Nieuw Burgerlijk Wetboek 6: wat verandert er?

Gepost in: Familie

Image of the blog article

Het Belgisch Burgerlijk Wetboek dateert nog uit de tijd van Napoleon (1804). Hoog tijd dus voor een gemoderniseerde versie. Dit jaar werden de veranderingen rond buitencontractuele aansprakelijkheid goedgekeurd. Maar wat betekent dat concreet voor uw verzekeringen? We leggen het u graag uit in mensentaal. 

Waarom een nieuw Burgerlijk Wetboek 6? 

Het Belgisch Burgerlijk Wetboek dateert uit de tijd van Napoleon (1804). Tweehonderdtwintig jaar later is de samenleving grondig gewijzigd, en was een update dringend nodig. Het Belgisch Burgerlijk Wetboek bestaat uit tien boeken, waarvan er ondertussen al enkele in werking zijn. Nu is boek 6 over de buitencontractuele aansprakelijkheid aan de beurt. 

De wijzigingen in het wetboek zijn onder andere bedoeld om mensen die schade hebben geleden waarvoor andere mensen aansprakelijk zijn, beter te beschermen. 

Wat betekent buitencontractuele aansprakelijkheid?

Men spreekt over buitencontractuele aansprakelijkheid als u ‘aansprakelijk wordt gehouden voor schade aan derden (dat kan zowel materiële schade zijn als een aantasting van de fysieke of psychische integriteit van een persoon), en dit buiten elke contractuele band.

Enkele voorbeelden van deze aansprakelijkheid:

  • U bent aan het voetballen met uw minderjarige kinderen en één van hen schopt een bal door het raam van uw buurman. Volgens het Burgerlijk Wetboek moet u als ouder de schade vergoeden.
  • U wandelt met uw hond in het park en uw hond bijt een voorbijganger. Dan zult u als eigenaar van het dier aansprakelijk worden gesteld voor de schade die het heeft veroorzaakt.

Vanaf wanneer is het nieuw Burgerlijk Wetboek van toepassing? 

Het nieuwe Burgerlijk Wetboek treedt in werking op de eerste dag van de zesde maand na de bekendmaking in het Belgisch Staatsblad. De wettekst werd op 1 juli 2024 gepubliceerd en treedt dus op 1 januari 2025 in werking.  

Welke aansprakelijkheidsregels worden toegepast bij een schadegeval, die van het oude of van het nieuwe Burgerlijk Wetboek? 

Dat hangt af van de datum van de schadeveroorzakende feiten. Gebeuren ze vanaf de inwerkingtreding van het nieuw Burgerlijk Wetboek 6 (dus vanaf 1 januari 2025) dan is het nieuwe wetboek van toepassing. Gebeuren de feiten vóór die datum, dan is het oude wetboek van toepassing. 

Moet u zelf actie ondernemen opdat uw aansprakelijkheids- of rechtsbijstandsverzekering aangepast wordt aan het nieuw Burgerlijk Wetboek 6? 

Neen. Als de voorwaarden van uw verzekering(en) veranderen door de inwerkingtreding van het nieuw wetboek, dan worden zowel u als uw P&V-adviseur hierover geïnformeerd. 

Over welke verzekeringen gaat het concreet? 

De familiale verzekering (ook Burgerlijke aansprakelijkheid (BA) Gezin) is één van de bekendste verzekeringen die wijzigingen zullen ondergaan. De voorwaarden van de BA Auto veranderen niet, die van de brandverzekering worden waarschijnlijk aangepast voor het gedeelte aansprakelijkheid. Maar geen nood, we brengen u als P&V-klant zeker tijdig op de hoogte!   

Wijzigt uw premie door het nieuwe Burgerlijk Wetboek 6? 

Er zijn op dit moment geen gekende elementen die een wijziging van de premie vereisen.

Wijzigen de voorwaarden van uw verzekeringen?

Het is mogelijk dat uw verzekeringsvoorwaarden veranderen door dit nieuwe wetboek, maar uw dekkingen zullen zeker niet verminderen, daar staat P&V garant voor! 

Samengevat:

  1. Het nieuw Burgerlijk Wetboek 6 treedt op 1 januari 2025 in werking.
  2. Er zijn op dit moment geen gekende elementen die een wijziging van de premie vereisen.
  3. Misschien wijzigen uw voorwaarden, maar uw dekkingen verminderen zeker niet.  

Meer weten?

Hebt u nog vragen over het effect van het nieuwe Burgerlijk Wetboek op uw verzekeringen? Contacteer dan uw P&V-adviseur, hij vertelt u er graag meer over.  

Nieuwe artikels