Beleggen in fondsen voor beginners: 5 voordelen


Vroeger was sparen en beleggen heel eenvoudig. Zo kreeg u in 2008 nog tot 4% basisrente op uw spaarboekje, of u kocht een kasbon met een jaarlijkse coupon van meer dan 5%. Vandaag brengt een spaarrekening bijna niets meer op en is de kasbon zo goed als uitgestorven. Beleggen kan dus nogal ingewikkeld lijken, als u er vandaag mee begint. Maar dat hoeft niet zo te zijn, als u voor een fonds kiest. Het kan bovendien geschikt zijn voor wie risico liever mijdt.

1. U hoeft geen expert te zijn


Bij een fonds belegt u niet zelf, maar doet een team van experten dat voor u, onder leiding van een fondsmanager. Zij beheren uw centen en passen de portefeuille aan in functie van de marktomstandigheden. Is dat niet duur? Neen, want u bent natuurlijk niet de enige die in het fonds belegt. De kostprijs wordt niet alleen door u gedragen, maar ook door de duizenden andere beleggers die in het fonds investeren.

Om u een idee te geven, de fondsmanager van het P&V Stability Fund beheert vandaag 178 miljoen euro, volgens Degroof Petercam. U zult ook niet plots een factuur ontvangen. De beheerkost wordt dagelijks verrekend via de koers van uw fonds.
 

2. U kunt gespreid beleggen, en voor voorzichtige fondsen kiezen


Beleggen doet u het best gespreid in verschillende zaken. Spreiding verlaagt namelijk het potentiële risico. Stel dat u in één bedrijf investeert en dat net die onderneming het moeilijk krijgt of failliet gaat… Belegt u in een fonds, dan voorkomt u dit. Een fonds kan op zijn beurt immers investeren in aandelen, obligaties, vastgoed, goud of andere beleggingsproducten. De fondsbeheerder is wel gebonden aan een aantal regels, die vastgelegd zijn in het beheersreglement of de prospectus.

Wilt u eenvoudig nagaan waarin een fonds investeert? Raadpleeg dan de factsheet van dat fonds op deze pagina. Factsheets bevatten onder meer info over de doelstelling van het fonds, de historische (vroegere) rendementen, de samenstelling van de portefeuille van het fonds en een score op het gebied van duurzaamheid. Al die info werken we maandelijks bij.

Beginnende beleggers kiezen bovendien vaak voor 'voorzichtige' fondsen. Die beleggen op hun beurt vooral in obligaties en minder in aandelen. Zo kunt u bij P&V kiezen voor het Stability Fund of het Balanced Low Fund. De beheerder van het Stability Fund mag 10% tot 30% van zijn vermogen (ook uw centen, dus) in aandelen investeren. Bij het Balanced Low Fund is dat tussen 0% en 45%, het onderliggende fonds werd dit jaar trouwens tot winnaar uitgeroepen in de categorie 'defensieve beleggingsfondsen', door De Tijd/l'Echo.
 

3. U kunt geleidelijk instappen (vanaf 25 euro per maand)


Stel: u wilt 10.000 euro beleggen. Als beginnende belegger is het dikwijls een (te) grote stap om dat bedrag in één keer te investeren en te zien verdwijnen van uw spaarrekening. Wel, bij een fonds hoeft u dat bedrag niet in één keer te beleggen. Zo kunt u bijvoorbeeld maandelijks 200 euro investeren. Pas na vier jaar is uw kapitaal dan volledig belegd. U moet zich ook niet tot één fonds beperken: u kunt uw 200 euro over meerdere fondsen spreiden. Zolang u maar minimaal 25 euro per maand per fonds belegt.
 

4. U kunt uw belegging eenvoudig opvolgen


Als u met iets nieuws start, wilt u dat, zeker in de beginfase, ongetwijfeld goed opvolgen. Bij beleggen in fondsen is dit eenvoudig. Sowieso ontvangt u eenmaal per jaar een jaaroverzicht van P&V, met daarop de stand van zaken op 1 januari van dat jaar en de uitgevoerde verrichtingen van het voorbije jaar.

Vindt u eenmaal per jaar niet genoeg? Geen nood, u kunt de koers van uw fonds ook dagelijks opvolgen, als u daar zin en tijd voor hebt. Surf daarvoor naar deze pagina, en klik of tik vervolgens op de naam van het fonds waarin u belegt.


Zo komt u op een internetpagina van De Tijd terecht, waar u info vindt over de actuele waarde van het fonds, de historische rendementen en dergelijke. Uiteraard kunt u zich met vragen over uw fonds ook altijd tot uw P&V-adviseur wenden. 

 

5. U kunt op elk moment (gedeeltelijk) uitstappen


De meeste beleggers vinden het belangrijk dat hun centen op elk moment beschikbaar zijn. Bij een belegging in fondsen via P&V is dat geen enkel probleem. U hoeft zich ook geen zorgen te maken over onverwachte kosten bij het opnemen van (een deel van) uw belegging. U betaalt geen roerende voorheffing of beurstaks. Een uitstapkost bent u enkel de eerste drie jaar verschuldigd (3% het eerste jaar, 2% het tweede jaar en 1% het derde jaar). Die uitstapkost is er, omdat de aanbevolen beleggingsduur voor onze fondsen minimaal drie jaar is. In de meer dynamische fondsen belegt u het best tot acht jaar, maar ook hier betaalt u enkel de eerste drie jaar een uitstapkost.

Een belangrijk kenmerk bij een belegging in fondsen bij P&V is de grote flexibiliteit. U kunt op elk moment bijstorten of geld afhalen. Zowel voor bijstortingen als opnames is er geen minimumbedrag vereist.
 

Hebt u vragen?


Uw P&V-adviseur helpt u graag verder. Nog geen klant? Maak een afspraak bij een P&V-adviseur in uw buurt.

Niet-fiscaal sparen is een levensverzekering bestaande uit een combinatie van een door de verzekeringsonderneming gegarandeerd rendement (tak 21), en/of een rendement dat gekoppeld is aan beleggingsfondsen (tak 23). Voor tak 23 biedt P&V geen rendements- of kapitaalgarantie. Alle info vindt u op deze pagina.