Drie slimme tips om uw spaargeld aan het werk te zetten

Gepost in: Sparen

Image of the blog article

Zes jaar geleden verlaagde de eerste Belgische bank de rente op haar spaarboekjes tot het wettelijke minimum van 0,11%. Vandaag bieden bijna alle spaarboekjes deze rente. U liet de voorbije vijf zes jaar 100 euro op een spaarboekje sudderen? Dan is dat vandaag aangegroeid tot amper 100,76 euro. Maar intussen werd het leven wel flink duurder: de wekelijkse winkelkar die u in 2016 vulde voor 100 euro, kost nu ongeveer 107,4 euro. Zeker het afgelopen jaar: het leven is op een jaar tijd gemiddeld 8,3% duurder geworden , meldde statistiekbureau Statbel eind april.

Kortom: met de rente op uw spaarboekje houdt uholt uw koopkracht echt niet op peilachteruit en bovendien lijkt er weinig beterschap in zicht. Over renteverhogingen wordt niet gerept in het nieuws, maar duurdere pintjes halen wel de krantenkoppen…Op korte termijn is er geen oplossing voor de energie- en geopolitieke crisis  Hoe laat u uw spaarvarken dan toch wat sneller lopen dan de inflatie? We verzamelden voor u drie slimme tips om uw rendement op te krikken.

Tip 1: Beleg duurzaam

Duurzaam beleggen, dat is kiezen voor bedrijven die inzetten op een beter milieu, op de aanpak van maatschappelijke problemen en op goed bestuur, en dit volgens de zogenaamde ESG-criteria (Environmental, Social and Governance).

Ook vanuit de overheden groeit trouwens de aandacht voor deze criteria. Denk maar aan de Europese Green Deal en het opnieuw toetreden van de Verenigde Staten tot het klimaatakkoord van Parijs. De economische en maatschappelijke discussie over verduurzaming is actueler dan ooit, ook in beleggingsland. Want investeren in duurzame(-re) bedrijven rendeert niet alleen financieel, maar ook sociaal en ecologisch. En dat zijn belangrijke argumenten voor investeerders om duurzaam te beleggen.

Duurzaam sparen bij P&V?
 

Om beleggers te helpen in hun zoektocht naar duurzame beleggingen, introduceerde Europa een standaard: de SFDR. Die plaatst elk beleggingsfonds een van drie categorieën:

  • Artikel 6: fondsen waarin duurzaamheid geen rol van betekenis heeft
  • Artikel 8: fondsen die klimaat-, milieu- of sociale kenmerken actief bevorderen
  • Artikel 9: fondsen die zich specifiek richten op het behalen van een duurzaamheidsdoel. Duurzaamheid is hier een verbindend en verplicht aspect.

Enkel fondsen van het type Artikel 8 of 9 zijn dus duurzaam. Daarom ook zijn al onze fondsen minimaal van het type Artikel 8.

Twee van onze fondsen springen eruit op dit vlak:  zij investeren 100% in een fonds met het Towards Sustainability Label. Dit zijn het Europe Sustainable Fund (BE0389180168 ) en FFG Global Flexible Sustainable Fund (BE0389180168).

Uniek aan dit laatste fonds is dat het écht een verschil maakt in onze samenleving. De beheerder van Funds For Good doneert namelijk 50% van de eigen winst (met een minimum van 10% van de omzet) aan de vzw Funds For Good Impact. Deze vzw verschaft renteloze leningen en kosteloze begeleiding aan kwetsbare ondernemers en ondernemers met een maatschappelijk project. Sinds de lancering in 2013 werden hierdoor al 903 projecten gefinancierd en 1030 jobs gecreëerd. Meer info op www.fundsforgood.eu of bekijk de impact sheet.

Tip 2: Spreiding, spreiding, spreiding…

Niet alle eieren in dezelfde korf leggen, dat is een beurswijsheid waar al wel eens tegen gezondigd wordt. De voornaamste oorzaken hiervan zijn: te weinig kennis van financiële producten, te weinig geld of (te) veel vertrouwen in één financieel product. Gespreid beleggen is nochtans eenvoudig samen te vatten aan de hand van de volgende drie vragen: 

  1. Hoeveel heb ik nodig als financiële buffer?
  2. Welk gedeelte van mijn spaarpot wil ik beleggen tegen een vaste rente (en dus zonder risico)?
  3. Welk gedeelte van mijn spaarpot wil ik beleggen zonder gewaarborgd rendement (met wat risico maar ook met een potentieel hoger rendement)? 

Beleggen is maatwerk en hangt onder andere af van uw risicoprofiel en de grootte van uw spaarreserve. We raden aan om een buffer aan te houden van drie tot zes maal uw maandelijks gezinsinkomen.

Als u belegt met een vaste rente, dan kunt u kiezen tussen een spaarverzekering in tak 21 of obligaties, maar vergeet niet dat het rendement op deze producten vandaag erg lijdt onder de lage rente.

Liever een hoger rendement? Dan is beleggen zonder gewaarborgde rente (via aandelen, fondsen of in tak 23) vandaag uw enige optie.

Gespreid beleggen bij P&V? 

Wat is nu de beste spreiding als u belegt met uw spaargeld? Daarvoor kunt u rekenen op onze adviseurs, zij leggen u uw beleggingsopties uit in mensentaal. Risicoloos investeren kan in een tak 21-spaarverzekering (gewaarborgd rendement), eventueel in combinatie met een investering in fondsen (tak 23).

Ons fondsenaanbod is in 2022 compleet vernieuwd om nog beter aan te sluiten bij uw wensen en behoeftes. Samen met uw adviseur kiest u uit negen zorgvuldig gekozen fondsen. Sommige fondsen leggen de nadruk op een bepaald thema zoals geografie. Onze profielfondsen daarentegen worden in de eerste plaats opgesteld in functie van een risicoprofiel.

Klik hier voor meer info over onze fondsen of contacteer uw P&V-adviseur.

Tip 3: Van uitstel komt afstel

Na een lange werkdag de beurskoersen en financiële berichten uitpluizen? Er zijn leukere dingen te doen in uw vrije tijd… Nochtans kan dit belangrijk zijn voor uw toekomst. Want elke dag dat uw geld op een spaarboekje staat te verkommeren, is de inflatie u eigenlijk te slim af en dat kan toch niet de bedoeling zijn? 

Maak daarom vandaag een afspraak met uw P&V-adviseur. Hij of staat maakt graag tijd voor uw spaarplannen, op kantoor, bij u thuis of via een videogesprek.

Nieuwe artikels