Burgerschapsprijs Stichting P&V voor Frans De Clerck en Eric Domb

Gepost in: Solidariteit

Image of the blog article

Eric  Domb en Frans De Clerck winnen de Burgerschapsprijs Stichting P&V

De elfde Burgerschapsprijs van de Stichting P&V gaat naar Frans De Clerck, medeoprichter van Triodos Bank België en naar Eric Domb, oprichter en afgevaardigd bestuurder van Pairi Daiza. De laureaten krijgen elk een beeldhouwwerk van de kunstenaar Johan Tahon.

De laureaten van de Burgerschapsprijs komen dit jaar uit het bedrijfsleven

Sinds 2005 reikt de Stichting P&V elk jaar de Burgerschapsprijs uit aan Belgische of buitenlandse personen die zich inzetten voor een open, democratische en tolerante samenleving. Nieuw is dat vanaf dit jaar de laureaten elk jaar uit een andere maatschappelijke sector komen. Deze keer is het de beurt aan het bedrijfsleven.

Ethisch en respectvol ondernemen

Volgens de jury hebben de twee laureaten Frans De Clerck van de Triodos Bank en Eric Domb van Pairi Daiza aangetoond dat succesvol ondernemen compatibel kan zijn met goed burgerschap, met een ethische en respectvolle benadering van mensen, de samenleving en de planeet. Zij toonden ook, op hun eigen unieke manier, dat ondernemen hun manier is om te streven naar een betere en meer rechtvaardige wereld.

Triodos Bank: ecologisch, cultureel en sociaal bankieren

Triodos Bank is een van de belangrijkste duurzame banken in België. De bank werd opgericht in 1980 in Nederland. Het is een onafhankelijke bank, die staat voor duurzaam en transparant bankieren. De naam ‘Triodos’ staat voor de drie wegen die leiden naar ontwikkeling: ecologische, culturele en sociale projecten waarbij telkens naar de balans tussen de individuele en maatschappelijke ontwikkeling wordt gezocht.

“Geld is een instrument om iets mee te doen voor de mensen”

De Belgische vestiging van de Triodos Bank werd in 1993 opgericht door Frans De Clerck. Hij begon zijn carrière als vermogensbeheerder maar stapte na enkele jaren over naar het bankwezen. Zijn ideeën over maatschappelijke verantwoordelijkheid werden echter niet ingevuld door conventionele banken. Op dit moment is Frans bij Triodos Bank enkel nog betrokken als bestuurder van de stichting die 32.500 aandeelhouders verenigt.

Pairi Daiza: van cisterciënzerabdij naar jardins des mondes

In Cambron, tussen Mons en Ath, opende in 1994 het Parc Paradisio op het domein van een voormalige cisterciënzerabdij. Eerst was er enkel een vogelpark, daarna een zoölogische tuin en nu een prachtige jardin des mondes. In 2010 veranderde de naam van het park in Pairi Daiza, wat omsloten tuin betekent in het oud-Perzisch. Het dierenpark trok vorig jaar maar liefst 1,39 miljoen bezoekers en werd daardoor het populairste park in België. Het werd ook al meermaals bekroond tot mooiste dierenpark, recent nog door TripAdvisor.

“Pairi Daiza is mijn leven”

Eric Domb, de oprichter van Pairi Daiza, is een kleinzoon van Poolse en Litouwse migranten. Hij werkte als advocaat en consultant tot hij op zijn 32ste de oude abdij ontdekte. Hij besloot er een ornithologische tuin te creëren waarin de harmonieuze relatie tussen mens en natuur centraal staat. Met daarin ook ruimte voor spiritualiteit. Zo staan er in Pairi Daiza naast hindoetempels ook kleine animistische tempels en voodootempels uit Benin. Eric blijft verder bouwen aan het park. “Pairi Daiza is mijn leven”, aldus Eric. “Ik zie op mijn reizen nog zoveel geweldige plekken, waarvan er in het park een spoor zou moeten zijn. Hoe meer ik opschiet, hoe langer de weg wordt.”

Stichting P&V

De Stichting P&V bestaat sinds 2000. Belangrijkste sponsor is de Groep P&V. De Stichting spoort mensen aan om voor hun idealen op te komen en op die manier bij te dragen tot een rechtvaardigere samenleving. Vorige laureaten van de Burgerschapsprijs zijn onder andere actrice Reinhilde Decleir, mensenrechtenactivist Stéphane Hessel, zuster Jeanne Devos en de filmmakers Jean-Pierre en Luc Dardenne.

Meer weten?

Meer informatie over de laureaten van de Burgerschapsprijs vindt u in deze brochure. Interesse in de andere projecten van de Stichting P&V? Neem een kijkje op de website­ of de Facebookpagina, of schrijf u in voor de nieuwsbrief.

Nieuwe artikels

Met uw P&V agent:

  • Verzekeringen in een verstaanbare taal
  • Uitstekende productkennis
  • Afspraak wanneer het u past