier. Laat potten of pannen nooit onbewaakt achter op het vuur en houd uw keukentoestellen proper, want opgehoopt vet, kruimels, etensresten of ander vuil vergroten het risico op brand. Met een blusdeken of brandblusser kunt u zelf beginnende brandjes blussers, maar zorg dat u weet hoe u ze moet gebruiken.
  • Vermijd vals alarm! Verouderde of slecht onderhouden brandalarmen zijn vaak de oorzaak van valse oproepen. Door uw alarminstallatie regelmatig te laten nakijken, voorkomt u valse alarmmeldingen en onnodige interventies van de hulpdiensten.
  • Installeer minstens één rookmelder op elke verdieping van uw woning. Dit is verplicht in alle woningen in Vlaanderen en Wallonië en ook in alle huurwoningen in Brussel. Meer info over het installeren van rookmelders vindt u hier.
  • Op het werk: respecteer de brandveiligheidsvoorschriften en zorg dat u weet wat u moet doen bij brandalarm. Houd gangen en nooduitgangen vrij van obstakels en meld eventuele brandrisico’s aan de bevoegde dienst.
  • En tot slot: toon waardering en dankbaarheid voor het werk van onze brandweerlieden en volg altijd hun instructies in noodsituaties.     

Wat na schade aan uw woning?

Een omgevallen boom in uw tuin, beschadiging van uw tuinhuis, schade aan uw toestellen na een plotse elektriciteitspanne… hiervoor kunt u in principe geen beroep doen op de brandweer. In bepaalde gevallen is dergelijke schade echter wel gedekt door uw brandverzekering, als dat voorzien is in de algemene en bijzondere voorwaarden van uw contract. Uw verzekeringsadviseur kan u hier meer informatie over bezorgen en checken of uw woning voldoende verzekerd is.

Met een P&V-brandverzekering kunt u alvast 24/7 gebruik maken van P&V Bijstand Woning op 02/229.00.11, en dit voor dringende hulp na een verzekerd schadegeval of wanneer uw woning niet meer normaal bewoonbaar is.

Benieuwd naar deze brandverzekering en de vele voordelen? Maak een afspraak met een P&V-adviseur in uw buurt en vraag uw vrijblijvende prijsofferte.

 

U huurt een woning? Dan hebben we goed nieuws voor u: nog tot 15 mei 2024 krijgt u 15% korting op de totale premie van uw huurdersverzekering, en dit voor de volledige duurtijd van uw contract! Ontdek hier de voorwaarden van deze actie voor huurders.

 

 

Bron: de website 112.be van de FOD Binnenlandse Zaken.


Dit document is een reclamedocument met daarin algemene informatie over de verzekering P&V Woning ontwikkeld door P&V, een merk van P&V Verzekeringen, en waarop het Belgische recht van toepassing is. Om uw risicoprofiel te bepalen, hanteren we enkele segmentatiecriteria. Op deze verzekering zijn uitsluitingen, beperkingen en voorwaarden in verband met de verzekerde risico’s van toepassing. We verzoeken u dus om de algemene voorwaarden en de informatiefiche aandachtig te lezen vóór de onderschrijving. Ze zijn beschikbaar op de website www.pv.be of op eenvoudig verzoek bij een P&V-adviseur. De verzekeringsovereenkomst wordt aangegaan voor één jaar met stilzwijgende verlenging.

Bij eventuele klachten kunt u contact opnemen met een P&V–adviseur, uw bevoorrechte gesprekspartner voor al uw vragen. Hij/Zij zal alles doen om u zo goed mogelijk te helpen. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de dienst Klachtenmanagement van P&V die uw klacht of opmerking zorgvuldig zal onderzoeken. Deze dienst zal de verschillende partijen trachten te verzoenen en naar een oplossing zoeken. U kunt contact opnemen per post (Klachtenmanagement, Koningsstraat 151, 1210 Brussel), via e-mail (klacht@pv.be) of telefonisch (02/250.90.60). Als u niet akkoord gaat met de voorgestelde oplossing, dan kunt u zich wenden tot de Ombudsdienst van de Verzekeringen (de Meeûssquare 35 te 1000 Brussel), telefonisch 02/547.58.71 of via e-mail (info@ombudsman-insurance.be) (www.ombudsman-insurance.be).

