Hoe rijd ik zuinig? 

Door de stijgende brandstofprijzen zien steeds meer bestuurders zich gedwongen om te zoeken naar kostenbesparingen. Sommigen laten de auto staan en stappen over naar meer milieuvriendelijke en goedkopere vervoermiddelen. Anderen passen de zogenaamde 'ecodriving' toe om hun energieverbruik beter onder controle te houden. Maar wat is dit ecorijden en hoe doet u uw portefeuille er een plezier mee? P&V vertelt er u meer over!

Wat is ecorijden? 

Ecorijden, ecodriving of zuinig rijden is een milieuvriendelijke die dus minder vervuilend en beter is voor de planeet, en bovendien beter voor uzelf en uw voertuig.

Ecorijden betekent niet alleen soepeler rijden, maar ook een lagere rekening aan het tankstation. Door zuinig te rijden verkleint u uw CO2-uitstoot en verhoogt u tegelijk uw eigen veiligheid en die van andere weggebruikers.

Hoe doet u efficiënt aan ecorijden?

Naast de keuze voor een energiezuiniger voertuig kunt u met enkele tips ook uw brandstofverbruik en uw CO2-uitstoot verminderen, los van of u nu met een milieuvriendelijke wagen rijdt of niet. Met slechts enkele aanpassingen in uw rijgedrag rijdt u soepeler en zuiniger.

Tips voordat u de weg opgaat:

 • Uw voertuig zo licht mogelijk maken. Het gewicht van het voertuig bepaalt het brandstofverbruik. Hoe zwaarder uw voertuig, hoe meer energie het verbruikt. Laat dus alle zwaardere zaken thuis die u niet direct nodig heeft. Door een dakkoffer te demonteren, bespaart u al meteen 10% tot 15% brandstof.
 • Uw traject plannen. Rijd geen rondjes of omwegen en zorg voor een gps die u de kortste weg naar uw bestemming toont.
 • Uw bandenspanning controleren. Een te lage of te hoge bandenspanning heeft een enorme invloed op uw energieverbruik en de rijstabiliteit.
 • Een koude of bruuske start vermijden.

Doe onderweg het volgende:

 • Gebruik uw versnellingen correct. Hoe hoger het toerental, hoe hoger uw brandstofverbruik. Schakel zo snel mogelijk naar een hogere versnelling om een te hoog toerental te voorkomen.
 • Anticiperen op het verkeer om onnodig stoppen te vermijden. Gebruik hiervoor het ‘remmen op de motor’ samen met het rempedaal om te voorkomen dat u stil komt te staan. 

Wist u dat?
Sommige elektrische en hybride auto's beschikken over de B-modus, een functie die het mogelijk maakt om de batterij op te laden tijdens het vertragen.

 • De cruise control gebruiken en uw snelheid beperken. Door op de snelweg een constante snelheid aan te houden, bespaart u waardevolle liters brandstof. Bovendien hebben tests uitgewezen dat 100 km/u op de autosnelweg veel zuiniger is dan 120 km/u, vandaar het belang om uw snelheid te matigen.
 • Soepel versnellen en vertragen. Vermijd om op korte tijd van 0 naar 100 km/u op te trekken.
 • De motor uitzetten als u stilstaat. U verbruikt niet alleen onnodig brandstof, maar u vervuilt ook de atmosfeer! Let op: u riskeert een boete van 130 euro als u hierop betrapt wordt. De meeste auto’s beschikken over een start-stopsysteem, een automatische optie voor een aanzienlijke brandstofbesparing en lagere uitstoot.
 • Het gebruik van airconditioning en verwarming beperken. Volgens het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid VIAS leidt airconditioning tot een verhoging van het verbruik met ongeveer 0,5 liter per 100 km.
 • Uw wagen regelmatig laten onderhouden. Vuile filters kunnen de prestaties van uw motor verminderen en leiden tot meer luchtvervuiling.
 • Rijden met gesloten ramen. En ja, het klopt wat men zegt: rijden met een geopend raam verhoogt uw verbruik wel degelijk omdat uw voertuig aan aerodynamica verliest. 

De voordelen van milieuvriendelijk rijden

Milieuvriendelijk rijden is niet alleen goed voor het milieu en voor uw portemonnee, het verhoogt ook de verkeersveiligheid. Om maar een paar cijfers te noemen: ecorijden vermindert het aantal verkeersongevallen met 10% tot 15%; als u uw snelheid met 10 km/u verlaagt, bespaart u 3 tot 5 liter brandstof én vermindert u uw CO2-uitstoot met 12,5% per 500 km. 

Sluit een P&V Autoverzekering af

Bij P&V stellen we alles in het werk om bestuurders te helpen maximaal te profiteren van hun rijervaring. Lees onze verschillende artikels en ontdek onze vele tips & tricks. Benieuwd naar onze verschillende formules? Hier vindt u ze

Dit document is een reclamedocument met daarin algemene informatie over de verzekering P&V Auto ontwikkeld door P&V, een merk van P&V Verzekeringen, en waarop het Belgische recht van toepassing is. Op deze verzekering zijn uitsluitingen, beperkingen en voorwaarden in verband met de verzekerde risico’s van toepassing. We verzoeken u dus om de algemene voorwaarden en de IPID–fiches aandachtig te lezen vóór de onderschrijving. Ze zijn beschikbaar op de website www.pv.be of op eenvoudig verzoek bij een P&V-adviseur. De verzekeringsovereenkomst wordt aangegaan voor één jaar met stilzwijgende verlenging.

Bij eventuele klachten kunt u contact opnemen met een P&V–adviseur, uw bevoorrechte gesprekspartner voor al uw vragen. Hij/Zij zal alles doen om u zo goed mogelijk te helpen. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de dienst Klachtenmanagement van P&V die uw klacht of opmerking zorgvuldig zal onderzoeken. Deze dienst zal de verschillende partijen trachten te verzoenen en naar een oplossing zoeken. U kunt contact opnemen per post (Klachtenmanagement, Koningsstraat 151, 1210 Brussel), via e–mail (klacht@pv.be) of telefonisch (02/250.90.60). Als u niet akkoord gaat met de voorgestelde oplossing, dan kunt u zich wenden tot de Ombudsdienst van de Verzekeringen (de Meeûssquare 35 te 1000 Brussel), telefonisch 02/547.58.71 of via e–mail (info@ombudsman-insurance.be) (https://www.ombudsman-insurance.be).

Als klant bent u beschermd door de gedragsregels inzake verzekeringen.

Voor persoonlijk advies of een verzekeringsofferte neemt u best contact op met een van onze adviseurs. U kunt ook de volledige juridische informatie raadplegen.