Welke verplichte motorrijbewijzen zijn er in België?


Naar de rijschool om uw motorrijbewijs te halen? In België zijn er vier verschillende motorrijbewijzen. Welk bewijs u nodig hebt, hangt af van het vermogen van uw motorfiets. U hebt al een motorfiets, maar weet u welk rijbewijs u daarvoor moet hebben? Volstaat een autorijbewijs voor bepaalde modellen? Aan welke voorwaarden moet u voldoen, hoe oud moet u zijn en hoe lang is uw rijbewijs geldig?
 

In België zijn er 4 motorrijbewijzen voor 5 categorieën van voertuigen

 

Welk rijbewijs u nodig hebt, hangt af van het vermogen van uw motorfiets:

  • Bromfietsen klasse A : max. 50 cc > max. 25 km/u > geen rijbewijs nodig
  • Rijbewijs AM: max. 50 cc / 4 kW > 45 km/u (ook speedpedelec)
  • Rijbewijs A1: max. 125 cc / 11 kW (lichte motor) > minimumleeftijd 18 jaar
  • Rijbewijs A2: max. 35 kW (middelzware motor) > minimumleeftijd 20 jaar
  • Rijbewijs A: voor motorfietsen van meer dan 35 kW (zware motor) > minimumleeftijd 24 (22) jaar

Hebt u een rijbewijs B (auto) dat werd afgeleverd voor 1 mei 2011? Dan mag u een A1-motorfiets besturen, maar enkel in België. Om in het buitenland te mogen rijden, moet u eerst een rijbewijs A1 behalen.

 

Gevallen waarin geen enkel motorrijbewijs nodig is


U hebt een bromfiets of scooter met een maximale cilinderinhoud van 50 cc die niet sneller rijdt dan 25km/u? In dat geval hebt u geen rijbewijs nodig, maar moet u wel minstens 16 jaar oud zijn (of 18 jaar als u een passagier wilt vervoeren).
 

Het AM-rijbewijs voor een 50 cc


Gaat u de weg op met een scooter, bromfiets of lichte vierwieler van 50 cc, een maximaal vermogen van 4 kW en een maximumsnelheid van 45 km/u? Dan hebt u een AM-rijbewijs nodig. Dat kunt u halen zodra u 16 jaar bent.

Goed om te weten: Bestuurders met een rijbewijs B mogen met een bromfiets of scooter van deze AM-categorie rijden.
 

Het A1-rijbewijs voor een motorfiets van 125 cc


De volgende rijbewijscategorie is voor krachtigere motorfietsen. Voor een rijbewijs A1 moet u minstens 18 jaar zijn. Dit rijbewijs is vereist voor motorfietsen met een maximale cilinderinhoud van 125 cc, een maximaal vermogen van 11 kW (15 pk) en een maximale vermogen-gewichtsverhouding van 0,1 kW/kg.

Ter informatie: volgens de Belgische wetgeving moet u rekening houden met de verhouding tussen het leeggewicht (maar met een volle brandstoftank), vermeerderd met dat van de bestuurder, en het door de constructeur opgegeven maximumvermogen. Die verhouding mag niet hoger zijn dan 0,2 kW per kg.

U hebt een autorijbewijs dat vóór 1 mei 2011 werd afgeleverd? Dan hoeft u geen aparte opleiding te volgen om met een bromfiets of scooter te mogen rijden. Er is wel een beperking: met een motorrijbewijs A1 op basis van uw rijbewijs B mag u alleen in België rijden. Wilt u ook in het buitenland rijden, dan moet u een A1-rijbewijs halen.
 

Het rijbewijs A2 voor motorfietsen van maximaal 35 kW


We voeren het vermogen nog wat op ... Het rijbewijs A2 is verplicht voor motorfietsen met een maximumvermogen van 35 kW (47 pk) en een vermogen-gewichtsverhouding van 0,2 kW/kg. Minimumleeftijd om dit rijbewijs te halen is 20 jaar.

Wie een A1-rijbewijs heeft, kan na twee jaar rijervaring het praktijkexamen voor een rijbewijs A2 afleggen. En wie een rijbewijs A2 heeft, kan na twee jaar rijden een motorrijbewijs A behalen. Dan bent u dus minstens 22 jaar. U moet ook 4 uur rijschoolopleiding volgen en slagen voor een praktijkexamen.
 

Motorrijbewijs A voor motorfietsen van meer dan 35 kW


Dit is het ‘zwaarste’ rijbewijs, waarbij er geen beperking geldt qua cilinderinhoud. Dit bewijs kunt u pas halen vanaf 24 jaar. Het is vereist voor motorfietsen met een vermogen van meer dan 35 kW/47 pk. Als u al minstens 2 jaar een rijbewijs A2 hebt, dan kan deze leeftijdsgrens worden teruggebracht tot 22 jaar. Het theorie-examen voor een rijbewijs van categorie A mag u afleggen vanaf 17 jaar en 9 maanden. Het blijft dan 3 jaar geldig. Zodra u een rijbewijs van de A-categorie hebt behaald, moet u geen theoretische examen meer afleggen om een hoger motorrijbewijs te behalen.
 

Welke motorfietsen mag u met een rijbewijs B besturen?


Met een rijbewijs B mag u een motorfiets van de categorie AM besturen, d.w.z. een bromfiets, scooter of lichte motorfiets. Hebt u een rijbewijs dat vóór 1 mei 2011 werd afgeleverd? Dan moet u geen opleiding volgen om een bromfiets of scooter te besturen, maar in dat geval mag u wel alleen in België rijden. Houders van een autorijbewijs B afgeleverd vóór 1 januari 1989 mogen een motorfiets besturen met gelijk welk vermogen of cilinderinhoud. 
 

Welk examen moet ik afleggen om een motorrijbewijs te behalen?


Afhankelijk van het type motor moet u eerst een theoretisch rijbewijs hebben. In sommige gevallen is ook een praktisch rijbewijs vereist.  

Een AM-rijbewijs behalen

Wilt u een AM-rijbewijs, dan moet u eerst slagen voor een theorie-examen. Het examen bestaat uit 40 meerkeuzevragen. U moet minstens 33 van de 40 punten behalen om te slagen.

U kunt hiervoor zelf studeren of les volgen via de rijschool (6 uur theorieles). 

Voor het praktijkexamen moet u les volgen in een erkende rijschool. U krijgt 4 uur praktijkles, waarvan 2 uur op de weg. 

Een rijbewijs A1 - A2 - A behalen 

De eerste stap voor een van deze rijbewijzen is slagen in een theoretisch examen. Het examen bestaat uit 50 meerkeuzevragen. U moet minstens 41 van de 50 punten behalen om te slagen. 

U kunt hiervoor zelf studeren of les volgen via de rijschool (12 uur theorieles).

Daarna moet u zich voorbereiden op het praktijkexamen. Ook hier hebt u de keuze: u oefent zelf of u volgt les in een erkende rijschool, met een voorlopig rijbewijs.

De modaliteiten van het praktijkexamen verschillen in functie van hoe u zich hebt voorbereid.

Succes!

Beste vrienden-motorrijders: P&V heeft een cadeau voor u!

Rijbewijs, uitrusting, opleidingen, preventie, ritsuggesties, verzekeringen… Ontdek onze tips en tricks om in alle veiligheid van uw motorritten te genieten.

Download nu uw gids voor motorrijders