Als klant bent u beschermd door de gedragsregels inzake verzekeringen.

Voor persoonlijk advies of een verzekeringsofferte neemt u best contact op met een van onze adviseurs. U kunt ook de volledige juridische informatie raadplegen.

In vuur en vlam? Beter niet in de keuken.

Huurder? Geniet nu van 15% korting op uw brandverzekering.*

Ontdek hier onze actie   

* Aanbod onder voorwaarden, geldig tot 15/05/2024

Hoe bereidt u zich voor op het nieuwe motorseizoen?

Gepost in: Motorfiets

Image of the blog article

Daar is de lente… en hopelijk ook de zon! Kriebelt het om uw motor van stal te halen en opnieuw te gaan toeren door ons mooie land?

Beginner of doorgewinterde motard: hier volgen enkele tips voor leuke én veilige voorjaarsritten.

Bereid uw motor voor op een nieuw seizoen 

Een onbezorgd uitstapje begint met een motor die perfect in orde is. Geef daarom uw tweewieler na de winter een grondige schoonmaakbeurt en doe een algemene technische check. En controleer ook even of uw uitrusting nog voldoet aan de normen en in goede staat is zodat u optimaal beschermd de zon tegemoet rijdt.

Deze handige checklist helpt u bij de lente-controle van uw motor en uitrusting. 

Plan uw rit op voorhand 

Een mooie route uitstippelen vraagt de nodige voorbereiding: in welke streek gaat u toeren?, welke tussenstops wilt u maken (rustpauzes, tankstations, bezienswaardigheden, restaurants…), hoe liggen de wegen erbij op uw route?, wat kan er onderweg zoal gebeuren (weersomstandigheden, wegafsluitingen, festiviteiten...). Dat is de basis van een gelaagde rit! 

Volgt u liever een beproefde route? Kies dan één van de vele roadbooks van Liberty Rider 

Kent u Liberty Rider al? 

Uw veiligheid is onze prioriteit: voorzichtigheid en hoffelijkheid zijn de basis voor een geslaagde motorrit. Om veilig en vooral goed beschermd op pad te gaan, biedt P&V u een motorverzekering met een uitgebreide dekking op maat

Wist u dat? Bij de P&V motorverzekering krijgt u gratis toegang tot Premiumversie van de Liberty Rider-app?

Ontdek nu Liberty Rider, de beschermengel voor motorrijders 

Liberty Rider in 3 trefwoorden: 

  • Bescherming: Liberty Rider detecteert ongevallen en belt indien nodig de hulpdiensten voor u. 

  • Preventie: De motor-gps van Liberty Rider waarschuwt u als uw snelheid te hoog is om de volgende bocht veilig te nemen. 

  • Avontuur: P&V en Liberty Rider nodigen u uit om de lucht in te gaan met een breed scala aan motorroadbooks. 

 

Download nu de Liberty Rider-app 

   

 

Ontdek alle informatie over onze P&V motorverzekering op Motorverzekering | P&V Verzekeringen

12 tips om uw apparaten veilig op te laden

Gepost in: Woning Preventie

Image of the blog article

Batterijen opladen? Zo houdt u het (brand)veilig

Smartphones, tablets, elektrische fietsen of steps, … het aantal batterijen dat u dagelijks oplaadt, is de laatste jaren fors toegenomen. Bij normaal gebruik zijn batterijen niet gevaarlijk, maar als u ze niet op een correcte en veilige manier oplaadt, kan er oververhitting of zelfs brand ontstaan.

Precieze cijfers over incidenten met batterijen in België zijn er nog niet, maar bij onze noorderburen staat de teller op twee schadegevallen per week. Op zich nog geen alarmerende cijfers, maar omdat we steeds meer apparaten en voertuigen met (oplaadbare) batterijen gaan gebruiken, is preventie zeker nodig om dit probleem op tijd in de kiem te smoren.

Zowel de batterij als de lader kan brand veroorzaken

De meeste elektrische fietsen, smartphones, tablets, laptops en hoverboards zijn uitgerust met een Lithium-ion batterij. Het voordeel van deze batterij is dat ze veel meer energie geeft dan een klassieke penlite of AA-batterij. Het nadeel is dat ze brandgevaarlijk wordt als u ze overlaadt, als er kortsluiting ontstaat of als ze met water in aanraking komt. Lithium-ion batterijen die oververhit raken, kunnen namelijk spontaan ontbranden of zelfs ontploffen.

