Hoe kiest u de juiste fiets voor uw kind?


Van de geboorte tot de pubertijd: uw kind staat niet stil. Hoe groter uw kroost wordt, hoe sneller het zich voortbeweegt: kruipen wordt stappen, stappen wordt lopen… en voor u het weet, ruilt u uw kind zijn buggy in voor een eerste fietsje. Ideaal voor korte afstanden, om plezier te maken met vriendjes of om uit te pakken met stoere stunts… Maar welke fiets is daar het beste voor geschikt?

Deze tips helpen u bij de keuze van een eerste kinderfiets (en die daarna!)

Welk type kinderfiets is het meest geschikt voor een kind van 2 tot 5 jaar?


Leren fietsen gaat met vallen en opstaan. Om uw kind vertrouwd te maken fietsen, kunt u het ervaring laten opdoen met ‘tussenoplossingen’ zoals een loopfiets, een driewieler of een fiets met steunwieltjes:

  • Een loopfiets is een fiets zonder pedalen waarmee het kind zich voortbeweegt en snelheid maakt door te stappen of te rennen. Het is zo’n beetje de opvolger van het loopstoeltje waarmee sommige kinderen al vertrouwd zijn. Het is ook een goede manier om op natuurlijke wijze op twee wielen het evenwicht te leren behouden. Een loopfiets wordt aanbevolen voor kinderen tussen twee en vijf jaar oud.
  • Een driewieler is leuk en heel stabiel: uw kind kan er zich vlot en haast overal mee verplaatsen en er is weinig risico op valpartijen. Bewegingsdeskundigen opperen echter dat een driewieler te beperkend zou zijn.
  • Een kinderfiets met zijwieltjes (stabilisatoren) leert uw kind de pedalen te gebruiken, de fiets te hanteren en de coördinatie onder de knie te krijgen. Het is gewoon een fiets... maar dan zonder de moeilijkheid van het evenwicht.

Van deze drie opties (driewieler, loopfiets en fiets met steunwieltjes), gaat onze voorkeur voor kinderen van 2 tot 5 jaar uit naar de loopfiets. Die bereidt het kind op natuurlijke wijze voor op de overgang naar een fiets met twee wielen door het te stimuleren om het evenwicht te leren behouden.
 

Welke kinderfiets na de leeftijd van 5 jaar?


Het vraagt wat geduld om uw kind met vertrouwen te leren fietsen op een ‘grote’ fiets. Voor kinderen vanaf vijf jaar kunt u al kiezen tussen een stadsfiets, mountainbike of BMX.

  • Een stadsfiets is ontworpen om op een harde ondergrond te rijden: voetpad, fietspad, asfalt, beton, enz.
  • Een mountainbike is bedoeld om offroad te fietsen: bossen, zandwegen, weiden...
  • Een BMX is een extremere, meer acrobatische fiets. Hij is bedoeld om kunstjes te doen, maar wordt door kinderen vaak ook als stadsfiets gebruikt.
     

Wat meer uitleg over techniek


Het aanbod kinderfietsen is zo gevarieerd dat het soms moeilijk is de weg te vinden. Hierna volgt een opsomming van de verschillende mogelijkheden.

Hoe remt een kinderfiets?


Verrassend genoeg bieden kinderfietsen al een hele reeks opties:

  • Terugtrappen: remmen doe je met de pedalen. Je moet achteruittrappen om te remmen. Voor een beginner is dit is het gemakkelijkst. In ieder geval loop je zo geen enkel risico om over de kop te gaan als je plotseling hard op het voorwiel remt.
  • Velgremmen / V-brakes: de klassieke fietsremmen die op de velgrand drukken, zijn het meest voorkomende systeem.
  • Schijfremmen: het soort rem dat ook op auto's wordt aangetroffen, waarbij druk wordt uitgeoefend op een schijf die parallel aan het wiel loopt. Komt vooral voor bij sportievere fietsen uit het hogere segment.

Wat zijn de versnellingssystemen voor een kinderfiets?


Een eerste fiets heeft best maar één versnelling. De grootste uitdaging is om het evenwicht houden, het remmen en het sturen onder de knie te krijgen. Extra versnellingen komen pas later van pas, als de afgelegde afstanden groter worden en de snelheid toeneemt.
 

Meisjes- of jongensfiets?


Vroeger was er één zeer duidelijk verschil tussen meisjes- en jongensfietsen: de zitbuis van zadel tot stuur, die bij jongensfietsen een stijver frame oplevert. Deze buis was er niet op meisjesfietsen, zodat ze in rok of jurk konden rijden.

