Wat als er een ongelukje gebeurt bij het barbecueën?

Gepost in: Familie Woning Van dag tot dag

Image of the blog article

Een brandje tijdens het barbecueën: wie is verantwoordelijk voor de schade? En bent u verzekerd als iemand zich verbrandt? Ontdek het aan de hand van de volgende voorbeelden. En als uitsmijter serveren we u nog acht goede tips voor een veilige en gezonde barbecue.

Barbecue in de tuin: een steekvlam zet uw haag en tuinhuis in lichterlaaie

De slaatjes zijn klaar, de rosé staat koud, de worstjes en veggieburgers popelen om te worden gegrild... Kortom, u bent er klaar voor, maar als u het vlees op de barbecue legt en er wat olie over giet, ontstaat er plots een steekvlam. Gelukkig hebt u zich niet verbrand, maar uw kurkdroge coniferenhaag vat meteen vuur, en in een mum van tijd ook uw tuinhuisje. Wat nu? Wie betaalt de schade?

Uw brandverzekering vergoedt de schade

Uw brandverzekering verzekert uw woning tegen brand. En omdat uw tuinhuis ook deel uitmaakt van uw woning, wordt deze schade meestal door uw verzekeringsmaatschappij vergoed.

Opgelet: het moet gaan om schade door brand in de vorm van uitslaande vlammen. Verschroeide u uw kleding bij het barbecueën of begon het plastic tafeltje naast de barbecue te smelten? Dan zijn de kosten voor u.

Barbecue op het terras: schade bij de buren

Yara heeft geen tuin aan haar stadswoning, maar wel een zonnig terras dat prima geschikt is voor een barbecue. Yara stoot per ongeluk haar barbecuetoestel om waardoor de tropisch houten vloer van haar terras in brand schiet. De vlammen slaan bovendien snel over naar het terras van de buren en vernielen daar de mooie tuinstoelen en tafel in teak. Wat nu? Is er een verzekering die deze schade dekt?

Wie betaalt de schade aan Yara’s terras?

Is Yara eigenaar van haar woning, dan kan ze een beroep doen op haar brandverzekering. Huurt zij deze knusse rijwoning, dan is het aan de verhuurder om zijn brandverzekering aan te spreken. Maar de brandverzekeraar van de verhuurder zal daarna wel het bedrag terugvorderen bij Yara. Daarom is het erg belangrijk dat Yara een eigen verzekering afsluit die haar huuraansprakelijkheid dekt. Zonder brandverzekering zal ze zelf de schade aan het terras moeten vergoeden.

Wie betaalt de schade aan het terras van de buren?

Voor de materiële schade bij de buren kan Yara ook terecht bij haar brandverzekeraar. Die zal de kosten vergoeden aan de buren.

Wat als de buurman van Yara brandwonden opliep in een poging om zijn terras te blussen? Dan kan Yara haar familiale verzekering aanspreken.

Tip: Hoewel een brandverzekering wettelijk verplicht is voor huurders in Wallonië en Vlaanderen (niet in Brussel hoewel de eigenaar van de woning wel een clausule kan voorzien in de huurovereenkomst die de huurder verplicht om zich te verzekeren tegen brand), is een familiale verzekering onontbeerlijk.

Barbecue in het park: schade aan het groen

Lucas woont in het centrum van een stad en heeft geen tuin. Geen nood, in het park om de hoek staat een publieke barbecue. Lucas maakt daar graag gebruik van, maar moet dan wel rekening houden met een aantal regels, zoals het rooster reinigen en de gedoofde assen deponeren in de aston.

Lucas laat de barbecue eventjes onbewaakt achter. Een genster komt terecht in de struiken en die vatten vuur. De vlammen zijn vrij snel onder controle maar enkele planten blijken helaas niet meer te reanimeren. Als het stadsbestuur de kosten van een nieuwe aanplanting op Lucas verhaalt, dan kan hij een beroep doen op zijn familiale verzekeraar.

Barbecue en kinderen: de verantwoordelijkheid van de gastheer

Guy geeft een groot tuinfeest. Onder de gasten bevinden zich ook kinderen. Guy waarschuwt hen verschillende keren om uit de buurt te blijven van de barbecue, maar de vijfjarige Daniel komt met zijn armpje terecht tegen de zijkant van de barbecue en verbrandt zich.

