Fietsverzekeringen vergelijken: waar moet u op letten?


Als u een verzekering zoekt voor uw fiets, dan lijkt het logisch dat u gewoon de goedkoopste neemt. Een begrijpelijke maar zeker niet de beste keuze! Met de volgende tips vindt u de fietsverzekering die het beste bij u past.
 

Wat moet u vergelijken om de juiste fietsverzekering te kiezen?


Om verschillende fietsverzekeringen met elkaar te vergelijken, moet u eerst voor uzelf uitmaken welke dekkingen (waarborgen) u nodig hebt. Daarna kunt u op zoek naar de verzekering die deze dekkingen biedt tegen een aanvaardbare prijs. Maar over welke dekkingen gaat het dan precies?
 

Welke dekkingen zitten er in een fietsverzekering? 
 

Diefstal

Dekt diefstal van uw fiets of schade veroorzaakt door een poging tot diefstal. Ook uw hangslot en/of ander antidiefstalsysteem zijn soms mee verzekerd. 

Materiële schade (ook wel Omnium genoemd)

Dekt de schade aan uw fiets door een val, ongeval, vandalisme, dieren of ‘natuurkrachten’ (storm, overstroming…).

Bijstand

Pechbijstand om uw fiets te laten herstellen op de plaats waar u in panne valt of na een ongeluk, ofwel om uw fiets naar een hersteller te brengen en de fietser zelf (met eventuele passagier) naar huis of naar de hersteller te vervoeren.

Bescherming van de fietser

Dekt de verwondingen van of de medische verzorging voor de fietser na een ongeval.

Rechtsbijstand

Hiermee krijgt u juridisch advies of een terugbetaling van de eventuele gerechtskosten bij een geschil met een derde in het kader van uw verplaatsingen met de fiets.

Verzekeraars gaan ervan uit dat u al een familiale verzekering (burgerlijke aansprakelijkheid privéleven of BA) hebt die de eventuele schade of verwondingen vergoedt die u andere weggebruikers (voetgangers, andere fietsers, geparkeerde voertuigen…) toebrengt. Nog geen familiale? Dan bevelen we u deze verzekering zeker aan! 
 

De dekkingen van verschillende fietsverzekeringen vergelijken: hoe doet u dat?


Alle verzekeraars bieden vrij gelijkaardige dekkingen aan, dus de verschillen zitten vooral in de details. Bijvoorbeeld:
 

 • Welke dekkingen zijn inbegrepen in het basispakket?
  Dat kan sterk verschillen van de ene verzekeraar tot de andere! Neem er zeker ook uw eigen lijstje van must-haves bij als u fietsverzekeringen begint te vergelijken.
   
 • In welke landen bent u verzekerd? 
  Beperkt de dekking zich tot België? Tot de Europese Unie (EU)? Tot de Europese Economische Ruimte (EER)? Of bent u gedekt in de hele wereld? En gelden er misschien beperkingen voor bepaalde landen in het bijzonder? 
  Hou er rekening mee dat landen in oorlog of burgeroorlog meestal niet gedekt zijn.
   
 • Check zeker de eventuele commentaren op en evaluaties van de verschillende verzekeraars op het internet.
   
 • En neem ook eens een kijkje op de websites die fietsverzekeringen vergelijken (zoals fietsverzekering-vergelijken.be). 
   

Hoeveel kost een fietsverzekering?


De meeste verzekeraars hebben een basispakket en extra dekkingen als optie. Sommige bieden een heel goedkoop basispakket aan met heel weinig dekkingen... Met zo’n pakket spaart u misschien wat geld uit maar u riskeert wel om onvoldoende verzekerd te zijn. Voor een basispakket moet u ongeveer 50 à 100 euro per jaar rekenen.
 

Wat is de beste fietsverzekering?


De beste fietsverzekering is deze die de risico’s dekt waaraan u wordt blootgesteld op basis van de frequentie waarmee u uw fiets gebruikt (dagelijks/occasioneel) en van de plaatsen waar u fietst (aparte fietspaden, gevaarlijk kruispunt, wegen in slechte staat…).

Opgelet voor de beperkingen!

Voor elke verzekering en waarborg gelden er limieten, verplichtingen en beperkingen. Deze staan duidelijk vermeld in uw contract. Enkele voorbeelden: 

 • Een vergoedingsplafond. Dat wil zeggen dat de verzekering niet meer uitbetaalt dan het maximumbedrag dat in uw contract is vastgelegd.
 • Een maximaal aantal interventies per jaar.
 • Een franchise waarvan het bedrag in uw contract is vastgelegd.
 • Het spreekt voor zich dat opzettelijk veroorzaakte schade door geen enkele verzekeraar wordt gedekt.
 • Bij ernstige nalatigheid zoals rijden onder invloed kan de verzekeraar weigeren tussen te komen na een ongeval! 

Bovenstaande informatie over de beschikbare fietsverzekeringen op de Belgische markt is bedoeld om u een beter inzicht te geven in het aanbod en de verschillende dekkingen als u fietsverzekeringen gaat vergelijken.
 

Wilt u uw fiets laten verzekeren?


De fietsverzekering van P&V stelt u zelf samen ‘à la carte’. Ze biedt een uitstekende basisdekking tegen diefstal en materiële schade, en deze kunt u verder aanvullen met enkele heel nuttige extra waarborgen.

Vertel ons iets over uw fiets

Ik wil mijn
verzekeren.
Deze is
dan 1 jaar.
De aankoopprijs is
(incl. accessoires en btw)
Bereken mijn prijs