Hoe beschermt u uw woning optimaal tegen water?

Gepost in: Woning Preventie

Image of the blog article

Met enkele aanpassingen kunt u het risico op waterschade aan uw woning beperken. Hoe? Lees hier de tips van de schade-experts van P&V.

Tegen overstromingen zoals die van juli 2021 valt natuurlijk niet zoveel te beginnen. Maar met enkele goede adviezen is waterschade aan uw woning door plots opkomend of afvloeiend water zeker te beperken. Sommige klussen daarvoor kunt u vrij gemakkelijk zelf klaren, voor andere neemt u beter een vakman of -vrouw onder de arm. Op z’n minst voor een grondig onderzoek, zodat u de juiste maatregelen neemt. Of in het geval van elektriciteit: om zeker te zijn dat alle aanpassingen volgens regels van de kunst gebeuren en dus ook optimaal gedekt zijn door uw verzekeringsmaatschappij.

Wat kunt u doen om uw woning langs buiten te beschermen tegen overstromingen?

  • Boven de waterlijn kunt u uw buitenmuur behandelen met hydrofuge. Dit transparante product trekt in uw gevel en maakt hem waterafstotend, terwijl het water er wel nog uit kan verdampen.
  • Onder de waterlijn kunt u een gevelplint in blauwe hardsteen, een waterdichte cementering of een coating tegen uw gevel aanbrengen. In tegenstelling tot een hydrofuge trekt een coating niet in uw gevel, maar ligt die er als een laag bovenop.
  • Maak uw schrijnwerk waterbestendig. Ofwel past u het bestaande schrijnwerk van uw ramen en deuren aan, bijvoorbeeld door verweerde afdichtingen te vernieuwen en het hout te beschermen met geschikte verf. Maar daarmee houdt u het water niet permanent buiten. Dat lukt alleen met speciale ontwikkelde, waterbestendige ramen en deuren. Die zijn een permanent alternatief voor de volgende oplossing.
  • Plaats waterdichte schotten voor opritten, poorten, deuren en ramen. Weet wel dat schotten alleen zin hebben als u uw gevel waterdicht kunt maken en als die voldoende stabiel is.
  • Lukt het niet om uw huis waterdicht te maken? Dan kunt u een keermuur of berm rond uw woning aanbrengen of het gebouw binnen waterbestendig maken. Openingen in de keermuur of berm, waarlangs u uw woning bereikt, dicht u dan met schotten als er een overstroming dreigt.
  • Strek uw groene vingers en zorg voor voldoende bomen, struiken en planten in uw tuin. Ze absorberen allemaal water en zijn dus uw natuurlijke bondgenoten voor waterafvoer én tegen overstromingen. 

Hoe kunt u uw woning binnen beschermen tegen waterschade?

  • Verhoog of dicht verluchtingsopeningen. Denk bijvoorbeeld aan het keldergat, de rioolputjes en de ventilatieopening voor de droogkast. Let er wel op dat de lucht voldoende ververst blijft worden in bijvoorbeeld lokalen met een stookketel.
  • Plaats toestellen en installaties op een (gemetselde) sokkel of op een onderstel met poten in rvs. De elektrische aansluiting ervan bevindt zich het best boven de waterlijn. Ook de afvoer moet voldoende hoog zitten. Technische installaties zoals wandboilers en -ketels op gas laat u rechtstreeks tegen de wand of op een draagstoel tegen de muur plaatsen. Of u verhuist ze naar lokalen die niet (of minder hoog) overstromen.
  • Laat uw buiten- en binnenmuren waterbestendig maken. Hoe u dit precies doet, zou ons te ver leiden. Hiervoor schakelt u het best een vakman of -vrouw in.
  • Nieuwe meubels? Kies dan voor kasten op kunststofpootjes, waartegen u een voorzetplint kunt vastklikken. Laat u nieuwe ingebouwde kasten plaatsen? Dan kiest u het best kastmodellen met uitneembare legborden en geen houten achterwand. Deze kasten kunt u makkelijk reinigen na watersnood.
  • Uw vloer. De beste oplossing is een vloer in gepolijst beton omdat die waterdicht is en vlot kan worden schoongemaakt. Andere goede opties zijn keramische tegels met een waterbestendige voegmortel of granitotegels zonder voeg.
  • Om de keuken na een overstroming makkelijk te kunnen reinigen, kiest u er het best één waarbij u de kasten vanonder het werkblad kunt schuiven of rollen, of waarbij de werktablet niet op kasten rust. Het kookfornuis is het best in het werkblad ingebouwd. Zo zit het fornuis relatief hoog en reikt het water er minder snel aan.
  • En wat met uw elektrische installatie? Die laat u best op uw hoogste verdieping plaatsen of in een kamer die niet kan overstromen. Opgelet: wijzigingen aan of plaatsingen van uw elektrische installatie moet u in elke geval door een erkend technicus laten uitvoeren, en dit volgens het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties. Stopcontacten en schakelaars moeten zich boven de waterlijn bevinden.

Bescherm uw woning tegen waterschade… met een brandverzekering van P&V

Om uw woning optimaal te beschermen, zorgt u ook best voor een goede brandverzekering.

Waarom dit zo belangrijk is, dat leest u hier of ontdekt u bij de P&V-adviseur in uw buurt.

Nieuwe artikels