Op pad met de motor na de lockdown, bent u er klaar voor?

Gepost in: Voertuig Van dag tot dag Vakantie Preventie

Image of the blog article

Recreatieve motorritten: wat mag en wat niet? En hoe bereidt u zich voor?

Sinds 4 mei mogen motoren eindelijk opnieuw worden gebruikt voor een buitensportactiviteit. Dat betekent dat recreatieve ritten weer zijn toegestaan, maar wel onder bepaalde voorwaarden. U staat te popelen om eropuit te trekken met de motor maar u doet dat liefst veilig (en boetevrij)? Hou dan rekening met de volgende vier veiligheidsvoorschriften:

 1. Uw rit moet thuis beginnen en ook thuis eindigen.
 2. U mag geen tussenstops maken: tripjes naar een toeristische trekpleister of naar het strand zijn dus voorlopig uit den boze.
 3. U mag alleen met de motor rijden of een passagier meenemen die onder hetzelfde dak woont.
 4. U mag ritten maken met maximum twee andere motorrijders: groepen van meer dan drie motoren zijn momenteel niet toegestaan.

Controleer uw motor en uw motoruitrusting

Als uw motor lang heeft stilgestaan, dan doet u er goed aan om eerst een aantal onderdelen en ook uw motoruitrusting te controleren, zodat u veilig en pechvrij op pad kunt.

En minstens even belangrijk als de staat van uw motor, is uw rijvaardigheid, die na de winter en de daarop volgende lockdownperiode misschien wel een opfrissing kan gebruiken. Want die eerste rit is altijd weer even wennen!

Om u een eind op weg te helpen, maakte Nissim Claes, IT-consultant bij P&V en ervaren motorinstructeur, een lijst met de belangrijkste aandachtspunten, zowel voor uw motor als voor uzelf, de bestuurder. We raden u aan om deze checklist te overlopen vóór u het stof van uw zadel blaast. En bij de minste twijfel: contacteer een erkende motorgarage.

Controleer uw tweewieler:

 • Breng uw banden op de juiste spanning (en doe dat om de twee weken): voor normaal gebruik is dat 2,5 bar voor een voorband en 2,9 bar voor een achterband. Wat de beste druk is, staat meestal op de banden zelf of op de website van de bandenfabrikant.
 • Controleer de staat van uw banden: let hierbij op profieldiepte, eventuele schade en ongewone slijtage. Versleten banden verminderen de prestaties van uw motor en de grip op de weg: vervang ze op tijd!
 • Doe een visuele controle van uw remmen, remblokjes en het niveau van de remolie. Ververs uw remolie als dat nodig is.
 • Check of alle lichten nog werken:  voorlicht, achterlicht, knipperlichten en remlicht.
 • Kijk uw ketting en de tandwielen na. Als u uw ketting van het tandwiel kan aftrekken, dan is er al slijtage. Ketting en tandwielen vervangt u best samen, zodat ze goed op elkaar passen.
 • Poets uw motorfiets grondig: dat is de beste manier om eventuele gebreken te ontdekken.

Jas, broek, helm, handschoenen, laarzen of schoenen … goed beschermd van top tot teen:

 • Onderwerp uw helm aan een kritische inspectie. Een helm die is gevallen of waarmee je zelf bent gevallen, kan je best vervangen, ook al zie je niet meteen schade of een breuk. Is je helm ouder is dan vijf jaar, dan is hij sowieso aan vervanging toe.
 • Fris uw kijk- en rijtechniek op met een training of dagopleiding bij de rijschool of een gespecialiseerd centrum zoals de vzw STAM Education, de KTM Street Academy of MRV.
 • Wees extra voorzichtig tijdens uw eerste rit en vergeet niet dat de andere weggebruikers niet altijd beseffen dat het aantal motorrijders toeneemt zodra het weer beter wordt.
 • Zorg ervoor dat u gezien wordt en kies voor heldere, fluorescerende kledij (handschoenen, laarzen, motorvest en -broek), ook overdag en bij mooi weer.

Reken op P&V voor uw motorverzekering

Op zoek naar de perfecte bescherming voor uw motorfiets? Kies dan voor de motorverzekering van P&V. Deze is beschikbaar in drie formules (Basic, Medium en Serenity), maar u kunt uw verzekering ook à la carte samenstellen, op maat van uw rijgewoonten.

Meer informatie? Contacteer uw P&V-adviseur. Hij helpt u graag verder.

Nieuwe artikels