Nieuwe campagne tegen woninginbraken

Gepost in: Woning

Image of the blog article

Negen tips om het risico op inbraak te verkleinen

Op 19 oktober start de zevende nationale actie tegen woninginbraken, een initiatief van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken. Onder het motto ‘Eén dag niet’ vestigt deze actie een week lang uw aandacht op het belang van inbraakbeveiliging. En dat is nodig, want elke dag worden er in ons land nog altijd 140 woninginbraken gepleegd.

Tot 25 oktober worden in heel het land dan ook allerlei evenementen georganiseerd rond dit thema. Werken hier aan mee: politie, provinciebesturen, gemeentelijke preventiediensten, buurtinformatienetwerken en private partners. Zij leggen u vakkundig uit hoe u uw woning kunt beschermen tegen inbrekers.

Benieuwd naar de evenementen in uw buurt? Surf naar www.1dagniet.be. Op deze website vindt u ook nuttige preventie-informatie, een gratis app voor het beveiligen van een woning of appartement, een folder, een affiche, een filmpje en nog veel meer.

Wij geven u alvast negen tips om inbrekers op andere gedachten te brengen ...

Hoe houdt u inbrekers buiten?

1. Geef de indruk dat u thuis bent

Laat binnen een radio aanstaan. Laat wat goedkoop speelgoed in de tuin liggen. Zo wekt u de indruk dat er iemand thuis is.

2. Vraag om hulp

Verwittig de buren als u voor langere tijd weggaat. Dat maakt hen extra waakzaam en zorgt ervoor dat ze sneller alarm slaan als ze iets verdachts zien. Vraag hen ook om uw brievenbus te lichten. Een brievenbus die uitpuilt, geeft het signaal dat de bewoners niet thuis zijn. Ook de politie kan eventueel patrouilles uitvoeren tijdens uw afwezigheid.

3. Blijf discreet

Daag niet uit ... Zet geen waardevolle voorwerpen op de vensterbank en vermijd berichten over uw afwezigheid op uw antwoordapparaat of sociale media.

4. Maak het inbrekers niet te gemakkelijk

Ruim werktuigen die inbrekers kunnen helpen op. Laat geen ladder rondslingeren in de tuin. Zaag boomtakken af waarlangs inbrekers gemakkelijk tot bij het raam op de eerste verdieping kunnen geraken. Laat nooit reservesleutels achter in uw brievenbus, onder de mat of in een bloempot.

5. Verstevig uw voordeur

Twee derde van de inbrekers slaan hun slag via de voordeur. Meestal staken ze hun poging als die na drie minuten vruchteloos blijkt. Een gepantserde IB3-veiligheidsdeur is alvast een goede manier om hun poging zo lang mogelijk te laten duren. Ook een veiligheidsslot met meerdere punten (minimaal drie) vertraagt het werk van inbrekers.

6. Verstevig uw ramen

Eén derde van de inbrekers forceert ramen om naar binnen te kunnen. Als u uw ramen vervangt, kies dan voor gelaagd glas. Dat is het enige dat voldoende bescherming biedt. Let erop dat het raam zelf stevig in het metselwerk verankerd is.

7. Beveilig uw garagepoort

Vaak zijn automatische garagepoorten uitgerust met een anti-optreksysteem. Bij mechanische poorten volstaat het om een gaatje te boren in de rail en hierin een slot te hangen dat ervoor zorgt dat de garage van buitenaf niet kan worden opengemaakt.

8. Bevestig een slot aan uw kelderraam

Haal een ketting door het rooster en hang er een slot aan. Let erop dat deze ketting goed aangespannen is, zodat inbrekers er geen kant mee op kunnen.

9. Doe een beroep op een diefstalpreventieadviseur

Een diefstalpreventieadviseur helpt u uw woning te beveiligen. Het gaat om een politieman of gemeenteambtenaar die specifiek is opgeleid voor diefstalpreventie. Hij komt gratis op huisbezoek en bekijkt samen met u uw woning. En geeft u tips over de te nemen maatregelen. Surf naar de website van de dienst Veiligheid & Preventie van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken voor de contactgegevens van de expert in uw buurt.

Op www.1dagniet.be en www.besafe.be vindt u nog meer tips rond beveiliging. Zet de eerste stap: wacht niet om u te beveiligen tot er bij u ingebroken wordt.

Bent u verzekerd tegen inbraak?

Wist u dat bescherming tegen diefstal niet automatisch in uw brandverzekering is inbegrepen? Kijk daarom zeker even na of u wel tegen inbraak bent verzekerd.

Met de optie Diefstal en vandalisme van de brandverzekering van P&V zit u alvast goed. Deze dekt niet alleen inbraken in uw woning maar ook diefstal met geweld buitenshuis.

Meer weten over de brandverzekering van P&V of de waarborg Diefstal en vandalisme? Uw P&V-adviseur vertelt u er graag alles over.

Nieuwe artikels