Welke motoruitrusting is verplicht in België?

Gepost in: Voertuig

Image of the blog article

Een motoroutfit die veiligheid en comfort combineert, hoe kiest u die?

Zodra de zon schijnt, halen veel motorrijders hun tweewieler van stal en trekken ze eropuit. Dagtripje of meerdaagse motorvakantie, bij warm zomerweer is het verleidelijk om in T-shirt en short rond te cruisen. Maar dat is geen goed idee, want sinds 1 september 2011 is beschermende kledij in België verplicht voor zowel de motorrijder als zijn passagier. En wie niet in regel is, riskeert een boete.

Op zoek naar een motoruitrusting die veiligheid en comfort combineert? Lees dan de volgende tips.

De verplichte motoruitrusting: waaruit bestaat die?

De motorhelm, cruciaal voor uw veiligheid

Al wie met een motorfiets van meer dan 50 cc rijdt (bestuurders en passagiers), is verplicht een helm te dragen. De helm is het belangrijkste onderdeel van uw uitrusting en slechts één type biedt voldoende bescherming: het model met het ECE-label (aangeduid via een etiket met de letters E of ECE), gevolgd door een nummer. Deze letters verwijzen naar de Europese homologatienormen, terwijl het nummer het land aanduidt waar de tests hebben plaatsgevonden. Modellen zonder dit label kunnen gebreken vertonen en zijn niet altijd doeltreffend bij schokken.

Gouden tips: Maak de kinband van uw helm altijd goed vast voordat u de weg op gaat. Als u deze te weinig aanspant of niet vastmaakt, bent u onvoldoende beschermd bij een valpartij. Uw helm heeft al een zware schok opgevangen? Dan moet u hem vervangen, want hij zal u niet meer efficiënt beschermen.

Goed om te weten: Voor motorfietsen met een lager vermogen kan een fietshelm volstaan.

Motorhandschoenen: bescherming tegen de kou, spatten en schuren

Kies voor een paar handschoenen in leder of textiel dat u het beste compromis biedt op het vlak van dikte, comfort en gevoel. U hebt zowel zomer- als winterhandschoenen nodig en deze moeten aan drie criteria voldoen: ze moeten goed aanspannen aan de pols, de binnenkant moet ademen en ze moeten voorzien zijn van een schuurbestendige coating. Bepaal voordat u nieuwe handschoenen koopt de breedte van uw handpalm, want de handschoen moet perfect op dit deel van de hand zijn afgestemd. Uw handschoenen mogen niet te strak en ook niet te los zitten, zodat u de hendels goed kunt bedienen. Voorzie ook 1 à 2 mm ruimte voor uw vingers aan de top van de handschoenen.

Een motorjas met lange mouwen om u te beschermen tegen de kou en valpartijen

Het type jas speelt geen rol, zolang u maar kiest voor een motorjas met lange mouwen. Voor maximaal comfort en veiligheid koopt u best een jas die perfect aansluit bij uw lichaamsbouw en die bestand is tegen schuren. Motorjassen zijn verkrijgbaar in leer of textiel en u kunt ook kiezen voor een vierseizoenenjas met een uitneembaar thermisch membraan en ventilatieopeningen. Hiermee trotseert u alle weersomstandigheden. En voor nog meer veiligheid kunt u een In&motion-airbagvest op of onder uw motorjas of combi te dragen.

Niet onbelangrijk: om wettelijk in orde te zijn, moet u altijd met de jas dicht rijden.

De motorbroek, trouwe metgezel van de motorrijder

Leder is minder soepel en comfortabel dan textiel of jeans, maar beschermt wel beter tegen wrijving en tegen weer en wind. In de zomer voelt leder soms wat ongemakkelijk aan, maar dan is een met kevlar versterkte jeansbroek uw perfecte compromis tussen bescherming, comfort en ventilatie. Maar welk materiaal u ook kiest: een goede motorbroek moet beschermstukken hebben aan het bekken en de knieën.

Motorschoenen of -laarzen

Op de motor is het ook belangrijk om uw voeten en enkels te beschermen, in alle weersomstandigheden. Kies hoge schoenen die niet te dik zijn, zodat u nog voldoende soepel kunt schakelen. Goede motorschoenen hebben beschermende verstevigingen, een slipvaste, versterkte zool, een versteviging op de bovenkant van de linkervoet om de druk van het schakelpedaal op te vangen bij het veranderen van versnelling en beschermstukken aan enkels en hielen.

De motorverzekering van P&V: ook uw uitrusting is gedekt

Nieuwe of tweedehandsmotor? De motorverzekering van P&V biedt u een volledige omnium op maat, inclusief dekking van uw uitrusting. Ontdek de troeven van deze gloednieuwe verzekeringsformule op onze website of neem contact op met een van onze P&V-adviseurs. Zij bezorgen u graag de juiste informatie, aangepast aan uw situatie. Vind hier een P&V-adviseur in uw buurt!

 

Nieuwe artikels