Ook de lader en de kabel die u gebruikt, kunnen brand veroorzaken. Toestellen laadt u het beste op met de bijgeleverde accessoires. Uw lader of kabel is aan vervanging toe? Koop dan een nieuwe van een gekend merk. Goedkopere, merkloze exemplaren die via internet worden aangeboden, lijken misschien interessant, maar bevatten vaak onderdelen van mindere kwaliteit die niet altijd even brandveilig zijn. In de betere smartphoneladers, bijvoorbeeld, zit een kleine condensator die oververhitting tegengaat. Goedkope laders hebben dit onderdeel niet en dat houdt risico’s in.

U laadt elke dag of nacht wel een paar toestellen op en houdt het graag veilig? Lees dan onze volgende 12 tips en beperk het risico op brandschade in uw woning tot het minimum.

12 tips voor het veilig opladen van uw toestellen

  1. Gebruik alleen de originele oplader en kabel die bij het apparaat werden geleverd.
  2. Lees aandachtig de oplaadinstructies in de gebruiksaanwijzing van de fabrikant en volg ze op.
  3. Zorg dat uw apparaten, batterijen en opladers hun warmte goed kwijt kunnen. Uw telefoon onder uw kussen laten liggen? Uw laptop onder een fleecedeken in de zetel? Uw elektrische fiets opladen met een hoes erover? Geen goed idee.
  4. Leg uw apparaat of batterij tijdens het opladen vrij neer op een stabiele, onbrandbare plaats.
  5. Laad een apparaat of elektrisch voertuig liefst op in de buurt van een rookmelder en houd tijdens het laden een oogje in het zeil. ’s Nachts opladen raden we dan ook af, misschien kunt u overdag wel wat stroom lenen op het werk?
  6. Haal de stekker uit het stopcontact als uw batterij of accu vol is.
  7. Laat uw oplader niet in het stopcontact zitten zonder dat er een apparaat aan vast zit, want hij blijft een heel klein beetje elektriciteit verbruiken. Misschien verwaarloosbaar voor uw portemonnee, maar op wereldschaal wordt er zo wel veel stroom verspild en dat is niet goed voor het milieu. Bovendien kunnen versleten of defecte laders gevaarlijk heet worden.
  8. Uw apparaat of batterij is gevallen, beschadigd of vervormd? Vervang de beschadigde onderdelen onmiddellijk. Onderhoud aan een batterij laat u best aan een professional over.
  9. Leg een batterij niet in het volle zonlicht: bij hoge temperaturen verslijt en ontlaadt uw batterij sneller. Zorg dat uw batterij ook niet te koud wordt, hierdoor loopt ze sneller leeg en kan ze zelfs even in slaapmodus gaan tot ze weer is opgewarmd. Om kortsluiting te vermijden houdt u uw batterijen bovendien best weg van vocht, regen en sneeuw.
  10. Uw hoverboard of elektrische fiets blijft in de wintermaanden op stal? Laad de accu dan minstens een keer om de drie maanden op. Want ook een batterij die u niet gebruikt, verliest vanzelf wat stroom en als haar spanning onder een bepaald punt zakt, dan krijgt u ze in de lente niet meer aan de praat.
  11. Voor de rokers van e-sigaretten: bewaar uw batterijen in een daartoe bestemd hoesje. Steek ze nooit los in uw broekzak of tas, want als ze in contact komen met metalen voorwerpen (sleutels, munten, …), kan er kortsluiting ontstaan en kunnen deze batterijen exploderen en zware brandwonden veroorzaken.
  12. Laad uw elektrische fiets niet op in de inkomhal. Als er brand uitbreekt, raakt u misschien uw woning niet meer uit.

Gehecht aan uw (t)huis en inboedel?

Zorg voor een brandverzekering die is afgestemd op uw woonsituatie. Eigenaar of huurder, uw P&V-adviseur bekijkt graag samen met u of u genoeg beschermd bent.

 

Bronnen: brandweer.nl en vrt NWS

Uw tuin verzekeren, kan dat?

