Beleggen in fondsen voor beginners: 5 voordelen

Wie vandaag wil beleggen, heeft het niet gemakkelijk. De hoge inflatie zorgt ervoor dat vastrentende producten zoals het spaarboekje, ondanks de renteverhogingen van de afgelopen maanden, nog steeds verlieslatend zijn. Beleggen op de beurs kan een oplossing zijn, maar hoe begint u eraan?  Door te kiezen voor fondsen maakt u het zichzelf makkelijk. Er zijn zowel fondsen voor dynamische als voor voorzichtige spaarders.

1. Risicobeperking door een ruime spreiding

Als u belegt in aandelen van twee of drie bedrijven en er loopt met één van die bedrijven iets mis, verliest u meteen flink wat geld. Door te kiezen voor een fonds wordt uw inleg, ook al is dit een klein bedrag, belegd in tientallen aandelen en/of obligaties. Hierdoor verlaagt het potentiële risico.

Een nog grotere spreiding kunt u krijgen door te investeren in meerdere fondsen of in een dakfonds. Dakfondsen beleggen namelijk niet rechtstreeks in aandelen en obligaties, maar wel in andere fondsen. Bij P&V zijn de volgende dakfondsen beschikbaar:

  • Stability Fund
  • Balanced Low Fund
  • Balanced Fund
  • Dynamic Fund
  • Dynamic Multi Fund

Op deze pagina vindt u een overzicht van onze fondsen en hun belangrijkste kenmerken (type fonds, hoe presteert het fonds ten opzichte van andere fondsen, de duurzaamheid van het fonds, …). In de fondsenfiche vindt u meer details (historische rendementen, de samenstelling van de portefeuille, …). De fondsenfiches worden maandelijks geüpdatet.

2. U hoeft zelf geen expert te zijn

Kiest u voor een fonds, dan hoeft u niet zelf aandelen en obligaties te selecteren. Bij een actief beheerd fonds doet een team van experten dat voor u, onder leiding van een fondsmanager. Zij beheren uw centen en passen de portefeuille aan in functie van de marktomstandigheden. Is dat niet duur? Neen, want u belegt in het fonds samen met duizenden andere beleggers. U zult ook niet plots een factuur ontvangen. De beheerkost wordt dagelijks in de koers van het fonds verrekend.

U kunt ook opteren voor een indextracker of ETF (exchange-traded fund). In tegenstelling tot actief beheerde fondsen hanteren deze fondsen een zogenaamde passieve beleggingsstrategie. Zij trachten het verloop van een vooraf bepaalde beursindex zo getrouw mogelijk na te bootsen. Dat vereist minder werk waardoor de beheerkosten meestal lager liggen.

Het fonds Global Sustainable Equities ETF van P&V is een indextracker die de MSCI World SRI Select Reduced Fossil Fuel Index volgt. U investeert dus in aandelen wereldwijd met uitsluiting van bedrijven actief op het gebied van fossiele energie. 

3. U kunt geleidelijk instappen (vanaf 50 euro per maand)

Stel: u wilt 10.000 euro beleggen. Als beginnende belegger is het dikwijls een (te) grote stap om dat bedrag in één keer te investeren. Wel, bij een fonds hoeft u dat bedrag niet in één keer te beleggen. Zo kunt u bijvoorbeeld maandelijks 200 euro investeren. Pas na vier jaar is uw kapitaal dan volledig belegd. U moet zich ook niet tot één fonds beperken: u kunt uw 200 euro over meerdere fondsen spreiden. Zolang u maar minimaal 50 euro per maand per contract belegt.

Gespreid instappen, kan bij P&V op 2 manieren. Stort maandelijks een premie of gebruik de gratis optie ‘dripfeed’. In dit laatste geval stort u het bedrag dat u wenst te beleggen in één keer aan P&V. Wij parkeren het geld in een cashfonds (risicoklasse 1). Iedere maand investeren we automatisch het door u gekozen bedrag in één of meerdere fondsen.

4. U kunt uw belegging eenvoudig opvolgen

Als u met iets nieuws start, wilt u dat, zeker in de beginfase, ongetwijfeld goed opvolgen. Bij beleggen in fondsen is dit eenvoudig. Sowieso ontvangt u eenmaal per jaar een jaaroverzicht van P&V, met daarop de stand van zaken op 1 januari van dat jaar en de uitgevoerde verrichtingen van het voorbije jaar.

Vindt u eenmaal per jaar niet genoeg? Geen nood, u kunt de koers van uw fonds ook dagelijks opvolgen, als u daar zin en tijd voor hebt. Surf daarvoor naar deze pagina, en klik of tik vervolgens op de naam van het fonds waarin u belegt.

Zo komt u op een pagina van De Tijd terecht, waar u info vindt over de actuele waarde van het fonds, de historische rendementen en dergelijke. Uiteraard kunt u zich met vragen over uw fonds ook altijd tot uw P&V-adviseur wenden. 

5. . Kies (een mix van) fondsen waar u zich comfortabel bij voelt

In het fondsenaanbod van P&V zitten zowel fondsen geschikt voor voorzichtige spaarders als fondsen die zich meer richten op dynamische beleggers. Laat u bij uw keuze niet leiden door de rendementen uit het verleden, maar kies een fonds of een mix van fondsen die passen bij uw verlangens en behoeften.

U kunt zelf op zoek gaan op onze fondsenpagina of het uzelf extra makkelijk maken door contact op te nemen met uw P&V-adviseur.

Hebt u vragen?

Uw P&V-adviseur helpt u graag verder. Nog geen klant? Maak een afspraak bij een P&V-adviseur in uw buurt.

Dit artikel werd geactualiseerd op 03/08/2023.

Zet uw spaargeld in beweging en krijg er 2% bovenop

Laat uw spaargeld groeien! U krijgt er tijdelijk 2% bovenop.

Ontdek deze actie   

* Aanbod onder voorwaarden.