Gelukkig is het niet heel erg. Maar wat als Daniel toch naar het hospitaal moest? Is de gastheer of vrouw altijd verantwoordelijk voor de schade die zijn gasten overkomt?

Neen, in dit geval verwittigde Guy de kinderen voldoende. Bovendien waren de ouders in de buurt en die worden verondersteld om zelf op hun kroost te letten.

Was Guy echter onvoorzichtig en stootte hij zelf de barbecue om waardoor de kinderen zich verbrandden, dan kunnen Daniels ouders Guy wél aansprakelijk stellen.

Biedt een van uw gasten zelf aan om te helpen barbecueën en schroeit hij zijn kleding? Dan bent u niet in fout en is de schade voor uw gast.

Acht tips om veilig van uw barbecue te genieten

Zorgeloos genieten van uw barbecue? Dit zijn de belangrijkste richtlijnen:

  1. Zet uw barbecue op een egale ondergrond, zodat hij stevig staat en niet kan omvallen.
  2. Koop een barbecue van goede kwaliteit.
  3. Steek een half uur op voorhand de houtskool aan, eventueel met aanmaakblokjes. Van zodra een laagje grijs-witte as op de gloeiende houtskool ligt, kunt u starten met het barbecueën.
  4. Giet geen olie, spiritus of benzine op het vuur! Zo voorkomt u ontploffingen en erge brandwonden.
  5. Bewaar uw vlees, vis en ander voedsel in een koelbox. Vlees onbeschermd aan de zon blootstellen is een groot risico. Een voedselvergiftiging kan erg gevaarlijk zijn, zeker voor kinderen.
  6. Wees voorzichtig bij het vuur. Gebruik ovenwanten en een barbecueschort.
  7. Zet een emmer met een natte dweil in de buurt of zorg ervoor dat er bluszand aanwezig is.
  8. Houd kinderen uit de buurt van uw (hete) barbecuestel.

Ontdek de complete brandverzekering van P&V

Wist u dat P&V Ideal Woning ook uw gehuurde weekendhuisje in de Ardennen verzekert tegen brandschade? Vraag ernaar bij uw P&V-adviseur en steek ook op vakantie met een gerust hart de barbecue aan.

Smakelijk!

 

Dit artikel werd geactualiseerd op 29/08/2022

 

​​​​​​​Dit document is een reclamedocument met daarin algemene informatie over de verzekeringen BA Gezin en P&V Ideal Woning ontwikkeld door P&V, een merk van P&V Verzekeringen, en waarop het Belgische recht van toepassing is. Op deze verzekering zijn uitsluitingen, beperkingen en voorwaarden in verband met de verzekerde risico’s van toepassing. We verzoeken u dus om de algemene voorwaarden en de IPID–fiches aandachtig te lezen vóór de onderschrijving. Ze zijn beschikbaar op de website www.pv.be of op eenvoudig verzoek bij een P&V-adviseur. De verzekeringsovereenkomst wordt aangegaan voor één maand met stilzwijgende verlenging.

Bij eventuele klachten kunt u contact opnemen met een P&V–adviseur, uw bevoorrechte gesprekspartner voor al uw vragen. Hij/Zij zal alles doen om u zo goed mogelijk te helpen. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de dienst Klachtenmanagement van P&V die uw klacht of opmerking zorgvuldig zal onderzoeken. Deze dienst zal de verschillende partijen trachten te verzoenen en naar een oplossing zoeken. U kunt contact opnemen per post (Klachtenmanagement, Koningsstraat 151, 1210 Brussel), via e–mail (klacht@pv.be) of telefonisch (02/250.90.60). Als u niet akkoord gaat met de voorgestelde oplossing, dan kunt u zich wenden tot de Ombudsdienst van de Verzekeringen (de Meeûssquare 35 te 1000 Brussel), telefonisch 02/547.58.71 of via e–mail (info@ombudsman-insurance.be) (https://www.ombudsman-insurance.be/nl/homepage).

Als klant bent u beschermd door de gedragsregels inzake verzekeringen.

Voor persoonlijk advies of een verzekeringsofferte neemt u best contact op met een van onze adviseurs. U kunt ook de volledige juridische informatie raadplegen.

Nieuwe artikels