Gepost in: Woning

Image of the blog article

Hoe maakt u uw tuin zomerklaar?

De lente is eindelijk in het land. Tijd dus om de handen uit de mouwen te steken in uw tuin. Bemesten, inzaaien en snoeien: allemaal typische lentetaken waarmee u uw tuin klaarstoomt voor het buitenseizoen. Maar wat als u geen groene vingers hebt en niet weet waar te beginnen? Geen nood, met de volgende aanwijzingen doet u uw tuin de komende maanden stralen.

Een voorjaarsbeurt voor uw gazon

Als de gemiddelde buitentemperatuur boven de 10 graden klimt, begint uw gras opnieuw te groeien en is het tijd om uw grasmaaier van stal te halen. Omdat de motor en de messen van de grasmaaier voortdurend in contact komen met vuil en vocht, laat u uw maaier best jaarlijks onderhouden door een vakman. Zo gaat uw machine langer mee en vermijdt u reparatiekosten.

Bij de eerste maaibeurt zet u uw machine op de hoogste stand om de nieuwe wortels en scheuten van uw grasplantjes niet te beschadigen. Voor een gezonde grasmat kunt u in het voorjaar uw gazon ook best wat bemesten. Doe dit bij voorkeur na het maaien en na een regenbui. Belangrijk is dat u de juiste hoeveelheid meststof gebruikt: te veel meststof verbrandt uw gras, te weinig geeft geen resultaat.

Als er veel mos en onkruid in uw gazon zit, dan is de lente het perfecte moment om te verticuteren. Met een verticuteermachine snijdt u de wortels van mos en onkruid door, zodat het water weer vlot bij de graswortels kan komen en uw gras meer lucht krijgt.

Zaaien of zoden leggen doet u ook in het voorjaar, want gras ontkiemt het best bij een bodemtemperatuur van rond de 10 graden en voldoende regen. Kies het soort gras dat past bij uw tuin (schaduw of zon) en wat u daarin het liefst doet (spelen of tuinieren). Voor een goed resultaat volgt u de instructies die op de verpakking staan of - als u zoden koopt - die u van uw tuincentrum krijgt.

Aan de slag met de snoeischaar

  • In de lente zijn veel gewassen aan een snoeibeurt toe. Dat doet u om ze in model te houden, om een mooiere bloei of betere oogst te krijgen en ook om ziektes te voorkomen.
  • Belangrijk is dat u een scherpe snoeischaar gebruikt, want rafelige snedes helen trager dan rechte en geven ziektekiemen en schimmels meer tijd om zich te ontwikkelen.
  • Snoeien doet u best van zodra de temperaturen niet meer onder nul zakken. Als het vriest, kan de wond die u met snoeien achterlaat, bevriezen en dat kan de bloei van uw plant of boom stoppen.
  • Enkele populaire tuinplanten die u voor de zomer zeker mag snoeien zijn: ligusterhagen, buxus, lavendel, (klim)rozen en hortensia’s.
  • U twijfelt of u een bepaalde plant of boom mag snoeien? Op het internet vindt u tal van snoeitips en tuinkalenders die u op weg helpen.

Goed om weten: U wilt beginnen snoeien maar weet niet hoe omdat u de plant niet kent? Dan is de handige Pl@ntNet-app iets voor u. Het principe is eenvoudig: u downloadt de gratis app op uw smartphone en maakt een foto van de onbekende plant. De app doorzoekt haar databank van meer dan 14 miljoen foto’s en meer dan 37.000 soorten en toont u de foto’s en de benaming van de planten die het meest lijken op uw exemplaar. Zo kunt u uw plant identificeren en verder op zoek gaan naar de juiste snoeimethode.

Planten maar

Na 15 mei is de kans op (nacht)vorst klein en breekt het plantseizoen aan. Met het planten van wintergroene heesters, coniferen, hagen en kruiden begint u best op tijd, dus nog vóór ze nieuwe bladeren gaan vormen. U kunt nu ook eenjarige en tweejarige planten in de grond of in bloembakken uitplanten.

Tip: met viooltjes en narcissen haalt u meteen de lente in uw tuin.

