Hoeveel is mijn auto waard na perte totale?
Om de schadevergoeding te bepalen bij een totaal verlies van uw auto, kijkt uw verzekeraar naar de waarde van uw auto. Hij kan u vergoeden op basis van de werkelijke waarde, de aangenomen (overeengekomen) waarde of de vervangingswaarde. Maar wat betekenen al die waardes? Hebben ze invloed op de prijs van uw autoverzekering? En wat als u niet akkoord gaat met de hoogte van het schadebedrag?
Verzekerde waarde auto
Hebt u een omniumverzekering, dan ontvangt u bij een totaal verlies van uw auto een schadevergoeding. Om deze schadevergoeding te bepalen, neemt men als uitgangspunt de verzekerde waarde van uw auto. Al naargelang uw verzekeringscontract wordt u bij totaal verlies vergoed volgens de werkelijke of de aangenomen (overeengekomen) waarde.
- vergoeding in werkelijke waarde: de waarde wordt bepaald door een expert. Hoe ouder en hoe meer kilometers op de teller, hoe minder uw auto waard is.
- vergoeding in aangenomen of overeengekomen waarde: hier is de cataloguswaarde de basis. Volgens een afgesproken formule (bijvoorbeeld een maandelijkse daling van 1% na zes maanden) wordt de waarde van uw auto bepaald.
Kiest u voor een vergoeding in werkelijke waarde, dan zal uw premie lager liggen, dan voor een vergoeding in aangenomen (overeengekomen) waarde.
Vervangingswaarde auto
U kunt soms ook kiezen voor een vervangingswaarde of geherwaardeerde aangenomen waarde. Deze formule werkt zoals de aangenomen of overeengekomen waarde, maar de catalogusprijs wordt verhoogd met 5 of 10% zodat u bij een totaal verlies een identieke auto kunt kopen, dat waarschijnlijk op dat moment duurder is geworden.
Werkelijke waarde auto
De werkelijke waarde van een auto is de waarde van het voertuig voor het ongeval. Die waarde wordt berekend door de aangestelde auto-expert.
De belangrijkste elementen om de werkelijke waarde van uw auto te berekenen zijn:
- de aankoopprijs;
- de algemene toestand van de wagen;
- de kilometerstand;
- de marktwaarde.
De vergoeding van een auto gebeurt meestal op basis van de werkelijke waarde wanneer:
- het voertuig meer dan 5 jaar oud is of meer dan 200.000 km heeft afgelegd;
- er schade aan het toebehoren is (zoals een fietsenrek, spoiler, skibox … );
- het om een aanhangwagen gaat.
Aangenomen of overeengekomen waarde auto
De aangenomen waarde van een auto is de catalogusprijs van het voertuig (inclusief opties en toebehoren) met aftrek van de slijtage. Uw nieuwe auto start dus met een cataloguswaarde van 100% maar begint na verloop van tijd minder waard te worden.
Na 6 maanden zakt de waarde van uw auto bijvoorbeeld telkens met 1%, tot hij 5 jaar oud is. Is uw auto meer dan 5 jaar oud, dan gebeurt de vergoeding na een ongeval, bijna altijd op basis van de berekening van een expert.
Welke waarde vergoedt mijn verzekeraar na een ongeval?
U hebt een ongeval en uw auto kan nog hersteld worden. Bij herstelling zal men de herstelkosten vergoeden.
- De herstelling gebeurt als de kosten voor de herstelling lager zijn dan de werkelijke waarde van de auto. Zijn de kosten hoger dan de waarde van uw auto, dan ontvangt u een bedrag gelijk aan de werkelijke waarde. Heeft uw auto bijvoorbeeld een werkelijke waarde van 1.500 euro en worden de herstellingskosten op 3.000 euro geschat, dan wordt uw auto niet hersteld, maar ontvangt u een vergoeding van 1.500 euro.
U hebt een ongeval met totaal verlies. Naargelang uw contract ontvangt u een schadevergoeding volgens:
- de werkelijke waarde (bepaald door de expert);
- de aangenomen of overeengekomen waarde (op basis van de cataloguswaarde).
Uw auto wordt gestolen.
- Wordt uw auto gestolen en niet teruggevonden binnen 30 dagen dan zal men dit voertuig als een totaal verlies vergoeden.
Gaat u als klant niet akkoord met het bedrag van de schadevergoeding? Richt u dan tot uw rechtsbijstandsverzekering. Hij zal de kosten van de tegenexpert vergoeden.