Uw motor winterklaar maken

Gepost in: Vakantie Motorfiets

Image of the blog article

Het seizoen van lekker cruisen met de motor zit erop. De dagen worden korter, regen en bladeren maken de wegen glad, de winter komt eraan ... Tijd dus voor de meesten om de motor een tijdje in de garage te zetten. En uiteraard is gewoon een dekentje erover niet genoeg. Lees onze beste tips om uw motor te laten overwinteren, zodat u in de lente weer vlot en veilig de baan op kunt.

Waarom uw motorfiets laten overwinteren?

Uw motorfiets laten overwinteren betekent niet hem gewoon in een hoek van uw garage of tuinhuis zetten en hem over enkele maanden gewoon weer buitenrijden. Een motorfiets heeft wat liefde en aandacht nodig om er na een lange periode van stilstaan weer veilig van te kunnen genieten.

De beste plek om uw motor te laten overwinteren

De beste overwinteringsplaats voor uw motor is droog en beschermd tegen slechte weersomstandigheden ... en dieven. U kunt een beschermhoes gebruiken, maar opgelet: onder een waterdicht model blijft condens hangen en dat kan corrosie veroorzaken. Vermijd ook een katoenen of wollen deken, want die absorberen vocht en zorgen voor corrosie en schimmels.

U kunt daarom beter investeren in een motorhoes. Die vindt u al vanaf 20 tot 30 euro bij gespecialiseerde verkopers . Opgelet! Kijk goed na of de hoes voor binnen- of buitengebruik is.

Hebt u geen weerbestendige stalling, kies dan voor een waterdichte hoes.

Geef uw motorfiets een laatste onderhoudsbeurt voor zijn winterslaap.

Hier zijn alvast een paar belangrijke aandachtspunten om uw motor met een gerust hart te stallen:

 • Benzine
  Tank de motor vol (met Super 98 en een additief om de benzine te stabiliseren voordat u hem aanzet), of maak de tank volledig leeg en laat hem openstaan om te drogen.
   
 • Batterij
  Een batterij die meerdere maanden niet gebruikt wordt, is nooit een goed idee. Koppel ze los en bewaar ze droog bij kamertemperatuur.
   
 • Motor – olie
  Vul de motor- en transmissieolie bij.
  Vergeet in de lente niet om de motorolie af te tappen en de oliefilter te vervangen voordat u de motor weer start.
   
 • Ketting
  Reinig, borstel en veeg de ketting goed schoon om het vocht te verwijderen en smeer ze daarna goed.
  Let erop dat er geen smeervet op het remsysteem komt!
   
 • Banden
  Rubber biedt niet veel weerstand ... behalve als de banden stevig zijn opgepompt. Pomp uw banden goed op voordat u uw motor stalt. Het belangrijkste is dat de banden niet plat blijven, want dan raken ze vroeg of laat beschadigd.
   
 • Kappen, carrosserie en mechanica
  Stap 1: was uw motor. Vuil tast de verf aan en trekt roest aan.
  Stap 2:   De grootste vijand van uw motorfiets tijdens de winter is vocht. Het zorgt voor corrosie. Uw beste vriend is dan siliconensmeermiddel. Brengt dat goed verspreid aan over de metalen en verchroomde delen. Zo hoeft u niet te vrezen voor corrosie.
   
 • Vering
  Zet uw motorfiets als het kan op een standaard of wielkeggen om zowel de banden als de ophanging te ontlasten. Met een slechte plooi in een band of verzwakte vering riskeert u een slechte start in het voorjaar.
   
 • Uitlaat
  U zou er niet meteen aan denken, maar het is een goed idee om de uitlaat en alle motoringangen af te sluiten. Soms kruipen er muizen in om zich tegen de koude te beschermen.

Geniet van de winter. Voor u het weet, is het weer lente ...

Gaat u weer de baan op, vergeet dan niet dat een BA-motorverzekering verplicht is, net als uw reglementaire motoruitrusting.

Nieuwe artikels