Hebt u een moestuin? Van zodra het warm genoeg blijft, kunt u aan de slag. Maak een lijstje van wat u wilt planten. Hebt u geen ervaring met een bepaald gewas, vraag dan raad in het tuincentrum of aan een ervaren tuinier. Kunt u niet wachten tot het gevaar op vorst is geweken? Zaai dan de zaden van uw groenten of bloemen alvast in een bak die u op een warme en lichte plaats zet in uw huis. Een veranda is hiervoor prima geschikt.

Een warm voorjaar kan ervoor zorgen dat de grond snel uitdroogt. In dat geval kunt u uw pas gezaaide of aangeplante gewassen best begieten tot hun wortels voldoende zijn gegroeid om zelf water uit de grond te halen.

Uw tuin verzekeren? Dat kan

Uw tuin maakt deel uit van uw woning. U spendeert er heel wat tijd en geld aan en beleeft er mooie momenten met uw gezin en vrienden. Daarom verdient uw tuin een sterke bescherming, net als uw huis.

Het Pack Tuin, een optie in de Ideal Woning-verzekering van P&V, biedt u uitgebreidere dekkingen die zijn aangepast aan de risico’s waaraan uw tuin en zijn inhoud worden blootgesteld.

  • Heeft uw tuin geleden onder een storm, hagelbui of overvloedige sneeuw? Met het Pack Tuin wordt de heraanleg van uw tuin (met gelijkaardige jonge plantjes) vergoed tot maximaal 15.000 euro*. Ook de kosten voor opruiming en daarbij horende kosten zijn gedekt. 
  • Werden uw zonneweringen, zonnetenten, rolgordijnen, stoffen luifels, terrasafsluitingen of windschermen beschadigd door een storm? Het Pack Tuin dekt de schade aan goederen die zich in open lucht bevinden, inclusief uw barbecue en tuinmeubelen tot maximum 5.000 euro*
  • Bij een natuurramp zoals bijvoorbeeld een overstroming of grondverzakking worden de kosten voor de heraanleg van uw beschadigde tuin (met gelijkaardige jonge plantjes) vergoed tot maximaal 15.000 euro*. Bovendien is onder andere de schade aan uw terras, private toegang, haag, tuinhuis (inclusief de inhoud ervan) en zwembad gedekt.
  • Hebt u een serre voor privégebruik? Bij glasbraak krijgt u een vergoeding voor de schade aan de serre en de inhoud tot maximaal 5.000 euro*.
  • Bent u de gelukkige eigenaar van een zwembad of zwemvijver? Het Pack Tuin vergoedt de werkelijk gemaakte kosten voor het reinigen of vervangen van het water van uw buitenzwembad als het water zo vervuild is dat u uw zwembad niet meer kunt gebruiken (tot maximaal eenmaal het volume van uw zwembad).
  • We vergoeden bij schade door water of stookolie ook de kosten voor het openen en heraanleggen van uw tuin om de leidingen die aan de basis lagen van het schadegeval te herstellen.
  • Hebt u ook de waarborg Diefstal en vandalisme van de inhoud afgesloten, dan komen we met het Pack Tuin, tot maximaal 5.000 euro*, tussen bij de verdwijning van en de schade aan tuinmeubelen, tuindecoratie, tuingereedschap en barbecues door diefstal, poging tot diefstal en vandalisme.

Wilt u meer informatie over het Pack Tuin? Hebt u vragen over een andere verzekering? Contacteer dan snel uw P&V-adviseur. Hij brengt uw persoonlijke situatie en wensen in kaart brengen en biedt u een verzekeringsoplossing op maat.

*Abex 730: deze index volgt de evolutie van de kosten voor het bouwen van een woning

In België is regen heel normaal. Maar niet in uw keuken.

Eigenaar van een nieuwe of gerenoveerde woning? Geniet nu van 15% korting op uw brandverzekering.* 

Ontdek hier onze actie   

* Aanbod onder voorwaarden, geldig tot 15/05/2024

Rookmelders verplicht in alle Vlaamse woningen

Gepost in: Familie Woning Preventie

Image of the blog article

Vanaf 1 januari verplichte rookmelders in alle Vlaamse woningen

Vanaf 1 januari 2020 zijn rookmelders wettelijk verplicht in alle Vlaamse woningen. Een goede zaak want woningbranden eisen in België jaarlijks tientallen levens. Maar hoeveel rookmelders moet u plaatsen en waar? Aan welke criteria moeten ze voldoen? En waar koopt u best deze rookmelders? Ontdek in dit artikel de antwoorden op deze en andere vragen.