Vandaag is die zitbuis dankzij moderne materialen niet langer nodig om het frame voldoende stevig te maken. De zitbuis op moderne jongens- of herenfietsen is dus vooral nog een kwestie van traditie.
 

Hoe berekent u de juiste fietsmaat?


Een veelgemaakte fout is om een kinderfiets te kopen ‘op de groei’. Een (voorlopig) te grote fiets lijkt misschien een voordelige optie, maar is niet zonder gevaar, want dat maakt het voor uw kind moeilijker om zijn fiets onder controle te houden en kan uw kind zelfs in gevaar brengen op de weg. 

De gemakkelijke test die u kunt doen, dat is uw kind meenemen naar een fietsenwinkel en vragen om op het zadel te gaan zitten. Als beide voeten tegelijkertijd plat de grond raken, dan hebt u de juiste framemaat. En u kunt (een beetje) anticiperen op de groei van het kind door het zadel voor de test zo laag mogelijk te zetten. De fiets zal niet meer groeien, maar uw kind wel, dus zet gewoon het zadel hoger naarmate het kind groeit.

Hieronder vindt u een tabel met leeftijden en fietsmaten. Hierbij moet u drie dingen weten:

  • Fietsmaten worden berekend in inches, waarbij 1 inch of 1” = 2,54 cm.
  • Een kinderfiets van 20” geeft de diameter van de wielen aan, d.w.z. 50,8 cm.
  • De lengte van het kind wordt uitgedrukt in centimeters.

Wieldiameter (inch)

Leeftijd van het kind (jaren)

Lengte van het kind (cm)

14”

3-5

90-105

16”

4-7

105-135

20”

6-10

120-155

24”

9-13

130-165

Natuurlijk groeit elk kind op zijn tempo. Houd vooral rekening met zijn lengte en in geval van twijfel: vraag raad aan de verkoper.

En over fietsmaten gesproken...
 

Wanneer is de fiets van een kind aan vervanging toe?


Hierbij moet u rekening houden met de zadelhoogte, maar ook de lengte van de fiets speelt een rol. Wanneer de knieën van uw kind het frame of het stuur raken, of wanneer het met zijn bovenlichaam te dicht bij het stuur komt, dan is het hoog tijd om een maatje groter te kopen.
 

Welke accessoires zijn nodig voor een kinderfiets?


Voor kinderfietsen, racefietsen en mountainbikes geldt momenteel geen verplichte veiligheidsuitrusting. Het is wel sterk aanbevolen om ook kinderfietsen uit te rusten met lichten en reflectoren, en dit zowel om te zien als om gezien te worden door andere weggebruikers. 

En ook al is het niet verplicht: een helm en/of een fluohesje verhoogt de veiligheid van uw kinderen op de fiets aanzienlijk!

Een beperkte lijst van accessoires voor kinderfietsen:

  • Een helm. Sommige zijn uitgerust met een kinriem.
  • Reflectoren/reflecterende kleding als het begint te schemeren of het weer en de zichtbaarheid verslechteren.
  • Een fietsbel. Een kleine fiets is onzichtbaar vanuit een groot voertuig. Een fietser moet zich later horen als hij moeilijker zichtbaar is.
  • Een fietsslot.
  • Een kettingbeschermer: een bescherming die voorkomt dat kleren in de ketting verstrikt raken.
  • Voldoende krachtige voor- en achterlichten in het donker of bij slecht weer (om op winterochtenden- en avonden veilig naar school en weer naar huis te fietsen).

Deze informatie is bedoeld om uw kinderen plezier en veiligheid te bieden met de juiste fiets. Maar vergeet vooral ook niet om uw kinderen vertrouwd te maken met het verkeer. Toon ze waar ze wel en waar ze niet mogen rijden, hoe verkeerslichten werken en waar ze nog allemaal op moeten letten.

Fietsen is een eerste stap naar de vrijheid... en die zet u best samen met uw kinderen, in alle veiligheid. En misschien kan ook onze P&V fietsverzekering u daarbij helpen!

Automatisch 10% korting
op het basispakket van P&V Fiets tot en met 30/6

Vertel ons iets over uw fiets

Ik wil mijn
verzekeren.
Deze is
dan 1 jaar.
De aankoopprijs is
(incl. accessoires en btw)
Bereken mijn prijs