Een motorfiets inschrijven, hoe doet u dat?
U bent de trotse eigenaar van een nieuwe motor, een scooter met twee of drie wielen of een quad en u woont in België. Op de openbare weg rijden met uw motorfiets mag pas als hij is ingeschreven in het ‘repertorium van de voertuigen’ dat wordt bijgehouden door de DIV (Directie Inschrijving Voertuigen). De inschrijving bij de DIV geeft u recht op een inschrijvingsbewijs en een nummerplaat.
Hoe gaat dat in zijn werk, hoeveel kost het en hoelang duurt het? En hoe kunt u later uw nummerplaat laten schrappen? Dat leest u in dit artikel.
Wat moet u doen om een nieuwe of tweedehandse motorfiets in te schrijven?
De eerste stap na de aankoop van uw motorfiets is contact opnemen met een verzekeraar om een BA (burgerlijke aansprakelijkheid) motor te nemen, een verplichte verzekering om op de openbare weg te mogen rijden.
Let op: de inschrijvingsprocedure verschilt naargelang uw motorfiets nieuw of tweedehands is!
In beide gevallen moet u wel eerst het formulier ‘aanvraag tot inschrijving’ invullen dat u krijgt van de garage of concessiehouder waar u uw motorfiets hebt gekocht. Ook uw verzekeraar kan u dat document bezorgen.
U hebt een nieuwe motorfiets gekocht!
Bezorg het volledig ingevulde aanvraagformulier voor inschrijving aan uw verzekeraar, die dan uw aanvraag tot inschrijving bij de DIV (Directie Inschrijving Voertuigen) indient via het onlineplatform WebDIV.
U hebt een tweedehands motorfiets gekocht!
Stuur de volledig ingevulde aanvraag tot inschrijving per post naar de DIV met een vignet van uw verzekeringsmaatschappij als bewijs dat de motorfiets verzekerd is:
FOD Mobiliteit en Vervoer – Mobiliteit en Verkeersveiligheid
Directie Wegverkeer – DIV
City Atrium
Vooruitgangstraat 56
1210 Brussel
Als u echt een dwingende reden hebt, kunt u een afspraak maken om aan een loket van de DIV uw correct ingevulde aanvraag tot inschrijving voor te leggen, samen met een vignet van uw verzekeringsmaatschappij als bewijs dat de motorfiets verzekerd is. Maar uw nummerplaat en inschrijvingsbewijs ontvangt u niet onmiddellijk!
- Meer informatie over het loket op de zetel van DIV in Brussel!
- Meer informatie over de DIV-antennes in België!
In alle bovenstaande gevallen ontvangt u per post uw inschrijvingsbewijs/kentekenbewijs (ook CIM of grijze kaart genoemd) en uw nummerplaat. Bij controles moet u naast uw rijbewijs en uw CIM ook uw internationale verzekeringskaart (de vroegere ‘groene kaart’), het document dat bewijst dat uw motorfiets verzekerd is, tonen. De CIM bestaat uit twee delen: een voor onderweg op de motorfiets en een om thuis te bewaren.
Hoe volgt u uw aanvraag tot inschrijving op?
Als u een inschrijvingsaanvraag hebt ingediend, kunt u de status van uw aanvraag online volgen op basis van de nummerplaat of het referentienummer van de aanvraag.
Hoeveel kost de inschrijving van een motorfiets?
De nummerplaat en het inschrijvingsbewijs/kentekenbewijs worden u per post toegestuurd (prijs: 30 euro).
In dringende gevallen kunt u uw nummerplaat de dag zelf nog ontvangen via uw verzekeraar als de aanvraag vóór 11 uur wordt ingediend (prijs: 80 euro).
Als het pakket bij u thuis of op een ander privéadres wordt geleverd, moet u aan de postbode het exacte bedrag cash betalen (COD = Cash On Delivery = overschrijving niet mogelijk).
Als u uw pakket gaat afhalen in een kantoor of postpunt, kunt u in de meeste gevallen uw betaalmiddel kiezen.
Als u dat wenst, kunt u een gepersonaliseerde nummerplaat voor uw motorfiets aanvragen. Dat kost dan 1.000 euro + 30 euro.
U hebt uw nummerplaat en kentekenbewijs ontvangen. Wat is de volgende stap?
- Controleer of het nummer op de nummerplaat hetzelfde is als dat op het inschrijvingsbewijs/kentekenbewijs.
- Controleer of de informatie op het inschrijvingsbewijs/kentekenbewijs (uw naam, uw adres en de kenmerken van het voertuig) juist is!
- Merkt u een fout, neem dan onmiddellijk contact op met het callcenter van de DIV:
02 277 30 50 of help.div@mobilit.fgov.be - Als alles goed is, bestaat uw inschrijvingsbewijs/kentekenbewijs uit twee delen. Knip het bewijs na ontvangst zorgvuldig in tweeën. De twee delen vormen samen één document met hetzelfde veiligheidsnummer. Voor verkoop, inschrijving of herinschrijving van de motorfiets hebt u beide delen nodig. Het ene deel dient om thuis te bewaren, het andere moet zich altijd bij het voertuig bevinden. Het tweedelige formaat dient om frauduleuze praktijken tegen te gaan. Het voertuig kan immers niet worden verkocht of (her)ingeschreven zonder dat men over beide delen van het inschrijvingsbewijs beschikt.
- Bevestig de nummerplaat op de achterzijde van uw motorfiets/scooter/quad.
Wat als u uw inschrijvingsbewijs verliest?
Bij verlies of diefstal van uw inschrijvingsbewijs dient u aangifte te doen bij de lokale politie. U krijgt dan een attest van diefstal of verlies dat u aan uw verzekeraar moet bezorgen, die u zal helpen het aanvraagformulier voor de DIV in te vullen. Op dat aanvraagformulier brengt uw verzekeraar een vignet aan als bewijs dat uw voertuig verzekerd is.
Wat als u de nummerplaat van uw motorfiets wilt laten schrappen?
Als u uw nummerplaat wilt laten schrappen omdat u niet meer in het bezit bent van het voertuig, stuur de nummerplaat dan zo snel mogelijk terug naar de DIV. Zolang de nummerplaat niet ontvangen is bij de DIV, betaalt u verkeersbelasting!
Er zijn drie mogelijkheden:
- U bezorgt uw nummerplaat aan uw verzekeraar
- U deponeert uw nummerplaat in de brievenbus van de hoofdzetel of een loket van de DIV.
(De bussen aan de loketten zijn enkel toegankelijk tijdens de openingsuren.)
Vanuit het buitenland stuurt u uw nummerplaat per post naar
DIV – Schrappingen – Vooruitgangstraat 56, 1210 Brussel
- U brengt uw nummerplaat onverpakt naar een bpost-kantoor of een postpunt.
Vind het dichtstbijzijnde postkantoor.
Beste vrienden-motorrijders: P&V heeft
een cadeau voor u!
Rijbewijs, uitrusting, opleidingen, preventie, ritsuggesties, verzekeringen… Ontdek onze tips en tricks om in alle veiligheid van uw motorritten te genieten.