Met de motor in de zomer door de hitte, klaar!

Gepost in: Vakantie Motorfiets

Image of the blog article

Keek u ook vol ongeduld naar het einde van de winter uit, om eindelijk weer de motor uit de garage te halen en terug in de buitenlucht te rijden, door ons mooie land? Na de maartse buien en aprilse grillen stijgen de temperaturen weer. Maar wees voorzichtig: 70% van de dodelijke ongevallen gebeurt bij mooi weer, op een rustige weg! Draag dus uw bescherming of het zomerequivalent.

Zomeruitrusting om op de motor de hitte te trotseren


Vanaf juni voelt u al de warmte op de motor, maar daarna wordt het zeer snel (te) heet. Met de motor in de zon rijden is uiteraard heerlijk, maar de uitrusting wordt zwaar en warm. Om in de zomer prettig met de motor te kunnen rijden, moet u oplossingen vinden om de warmte te verdragen. Laat ons beginnen bij de motoruitrusting.

Het hele jaar door moet u dezelfde verplichte motoruitrusting dragen: een jas, handschoenen, broek, helm en schoenen/laarzen. U moet dit dus ook in de zomer dragen, maar dan in een lichtere versie:

  • De motorjas: lichter voor de zomer (verwijder de isothermische voering) en vooral verlucht (luchtige stof, zodat de lucht verkoeling biedt tijdens het rijden). 
    • Een jas gemaakt uit mesh (luchtdoorlatende stof) is het luchtigst, omdat de stof lucht doorlaat … maar ook water! Hij is dus niet waterdicht. Gelukkig bestaan er waterdichte voeringen die u aan de binnen- of buitenkant kunt aanbrengen, zodat u in de loop van de dag een laagje kunt verwijderen of toevoegen.
    • Een motorjas van geventileerd leder is iets duurder en wat minder koel, maar wel veiliger (leder is sterker dan mesh). 

Daarnaast zijn er nog de extra’s. Wat dacht u van een vest dat u met koud water kunt vullen?
 

  • Handschoenen: de zomerversie heeft geen isothermische vulling, maar biedt toch de nodige bescherming. Vooral de handpalm en de vingertoppen zijn extra verstevigd. Verder bestaan de handschoenen uit mesh of geperforeerd leer en zijn ze geventileerd, zodat u er niet te veel in zweet.
     
  • Broek: deze verplichte kledij moet sterk genoeg zijn, om u te beschermen, wanneer u valt en uitglijdt op de weg! In de zomer draagt u het best een broek uit textiel met hightech fiber voor de nodige bescherming, of een met kevlar versterkte jeans, die zelfs voor een 'normale' broek kan doorgaan. Of u gaat voor een broek van Goretex, als uw budget het toelaat. Die ademt goed en is toch waterdicht. 
     
  • Helmde helm is misschien het enige deel van uw uitrusting dat elk seizoen hetzelfde blijft. U kies beter een integraal- of moduleerbare helm (makkelijker aan- en uit te trekken) dan een jethelm, die uw kin niet beschermt! Wat bij grote warmte echt een verschil maakt, zijn de luchtinlaten. Zo krijgt u ventilatie aan uw gezicht, waardoor u niet als in een sauna zit!
     
  • Schoenen/laarzen: voeten en enkels zijn vaak het meest getroffen bij een val met de motor of scooter. Daarom is het zo belangrijk dat u specifieke uitrusting draagt. Schoenen beschermen de voet (met versterkte tenen en hielen) en de enkel, laarzen beschermen ook het scheenbeen. Wees voorzichtig met schoenen met veters. Als de veters in de pedalen van uw motor vast komen te zitten, riskeert u een ongeval. Voor de zomer bestaan er geventileerde laarzen van mesh of uit andere strategisch geperforeerde materialen die lucht doorlaten. Cruciaal is dat u zich goed blijft beschermen.

Niet te vergeten: ook passagiers moeten (in België) de verplichte motoruitrusting dragen! Bij een val lopen ze namelijk dezelfde risico's als de bestuurder. Ze moeten dus even goed beschermd zijn!

Nog een laatste punt over de uitrusting: zwart warmt op, omdat het de warmte absorbeert, wit reflecteert die! Heel veel helmen, handschoenen, broeken en jassen zijn zwart, maar dus niet de beste keuze bij warm weer. Niet alleen wat de zichtbaarheid betreft, maar ook qua comfort bij warm weer. Eigenlijk is elke kleur om die twee redenen beter dan zwart.

Goede gewoonten wanneer u bij warm weer met de motor rijdt

Volg deze tips van ervaren motorrijders, kleine details die het leven veel makkelijker maken:

  • Bedek uzelf! Ja, het klinkt raar, maar als u aan het rijden bent, voelt u door de wind de zon niet branden. U moet dan ook goed uw nek, hals en polsen in het oog houden.
  • Vermijd indien mogelijk de warmste uren, tussen 16 en 18 uur. Het koelst is het voor 9 uur.
  • Parkeer uw motor niet in de volle zon. 
  • Pas op voor asfalt, dat kan op sommige plaatsen smelten door de hitte.
  • Let op: bij mooi weer zijn er meer recreatieve weggebruikers, die minder opletten.
  • Drink water voor en tijdens het rijden: voorzie in 500 ml/uur. Vermijd alcohol …
  • Bescherm uw ogen: draag zeker een zonnebril, als uw helm geen donker vizier heeft.
  • Open de ventilatiegaten van uw helm, als die er zijn.
  • Hou uw reisgezelschap in de gaten. 
  • En als het echt te warm is, hou dan even halt in de schaduw en drink rustig wat. 

Een gewaarschuwde motorrijder is er twee waard. Aarzel dus niet om deze tips te delen. 
Nu hebt u alleen nog een motor en een goede motorverzekering nodig. Veel rijplezier!

 

Dit document is een reclamedocument met daarin algemene informatie over de verzekering P&V Motor ontwikkeld door P&V, een merk van P&V Verzekeringen, en waarop het Belgische recht van toepassing is. Op deze verzekering zijn uitsluitingen, beperkingen en voorwaarden in verband met de verzekerde risico’s van toepassing. We verzoeken u dus om de algemene voorwaarden en de IPID–fiches aandachtig te lezen vóór de onderschrijving. Ze zijn beschikbaar op de website www.pv.be of op eenvoudig verzoek bij een P&V-adviseur. De verzekeringsovereenkomst wordt aangegaan voor één jaar met stilzwijgende verlenging.

Bij eventuele klachten kunt u contact opnemen met een P&V–adviseur, uw bevoorrechte gesprekspartner voor al uw vragen. Hij/Zij zal alles doen om u zo goed mogelijk te helpen. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de dienst Klachtenmanagement van P&V die uw klacht of opmerking zorgvuldig zal onderzoeken. Deze dienst zal de verschillende partijen trachten te verzoenen en naar een oplossing zoeken. U kunt contact opnemen per post (Klachtenmanagement, Koningsstraat 151, 1210 Brussel), via e–mail (klacht@pv.be) of telefonisch (02/250.90.60). Als u niet akkoord gaat met de voorgestelde oplossing, dan kunt u zich wenden tot de Ombudsdienst van de Verzekeringen (de Meeûssquare 35 te 1000 Brussel), telefonisch 02/547.58.71 of via e–mail (info@ombudsman-insurance.be) (https://www.ombudsman-insurance.be).

Als klant bent u beschermd door de gedragsregels inzake verzekeringen. Voor persoonlijk advies of een verzekeringsofferte neemt u best contact op met een van onze adviseurs. U kunt ook de volledige juridische informatie raadplegen.

Nieuwe artikels