Een laadpaal thuis: hoe zit dat met de verzekering bij schade?

Dat het milieu een zaak van levensbelang is, daar kunnen we niet meer omheen. Niet zo vreemd dus dat elektrische wagens tegenwoordig de wind in de zeilen hebben. Denkt u erover om voor het algemeen belang elektrisch te gaan rijden? Dan moet u zich ook de vraag stellen hoe u het gaat aanpakken om uw wagen op te laden: wat voor laadpaal gaat u gebruiken? De technologische vooruitgang verrast ons elke dag opnieuw, maar dat neemt niet weg dat risico’s nooit helemaal uit te sluiten zijn. Gelukkig kan P&V zorgen voor de meest volledige dekking, niet alleen van uw elektrische wagen, maar ook van uw eigen laadpaal. Graag meer weten over elektrische laadpalen en de verzekeringsdekking bij schade? Lees dan verder!

 

Wat is een goede laadpaal?

Om uw wagen optimaal op te laden, hebt u een laadpaal nodig die uw energiebehoeften dekt. Er zijn twee mogelijkheden: ofwel laadt u uw elektrische wagen op aan een publieke laadpaal, ofwel aan een private laadpaal bij u thuis, aan uw appartementsgebouw of ergens in uw wijk. Er zijn bijvoorbeeld ook slimme laadpalen die tijdens de daluren met een goedkoper tarief werken. En er bestaan bidirectionele modellen die via een ingenieus systeem een deel van de in de wagen opgeslagen groene stroom aan het elektriciteitsnet van de woning kunnen geven.

 

Hoeveel kost zo’n laadpaal?

De precieze prijs voor het installeren van een laadpaal aan een privéwoning hangt af van verschillende factoren. Dat gaat van het aantal aansluitpunten op de laadpaal tot de laadcapaciteit en het gekozen model (wandinstallatie of paal). Zelfs het soort voertuig waar u mee rijdt kan een verschil maken. Ook of u kiest voor een klassiek systeem of een slimme laadpaal heeft een invloed op de prijs.

Slimme laadpalen kosten op papier misschien meer, maar als u daardoor tegen een lager tarief kan opladen of de laadpaal kan koppelen aan bestaande zonnepanelen, ziet het plaatje er meteen heel anders uit en kan dat uw energiefactuur flink drukken. In de toekomst wordt het trouwens makkelijker om stroom van uw voertuig over te hevelen naar de woning en vice versa. Die extra opslagcapaciteit kan goed van pas komen.

Is uw laadpaal toegankelijk voor passanten? Vergeet hem dan niet te beveiligen! Zo draait u niet op voor de kosten voor ongeoorloofd gebruik van uw laadpaal.

 

Hoeveel kost thuis opladen?

Het opladen van een elektrische wagen betekent gemiddeld een verdubbeling van het energieverbruik van een doorsnee huishouden. In Vlaanderen zijn er coöperatieven die op basis van elektriciteitscontracten tegen dynamische prijs groene stroom leveren tegen lagere tarieven. Er wordt gewerkt met een lager uurtarief, wat u goedkoper uitkomt dan opladen aan een publieke laadpaal. In Wallonië en Brussel bestaan zulke mogelijkheden nog niet.

 

Kan iedereen thuis een laadpaal installeren?

Om bij u thuis een laadpaal te installeren , moet u beschikken over privéruimte waar u makkelijk uw wagen kan parkeren, en u moet toegang hebben tot de zekeringkast van uw woning. Gaat dat niet omdat u in de stad woont bijvoorbeeld? Geen probleem! U kan uw elektrisch voertuig gewoon opladen aan publieke laadpalen. In ons land en in heel Europa komen er elke dag nieuwe bij. Daarvoor hebt u ofwel een toegangskaart nodig die gekoppeld is aan een betaalkaart, ofwel moet u de app installeren waarmee de laadpaal in kwestie werkt.

 

Geeft de overheid subsidies voor het installeren van een laadpaal thuis?

In België krijgt u daar geen subsidies voor, maar het is wel fiscaal voordelig! Particulieren die tussen 1 september 2021 en 31 augustus 2024 thuis een laadpaal installeren, kunnen daarvoor belastingvermindering krijgen.

 

Wat bij schade of diefstal?

Wat als iemand uw laadpaal beschadigt of, erger nog, steelt? Een nieuwe kopen kost een aardige duit, en ook herstelling kan heel duur uitvallen. Wat u zeker moet doen is checken of uw woningverzekering dat soort schade dekt.

 

En wat als uw laadpaal vuur vat?

Met elektriciteit moet u altijd voorzichtig omspringen. Laadpalen geven elektrische stroom af, en dan is brandgevaar nooit ver weg.

Als uw laadpaal vuur vat en beschadigd raakt, is het uw woningverzekering (brandverzekering) die schade aan de verzekerde goederen vergoedt en deze eventueel verhaalt op de personen die voor de brand aansprakelijk zijn.

Uw laadpaal staat in brand in de garage van uw appartementsgebouw? Dat valt onder de blokpolis (ook wel syndicuspolis of verzekering mede-eigendom genoemd).

 

Moet u uw verzekeraar inlichten over de aanwezigheid van een laadpaal?

We raden u ten stelligste aan uw verzekeraar op de hoogte te brengen. Hij zal u weten te vertellen of uw huidige polis moet worden aangepast en eventueel preventiemaatregelen voorstellen. Laat uw verzekeraar ook weten hoeveel auto’s er bij u thuis staan. Bij een woningbrand wordt de schade aan de voertuigen gedekt door de woningverzekering, ook als u voor de wagens niet (meer) over een omnium beschikt.

 

Vergeet ook uw autoverzekering niet!

U hebt bij het achteruitrijden een publieke laadpaal geraakt? De laadkabel van uw elektrische of hybridewagen is gestolen? Een voorbijganger struikelt op het trottoir over uw laadkabel?

Voor dat soort vervelende voorvallen kunt u rekenen op uw autoverzekering. Check bij uw verzekeraar of u voldoende beschermd bent.

Graag meer info over onze autoverzekering? Neem contact op met een P&V-adviseur bij u in de buurt voor persoonlijk advies.