12 tips om u voor te bereiden op een stroomuitval

Gepost in: Woning

Image of the blog article

Beperk de hinder bij een stroomonderbreking tot een minimum

Zoals u weet, bestaat de kans dat in november zes van onze zeven kernreactoren stil zullen liggen voor onderhoud. Dreigt er daardoor een stroomtekort, dan kan de overheid het afschakelplan in werking stellen om een algemene black-out van onze elektriciteitsbevoorrading te vermijden. In dat geval worden onze gemeenten volgens een rotatiesysteem een tijdlang geheel of gedeeltelijk van het elektriciteitsnet gehaald.

Het afschakelplan wordt echter pas geactiveerd in allerhoogste nood, als alle maatregelen om het aanbod te verhogen of het verbruik te verminderen onvoldoende blijken. Reden tot paniek is er dus niet, want u komt niet onaangekondigd zonder stroom te zitten. Via de stroomindicator of de app Elia4cast kunt u namelijk zelf checken hoe groot het risico op een stroomonderbreking is voor de komende zeven dagen. Of u kunt natuurlijk ook gewoon naar het nieuws kijken of luisteren.

Verwacht wordt dat steden en gemeenten hun inwoners en bedrijven een week voor een geplande stroomuitval zullen verwittigen. De ministers van Energie en Economie beslissen dan op de vooravond of er effectief wordt afgeschakeld. Tijd genoeg om de nodige voorbereidingen te treffen.

Hoe kunt u zich het beste voorbereiden?

Ligt uw woning of bedrijf in een gebied dat wordt afgeschakeld, dan neemt u best enkele voorzorgen, want tussen 17 en 20 uur zult u het een drietal drie uur zonder stroom moeten doen. Vervelend, maar met de volgende tips beperkt u de hinder tot een minimum.

1. Laad uw batterijen op

Laad enkele uren voor de stroomuitval de batterijen van uw smartphone, laptop ... op en houd rekening met mogelijk storingen in het mobiele en vaste telecomnetwerk tijdens de stroompanne. Om het netwerk niet te overbelasten, telefoneert u best alleen als het nodig is.

2. Zorg voor eten en drinken

Kunt u tijdens de stroomonderbreking niet koken, zorg dan op voorhand voor voldoende drinken en eten dat u niet hoeft op te warmen. Vul eventueel een thermos met soep, koffie of warm water (voor babyflesjes).

3. Stel een urgentiekit samen

Leg de volgende zaken klaar: een zaklamp met opgeladen batterijen, kaarsen of theelichtjes (in een houder), lucifers, een radio op batterijen (zodat u het nieuws kunt volgen) en eventueel ook medicijnen, warme kleren of iets om u bezig te houden. Zo moet u niet alles op het laatste moment of in het donker bijeenzoeken.

4. Rijd niet met uw auto tijdens een stroomonderbreking

De verkeerslichten zullen gedoofd zijn waardoor het risico op een auto-ongeval toeneemt.

5. Sluit uw diepvries goed af

Goede diepvriezers kunnen minstens tien uur zonder stroom zonder te ontdooien. Een stroompanne van drie uur zullen uw etenswaren dus wel overleven. Ter controle kunt u een zak ijsblokjes in de diepvries leggen: is het ijs gesmolten, dan kan het zijn dat uw eten toch bedorven is. Sluit in ieder geval de diepvries goed af en open hem niet tijdens de stroomonderbreking.

6. Haal stekkers uit stopcontact

Haal voor een stroomuitval zoveel mogelijk stekkers uit het stopcontact. Zodra er terug stroom is, steekt u ze best een voor een terug in het stopcontact. Zo vermijdt u schade aan uw elektrische en elektronische toestellen door een stroompiek of overstroom. Laat voor de onderbreking minstens één lichtschakelaar aan, zo weet u wanneer u terug stroom hebt.

7. Sluit rolluiken, gordijnen en deuren

Als het koud is buiten warmt u de woning best wat op voor de stroom wordt afgesloten. Sluit de rolluiken, gordijnen en deuren van de verschillende kamers in huis. Zo koelt het binnen minder snel af. Zorg wel voor voldoende verluchting in de ruimtes waarin u verblijft.

8. Verwittig uw kennissen, familie en hulpbehoevende buren

Misschien weet niet iedereen in uw omgeving precies wat er gaat gebeuren of kan uw buur tijdens een stroomonderbreking wel wat hulp gebruiken. Maak in dat geval van de nood een deugd en help elkaar. Een prima gelegenheid om uw buren beter te leren kennen.

9. Controleer de batterijen van uw alarmsysteem

Incert-erkende alarmsystemen zijn uitgerust met een noodbatterij, maar vóór de stroomonderbreking checkt u best even of die batterij nog werkt.

10. Check ook uw andere detectiesystemen

Controleer de staat van de batterijen van uw detectiesystemen (brand, rook, aardgaslek, CO ...) of sprinklerinstallaties.

11. Test uw noodgenerator

Een generator zorgt ervoor dat de hinder van een stroomonderbreking beperkt blijft. Als u een mobiele generator hebt, zorg dan voor voldoende verlengkabels. Hebt u een generator die rechtstreeks op het elektriciteitsnetwerk is aangesloten, dan zijn er twee scenario’s: ofwel hebt u een systeem dat u zelf moet activeren bij een stroomonderbreking en dat u, om overspanning te vermijden, weer moet afzetten van zodra u weer stroom hebt, ofwel hebt u een volledig automatisch systeem en hoeft u niets te doen. Test in ieder geval uw noodgenerator vóór een mogelijke stroomonderbreking of laat dit doen door een professional en zorg voor voldoende reservebrandstof.

12. Houd de vluchtwegen veilig en open

Ga na of er voldoende nood- en veiligheidsverlichting is bij een eventuele brand of ontploffing tijdens een stroomonderbreking. Kunnen de elektrisch bediende deuren, poorten en slagbomen nog geopend worden? Kunnen de liften vermeden worden met een brandtrap?

Wat als er toch schade is door een grote stroomonderbreking?

De kans is klein dat uw brandverzekering eventuele schade na een stroomonderbreking zal vergoeden als deze op voorhand werd aangekondigd. Meestal moet er sprake zijn van een plotse en onvoorziene gebeurtenis zoals een blikseminslag, een kortsluiting of een overbelasting van het netwerk. Veel hangt ook af van uw specifieke situatie. Voor advies op maat contacteert u best uw P&V-adviseur.

De voordelen van Pack Woning+

Wist u dat het Pack Woning+ de inhoud van uw diepvriezer wel verzekert bij een onvoorziene stroomonderbreking door uw energieleverancier maar niet bij een aangekondigde stroomafschakeling? En dat er geen slijtage toegepast wordt op elektrische of elektronische apparaten (voor privégebruik) als ze minder dan tien jaar oud zijn? Tot dan recupereert u altijd 100% van hun nieuwwaarde.  

Meer weten over het Pack Woning+ en de brandverzekering Ideal Woning van P&V? Praat er over met een P&V-adviseur. Hij vertelt er u graag meer over.

 

Dit artikel werd geactualiseerd op 23/10/2018.

bron: FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie

Nieuwe artikels