Vochtplekken muur: herstel vergoed door de verzekering?

Gepost in: Woning

Image of the blog article

Vochtplekken op de muur: hoe kan uw brandverzekering u vergoeden?

Op een ochtend staat u op en merkt u plots een vochtplek op de muur van uw keuken. Wat moet u doen om de schade te beperken? Hoe kan uw brandverzekering de schade vergoeden?

Wat moet u als eerste doen als u vochtschade aan een muur vaststelt?

Eerst en vooral gaat u op zoek naar de oorzaak van de vochtplek. Want de oorzaak bepaalt of de verzekering tussenkomt of niet! Stel dat er een waterleiding door die muur gaat, maar dat u niet meer weet waar precies. Dan kunt u een firma raadplegen die gespecialiseerd is in het opsporen van lekken. Die kan nauwkeurig de oorzaak en de exacte ligging van het lek vaststellen. Zo vermijdt u dat uw hele muur moet afgebroken worden.

Na onderzoek blijkt dat een versleten leiding in de muur het begeven heeft. Komt de verzekering hierin tussen?

Aangezien de vastgestelde oorzaak gedekt wordt, krijgt u uw schade terugbetaald via uw brandverzekering. Als u verzekerd bent bij P&V, worden ook de kosten vergoed die u gemaakt hebt om het lek op te sporen.

Wat wordt er in dit geval nog gedekt door de brandverzekering Ideal Woning van P&V?

Naast de kosten voor het opsporen van het lek zal P&V ook de kosten voor de herstelling op zich nemen, en dat niet alleen voor de loodgieterij, maar ook voor het opnieuw herstellen van de muur (bepleistering, schilderen of behangen).

Hoe gaat die terugbetaling in zijn werk bij dit soort schade door een lek?

Voor de opsporingskosten schiet u het bedrag voor en betaalt u zelf de gespecialiseerde firma. Daarna betaalt de verzekering het hele bedrag terug op basis van de factuur. Voor het herstellen van de muur vraagt u een offerte aan een vakman. Een expert bekijkt dan welke tarieven er gangbaar zijn op die bepaalde markt. Zo gaat hij na of de offerte wel degelijk in verhouding is tot de marktprijzen.

Van zodra u en de verzekering het eens zijn over het bedrag, betaalt de verzekering het bedrag exclusief BTW van de gekozen offerte, min de vrijstelling. De BTW wordt terugbetaald van zodra u de factuur stuurt. Het bedrag op de factuur mag niet hoger zijn dan de expertise.

Het is koud en u maakt zich zorgen over de buitenleidingen langs de muur van uw keuken.

U doet er goed aan om heel oplettend te zijn. Als de verzekeraar vaststelt dat een leiding het begeeft tijdens periodes van vrieskou, zal hij eerst nakijken of die leiding wel voldoende beschermd was. Als dat niet het geval is, zal er ook niets terugbetaald worden. Daarom raadt men tijdens de winter aan om buitenleidingen leeg te maken of ze te isoleren om te voorkomen dat ze springen.

Bescherm uw woning tegen vochtschade

Als u met een vochtplek zit door een gesprongen leiding, vergoedt de brandverzekering Ideal Woning van P&V uw schade, van de eerste vaststellingen tot de laatste afwerking. Een offerte voor een brandverzekering? Uw P&V agent helpt u graag verder.

Contacteer uw P&V agent

Nog geen klant? Vind een agent in uw buurt.

Nieuwe artikels