Hagelschade auto: welke verzekering komt tussen?

Gepost in: Voertuig

Image of the blog article

Hagelschade aan wagen: welke verzekering voor schadeloosstelling?

Wat als een stevige hagelbui de carrosserie van uw wagen beschadigt? Welke verzekering beschermt u tegen dat risico? Volstaat een mini-omnium? Lees hier de antwoorden.

BA dekt alleen schade aan derden

Zoals u weet, is elke autobestuurder wettelijk verplicht om een autoverzekering te nemen voor zijn wagen. Maar deze autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) komt enkel tussen bij schade die u met uw voertuig aan derden veroorzaakt. De schade aan uw auto door een hagelbui is dus niet gedekt.

Mini-omnium kan hagelbui verzekeren

Om schade aan uw wagen door een hagelbui te verzekeren, moet u minstens een mini-omnium afsluiten. Een mini-omnium kan verzekeren tegen:

  • brand;
  • glasbreuk;
  • diefstal;
  • natuurkrachten;
  • aanrijdingen met dieren.

Vrij om te kiezen

Bij P&V is de waarborg diefstal niet standaard opgenomen in de mini-omnium, wat onze mini-omnium autoverzekering goedkoper maakt. Als u dat wenst, kunt u niettemin een bijkomende waarborg diefstal afsluiten.

Hagelbui = natuurkracht

Hagel en hagelinslag vallen onder de waarborg ‘natuurkrachten’. Net als overstromingen en aardbevingen, vallende rotsen, storm… De schade aan uw wagen moet wel een rechtstreeks gevolg van de hagel zijn. De waarborg natuurkrachten verzekert dus niet de schade als uw wagen geslipt is over hagel op de weg.

Hagelbui altijd gedekt in volledige omnium

De waarborg ‘natuurkrachten’ maakt standaard deel uit van de volledige omnium. Die bevat naast de vijf mogelijke waarborgen van een mini-omnium, ook:

  • schade door vandalisme,
  • schade door een ongeval waarvoor u zelf verantwoordelijk bent (bijvoorbeeld als uw wagen slipt over ijzel op de weg).

Wat na schade door een hagelbui?

De schade door een hagelbui geeft u aan bij uw verzekeringsmaatschappij via een Europees aanrijdingsformulier. Wacht op de instructies van uw verzekeraar vooraleer u uw wagen laat herstellen. Uw verzekeraar zal een expertise laten uitvoeren om de kosten te bepalen voor het herstellen van de hagelschade. Bij P&V is er trouwens geen vrijstelling voor hagelschade en moet u niets zelf betalen.

Keuze tussen mini-omnium of full omnium

Samengevat: u kunt uw wagen beschermen tegen hagelschade door ofwel een volledige omnium te nemen, ofwel een mini-omnium. Controleer bij een mini-omnium wel of de waarborg ‘natuurkrachten’ in de polis is opgenomen.

Uw auto langer omnium verzekeren?

P&V ontwikkelde een omniumverzekering, speciaal voor auto’s vanaf 2 jaar. Elk jaar krijgt u 5% extra korting op uw premie.

Benieuwd hoeveel een mini-omnium of een omnium kost bij P&V?

Bereken uw premie

Bent u al klant? Contacteer uw agent voor een gratis en vrijblijvende offerte.

Nieuwe artikels