Een nummerplaat aanvragen voor uw auto, hoe, waar en wanneer ? 


U hebt net een nieuwe auto of een tweedehandswagen gekocht en popelt om achter het stuur te kruipen. Even geduld nog, want wist u dat elk voertuig eerst moet worden ingeschreven bij de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV)? Dat is een wettelijke verplichting. Maar hoe vraagt u een inschrijving aan als u geen nummerplaat hebt? Hebt u nog een oude Belgische nummerplaat of beschikt u al over een Europese nummerplaat en wenst u een nieuw voertuig in te schrijven? En hoe schrijft u uw oldtimer in? De antwoorden leest u in dit artikel.


Wanneer moet u voor uw auto een nummerplaat in het nieuwe formaat aanvragen?


Koopt u voor de eerste keer een auto, dan moet u een nummerplaat aanvragen. Sinds oktober 2010 is dat een Europese nummerplaat, die bestaat uit rode letters en cijfers op een witte achtergrond. Naast de B van België staan ook de sterretjes van de Europese Unie op de nummerplaat.

U mag echter met uw oude Belgische nummerplaat blijven rondrijden tot u een andere auto koopt (nieuw of tweedehands). Op dat moment moet u uw oude Belgische nummerplaat vervangen door een nieuwe Europese nummerplaat.


Hoe kunt u een nummerplaat voor uw wagen aanvragen?


U hebt nog geen nummerplaat

Dan moet u er een aanvragen via het formulier 'Aanvraag tot inschrijving' (roze document), bestemd voor de DIV (Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen). U krijgt dit formulier van de verkoper (garagehouder of particulier) van uw wagen. Voor een tweedehandswagen ontvangt de verkoper dit formulier van de technische keuring en bezorgt hij het aan u. Kijk in dat geval goed na of de stempel van de technische controle erop staat. Ga met dit formulier langs bij uw verzekeraar. Hij handelt samen met u de aanvraag af en schrijft uw voertuig online in bij de DIV (Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen).

Vervolgens ontvangt u uw Europese nummerplaat thuis (of op een ander adres dat u hebt opgegeven) met de post. Uw nummerplaat kost 30 euro. Die betaalt u rechtstreeks aan de postbode of in een postkantoor. Samen met uw nummerplaat ontvangt u uw kentekenbewijs en een betalingsbewijs.


U hebt nog een oude nummerplaat

Sinds enkele jaren worden de oude Belgische nummerplaten geleidelijk vervangen. Koopt u een nieuwe auto of tweedehandswagen om uw huidige wagen te vervangen, of verandert u van woonplaats, dan wordt uw oude Belgische nummerplaat vervangen door een nieuwe Europese nummerplaat. U ontvangt van de DIV via de post uw nieuwe Europese nummerplaat (u betaalt 30 euro aan de postbode) en een zelfklevend vignet. 

Hoe kunt u uw oude nummerplaat laten schrappen en vermijden dat u verkeersbelasting betaalt voor twee voertuigen? Plak het zelfklevend vignet op uw achterste nummerplaat (voorzien van het logo van de DIV) en leg deze zonder verpakking in de daartoe bestemde inzameldoos in sommige postkantoren. De schrapping is gratis en wordt uitgevoerd de werkdag na de opheffing. Daarna ontvangt u een schrappingsbericht. 


U hebt al een Europese nummerplaat

Als u al een Europese nummerplaat hebt, dan hebt u enkel een nieuw kentekenbewijs nodig. Duid op het formulier Aanvraag tot inschrijving van een voertuig aan dat u al een nummerplaat hebt, en vul uw gegevens in. Vul het formulier goed leesbaar in en gebruik  hoofdletters en cijfers die niet verward of verkeerd gelezen kunnen worden.Bezorg het formulier gedateerd en ondertekend terug aan uw verzekeraar, samen met een kopie van uw identiteitskaart en uw rijbewijs. De DIV stuurt uw kentekenbewijs dan per post op.


Duplicaat van uw nummerplaat

Na ontvangst van uw nummerplaat laat u een duplicaat maken. De eenvoudigste en goedkoopste oplossing is om de voorplaat samen met de nieuwe plaat te bestellen door de vermelding '+ voorplaat' in te vullen in vak X10 van uw inschrijvingsformulier. De voorplaat wordt dan samen met de rest door de koerierdienst van de DIV geleverd. Na ontvangst bevestigt u het duplicaat vooraan op uw wagen en de originele nummerplaat achteraan. Is dat gebeurd en is uw groene kaart in orde, dan bent u startensklaar!


Hoe vraag ik een gepersonaliseerde nummerplaat aan?


Het is perfect mogelijk om uw nummerplaat te personaliseren, maar ze moet wel beginnen met de reliëfstempel van de DIV. Persoonlijke combinaties met alleen cijfers zijn niet toegestaan. Bovenop de gebruikelijke 30 euro betaalt u 1 000 euro extra voor de productie en levering van uw gepersonaliseerde nummerplaat. Houd er rekening mee dat voor bepaalde voertuigtypes geen personalisatie mogelijk is, zoals voor bromfietsen en lichte vierwielers. Meer informatie vindt u op deze website


Wat met de nummerplaat van een oldtimer?


Een oldtimer is een voertuig dat al meer dan 25 jaar in gebruik is. De nummerplaat van een oldtimer begint met de letter O. Sinds juli 2013 mogen oldtimers dag en nacht rijden, maar ze mogen niet worden gebruikt voor woon-werkverkeer of woon-schoolverkeer. Meer informatie over het gebruik van oldtimers en hun nummerplaten vindt u op deze website.
 

Naast een nummerplaat en een internationale motorrijtuigverzekeringskaart hebt u dus ook een kentekenbewijs nodig voor uw wagen: lees er alles over in dit artikel.

Profiteer van onze zonder-salon-voorwaarden

Trakteer uw nieuwe auto op de sterke bescherming van P&V!

Ontdek onze omniums   

* Aanbod onder voorwaarden, geldig tot 30/04/2024

Veelgestelde vragen over Autoverzekering