Autoverzekering jongeren

Als jonge bestuurder betaalt u bijna altijd een hogere premie voor uw autoverzekering dan iemand die ouder is. Maar waarom is dat zo? Bestaat er ook een voordelige autoverzekering voor jongeren? En wanneer hebt u als jongere eigenlijk een verzekering nodig? Mag u niet gewoon met de auto en verzekering van uw ouders rijden?

Waarom is de prijs van een autoverzekering voor jongeren hoger dan voor oudere chauffeurs?

Beginnende chauffeurs, en dat zijn meestal jongeren, lopen veel meer risico op ongelukken dan chauffeurs met meer ervaring. Dat is logisch. Hoe meer u rijdt, hoe meer ervaringen u opdoet en hoe beter u wordt als bestuurder. Maar door het hogere aantal ongevallen, is de gemiddelde autoverzekering ook een stuk duurder voor jonge chauffeurs. U kunt bij uw verzekeraar navragen tot welke leeftijd u als jongere wordt gerekend.

Wat moet ik weten als ik mijn zoon of dochter met de auto leer rijden?

Als u uw zoon of dochter leert autorijden, dan moet u dat laten weten aan uw verzekeraar voor de start van de opleiding. Uw verzekeraar zal uw dochter of zoon dan in het contract opnemen als toevallige bestuurder. Sommige verzekeraars zullen dan de premie verhogen.

Mag ik als jongere eens ik mijn rijbewijs heb, zomaar met de auto van mijn ouders rijden?

U mag met toestemming van uw ouders met hun wagen rijden, maar zij moeten dat wel melden aan hun verzekeraar. Rijdt u slechts uitzonderlijk met hun wagen, dan wordt u opgenomen in het verzekeringscontract als toevallige bestuurder. Sommige verzekeraars rekenen een bijpremie aan en passen een extra vrijstelling toe als u een ongeluk hebt. Gebruikt u regelmatig of zelfs dagelijks de auto van uw ouders, dan zal u opgenomen worden als regelmatige of gebruikelijke bestuurder. Dat leidt meestal tot een verhoging van de premie en de vrijstelling.

Maar als u niet aangeeft dat u de auto van uw ouders gebruikt en een ongeval veroorzaakt, dan kunnen de gevolgen heel zwaar zijn. Zo kan de verzekeraar de volledige terugbetaling eisen van alle vergoedingen die werden uitbetaald aan de slachtoffers. En zeker bij lichamelijke schade kan dat bedrag erg hoog oplopen.

Wanneer heb ik als jongere een aparte autoverzekering nodig?

Van zodra u een eigen auto bezit, bent u wettelijk verplicht een BA-autoverzekering (burgerlijke aansprakelijkheid) af te sluiten. Sommige jongeren leren liever met een eigen wagen rijden dan met die van hun ouders. Dat kan, een verzekeraar maakt geen verschil tussen een chauffeur met een voorlopig en een definitief rijbewijs. Maar omdat u nog geen rijverleden hebt en dus onervaren bent, zal uw premie hoger liggen dan die van een ervaren chauffeur.

Hoe kan ik een goedkope autoverzekering vinden als jongere?

Een autoverzekering voor jongeren is niet goedkoop. Maar met onderstaande tips vindt u vast een verzekering tegen een redelijke prijs.

  • Kies voor een wagen met een klein vermogen.
  • Koop een tweedehandse wagen. U bespaart heel wat geld op de aankoop.
  • Ga eerst praten met de verzekeraar van uw ouders. Zijn uw ouders verantwoordelijke chauffeurs, dan zal hun gedrag op u afstralen. De kans is groot dat de verzekeraar u een korting geeft.
  • Reed u lange tijd met de auto van uw ouders als gebruikelijke bestuurder en veroorzaakte u nooit een ongeval? Meld dat zeker aan uw verzekeraar, hij kan hiermee rekening houden voor het bepalen van de bonus-malus.
  • Volg een opleiding defensief rijden, hoe u gevaarlijke verkeerssituaties kan vermijden en voorkomen. Sommige verzekeraars geven dan een korting op de premie.
  • Vergelijk de verschillende verzekeringen en vraag offertes op. Maar staar u niet blind op de prijs.

 

Wist u dat u bij P&V Verzekeringen als jonge bestuurder met verantwoordelijkheidszin een correcte premie betaalt? Uw P&V adviseur vertelt u er graag meer over.

Contacteer uw P&V adviseur

Nog geen klant? Vind een adviseur in uw buurt.

Jonge bestuurder bij P&V:

  • 25% korting op premie na installatie P&V Go Box
  • Automatische hulp bij zwaar ongeval
  • Bepalen locatie van gestolen auto 
Contacteer een agent

Uw auto verzekeren