Waarom rookmelders plaatsen?

Woningbranden eisen in België elk jaar tientallen mensenlevens. Breekt er ‘s nachts brand uit, dan hebt u maar weinig kans om tijdig wakker te worden. Als u slaapt, ruikt u immers niets. Bovendien verspreidt de rook van een brand zich erg snel en is hij bijzonder verstikkend. Rookmelders zijn dan ook een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand.

Waar zijn rookmelders verplicht?

Op dit moment zijn rookmelders in Vlaanderen al verplicht in huurwoningen, nieuwbouwwoningen, woningen waar studenten wonen, woningen die gerenoveerd worden en woningen waarvoor een speciale lening wordt toegekend. Vanaf 1 januari 2020 moeten dus ook woningen waarin de eigenaar zelf woont, beschikken over rookmelders. In Wallonië zijn rookmelders trouwens al langer verplicht. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geldt de verplichting enkel voor huurwoningen.

Goed om weten: het is de verhuurder die verplicht is om de nodige rookmelders te kopen en te plaatsen in de huurwoning. Kiest hij voor een toestel met vervangbare batterijen, dan moet de huurder wel op tijd de batterijen vervangen.

Waar plaatst u de rookmelders?

Plaats op elke verdieping van uw woning minstens één rookmelder. We raden u aan om rookmelders te installeren in elke ruimte waar u doorheen moet op weg naar buiten, zoals de hal. Verder kunt u ook uw slaapkamers en uw living voorzien van een rookmelder. Ook kelders en zolders die rechtstreeks toegankelijk zijn, moeten minstens één rookmelder hebben.

Belangrijk: hang geen detectoren in de keuken, badkamer of garage, daar is te veel kans op een vals alarm. Een rookmelder in de ruimte waar uw dampkap staat, is wél een goed idee.

Aan welke criteria moeten rookmelders voldoen?

  • De rookmelder moet een CE-markering hebben en voldoen aan de norm NBN en 14604.
  • Zowel rookmelders met vervangbare als niet-vervangbare batterijen komen in aanmerking. Maar modellen met niet-vervangbare batterijen en een levensduur van tien jaar zijn aan te raden.
  • Kies voor rookmelders met een testknop.

U vindt rookmelders in doe-het-zelfwinkels, gespecialiseerde zaken of online webwinkels. Ook sommige gemeentehuizen bieden rookmelders aan.

Hoe plaatst u de rookmelders?

Rookmelders zijn heel eenvoudig zelf te installeren. De meeste toestellen werken op batterijen en hebben een zelfklevende achterzijde. Installeer de rookmelders volgens de voorschriften van de fabrikant. Dat is meestal in het midden van het plafond, op minstens 30 centimeter van de hoek. Zo kan de melder de rook het snelst detecteren.

Hoe onderhoudt u uw rookmelders?

Op de bijgevoegde handleiding leest u hoe u de rookmelders het beste onderhoudt, maar hierbij alvast enkele tips:

  • Stof de rookmelder regelmatig af.
  • Test de rookmelder één keer per maand met een druk op de testknop.
  • Vervang op tijd de batterijen (bij rookmelders met vervangbare batterijen) of de rookmelders zelf (bij rookmelders met niet vervangbare batterijen).

Wat gebeurt er als u géén rookmelders in uw woning plaatst?

Als u geen rookmelders in uw woning plaatst, dan voldoet uw woning niet aan de minimale veiligheids-, gezondheids- en woningkwaliteitsvereisten die de Vlaamse overheid vanaf 2020 oplegt. Verhuurt u een woning zonder rookmelders, dan krijgt u geen conformiteitsattest. Het verhuren van een woning zonder rookmelders is trouwens strafbaar.

Meer weten?

Op de site van leefbrandveilig.be vindt u nog heel wat tips. Bent u op zoek naar een brandverzekering op maat met ruime waarborgen? Contacteer dan snel uw P&V-adviseur, hij vertelt er u graag meer over.

Bronnen: Agentschap Wonen Vlaanderen en leefbrandveilig.be

 

 

 

 

 

 

Nieuwe artikels