Vochtproblemen? 7 tips om oorzaken vocht vaststellen

Gepost in: Woning

Image of the blog article

7 tips om oorzaken vocht in huis vast te stellen

Verschijnen er vochtplekken op de muren van uw woning? Komt het behangpapier los? Ga vocht tegen voor het uw woning ernstig beschadigt! Hier zijn 7 tips om bronnen van vocht op te sporen en problemen te vermijden.

1. Welke kamer is aangetast door vocht?

Als u een hoge vochtigheid vaststelt in uw badkamer, uw keuken of de plaats waar u uw was te drogen hangt, dan heeft dat wellicht te maken met condensatie. Die kan optreden wanneer de woning niet voldoende verlucht wordt. De aanzienlijke stoom die geproduceerd wordt, kan niet voldoende weg. De lucht wordt geconcentreerd en zet zich vast op koude oppervlakken.

Condensatie is één van de vaakst voorkomende oorzaken van vochtproblemen. Bewoners van een huis produceren er een massa van, door te ademen, te transpireren, maar ook door te koken of zich te wassen bijvoorbeeld. Wist u dat een mens al slapend zo’n 1 à 2 liter water produceert?

Doe zelf deze kleine test: Kleef met een kleefband een stuk aluminium- of plastic folie tegen de muur. Als er na 48 uur druppels verschijnen aan de buitenkant van het blad, dan is het vocht waarschijnlijk het gevolg van condensatie. Maar, als de binnenkant van de folie (tegen de muur) sporen bevat, dan is er wellicht ergens sprake van insijpeling.

2. Op welke verdieping is de vochtplek tevoorschijn gekomen?

Vochtproblemen in uw kelder? In dat geval kan uw woning wel eens last hebben van opstijgend vocht of van een lek in een waterleiding. Als het vochtprobleem zich voordoet op de zolder of een kamer onder het dak, kan het regenwater zijn dat binnensijpelt.

3. Ga na waar in de kamer de plek zich precies bevindt

Als de plek zich uitbreidt in een hoek, onder een raam en op constante wijze, dan is er wellicht sprake van condensatie. In dat geval volstaat het om de kamer te verwarmen en er een luchtstroom doorheen te laten gaan om het geheel goed te verluchten.

4. Kijk na of er zich naast de vochtplek een waterleidingen of een verwarming bevindt

Als dat het geval is, kijk dan of er nergens een lek is.

5. Wat ligt er achter de muur waarop de plek zichtbaar is geworden?

  • Bevindt de plek zich op een buitenmuur, dan is er wellicht sprake van insijpeling. Als het metselwerk niet goed is uitgevoerd, kan er wellicht langs daar regenwater naar binnen.
  • Is de beschadigde muur een binnenmuur, kijk dan of er in de kamer ernaast kranen of andere waterinstallaties zijn. Er kan een leiding gesprongen zijn.

6. Wordt de kamer wel voldoende verwarmd?

Vermijd onverwarmde plaatsen in huis. Bij grote temperatuurverschillen wordt vocht in de hand gewerkt.

7. In welke periode wordt de plek zichtbaar groter?

Als er vocht optreedt bij hevige regenval, kan er insijpeling zijn. Maar als het verschijnsel erger wordt tijdens de winter, kan een gebrek aan verluchting de oorzaak van het probleem zijn. Want als het buiten koud is, komt de warme lucht uit uw woning in contact met koude delen van uw woning. Dat verschil in temperatuur doet die koude en vochtige lucht condenseren tot water. Dat kan nefast zijn voor uw ramen.

Als deze tips niet helpen, roep dan de hulp in van een gespecialiseerde firma en maak gebruik van de bestaande technieken om vochtproblemen vast te stellen en te lijf te gaan!

Bescherm uw woning tegen vochtschade

Hebt u schimmel of zwammen op de muren van uw woning? Deze kunnen ernstige schade veroorzaken. De huiszwam bijvoorbeeld kan het houtwerk van uw huis om zeep helpen. Deze schade wordt vergoed door de brandverzekering van P&V, als de schimmel het gevolg is van een gedekt waterschadegeval.

Meer weten over vochtproblemen en uw brandverzekering? Uw P&V agent helpt u graag verder.

Contacteer uw P&V agent

Nog geen klant? Vind een agent in uw buurt.

 

 

Bronnen:

Leefmilieu Brussel

Habitat - Santé

De stadswinkel

Nieuwe artikels