Politiecontrole: zijn uw documenten, kleding en motorfiets in orde?
Motorrijden doet u voor het plezier. Maar het blijft alleen leuk wanneer u met alles in orde bent. Anders krijgt u problemen met de politie. Terecht, voor uw eigen veiligheid en rijplezier. Zorg dus dat uw papieren, motorfiets, uitrusting, … in orde zijn. Denk daarbij aan:
- de verplichte documenten en belastingen
- de technische vereisten voor de motorfiets
- uw verplichte uitrusting als motorrijder
- …
Welke documenten en belastingen zijn verplicht?
Opgelet: de Belgische politie eist de originele documenten! Ook voor gehuurde of geleende motorfietsen.
Documenten
- Identiteitskaart: dat geldt natuurlijk niet alleen voor motorrijders. Vanaf 15 jaar, moet u uw identiteitskaart altijd op zak hebben, zelfs als voetganger.
- Motorrijbewijs: een rijbewijs dat geschikt is voor het vermogen van uw motorfiets. U vindt alle details hier.
- Verzekeringsbewijs: document overhandigd door uw verzekeraar. De verzekering BA Motor (= burgerlijke aansprakelijkheid, die de schade dekt die u aan anderen berokkent) is verplicht als u op de openbare weg in België rijdt. Als u er geen hebt, raadpleeg dan onze pagina over de motorverzekering.
- Inschrijvingsbewijs (de 'grijze kaart'): het document dat u ontvangt bij de inschrijving van uw motorfiets. Lees hier alles over het inschrijven van een motorfiets.
- Attest van de technische controle als u de motorfiets tweedehands hebt gekocht of als hij na 1 januari 2023 betrokken was bij een ongeval.
- Gelijkvormigheidsattest: de technische fiche van uw voertuig, afgeleverd door de fabrikant.
Belastingen
- Belasting op de inverkeerstelling (BIV): een eenmalige (gewestelijke) belasting per persoon en per voertuig. De politie ziet onmiddellijk aan uw nummerplaat of u betaald hebt of niet. Bekijk de details voor elk gewest:
- Verkeersbelasting: jaarlijkse (gewestelijke) belasting, zie details per gewest:
Wanneer is uw motorfiets volledig technisch in orde?
Er zijn niet zo veel technische verplichtingen, maar het spreekt voor zich dat duidelijke defecten bij een controle voor problemen zorgen:
Controleer uw verlichting
- remlichten
- richtingaanwijzers
- voor- en achterlichten (overdag verplicht)
- dimlicht of grootlicht (’s nachts verplicht)
Welke motoruitrusting is verplicht in België?
Een korte opfrissing over de verplichte uitrusting voor een motorfiets of scooter vanaf 125 cm³:
- motorhelm: u vindt handige tips in ons artikel Hoe kies ik mijn motorhelm?
- motorhandschoenen
- motorvest (lange mouwen)
- motorbroek
- motorschoenen of -laarzen: moeten verplicht de enkels beschermen
Deze uitrusting kan lastig lijken, vooral op warme dagen, maar maakt het verschil bij een ongeval of ongelukkige slipbeurt. En al helemaal bij een botsing met een obstakel of een voertuig. Vergeet niet dat ook uw passagier deze uitrusting moet dragen.
Lees zeker ook ons artikel over de verplichte motoruitrusting.
Andere zaken om in de gaten te houden
- Rijd met een fris hoofd: vermoeidheid, alcohol, geneesmiddelen, verdovende middelen … die gaan gewoon niet samen met motorrijden. U riskeert niet alleen zware boetes, maar door verstrooidheid de bocht uitvliegen of te laat zien dat het voertuig voor u remt, kan zware gevolgen hebben.
- Let op uw snelheid. Niet alleen om boetes te vermijden, maar ook voor uw eigen veiligheid. Hoe sneller u rijdt, hoe minder tijd u hebt om te reageren op onvoorziene omstandigheden.
- Beperk het lawaai. Sinds 1 januari 2023 zijn motorfietsen onderworpen aan een technische controle bij doorverkoop of na een ongeval. Het geluid van de motor maakt deel uit van de controlecriteria.