Hoe kan ik voorkomen dat mijn fiets wordt gestolen?

Het risico op diefstal is nooit helemaal uit te sluiten, want een vastberaden dief neemt de tijd en heeft het nodige gereedschap om uw fiets van u te ontfutselen. Maar hoe moeilijker en tijdrovender u het maakt om uw fiets te stelen, hoe groter de kans dat de dief opgeeft. Hier zijn enkele nuttige tips om dieven zo veel mogelijk te ontmoedigen:

  • Een goed beugelslot (met sleutel) is het sterkst: enkel de meest gemotiveerde (en best uitgeruste) dieven gaan hiermee aan de slag. Dit type fietsslot biedt de beste prijs-efficiëntieverhouding én de beste gewicht-efficiëntieverhouding.
  • U verliest een sleutel van uw fietsslot? Vervang deze dan meteen, want als u niet kunt bewijzen dat u beide sleutels in uw bezit hebt, dan zullen sommige verzekeraars de diefstal niet vergoeden.
  • Zet uw fiets altijd op slot! Zelfs voor een paar minuutjes, en ook in een ondergrondse parking of op de gang van uw gebouw.
  • Maak uw fiets goed vast: bevestig hem met het kader (niet het voorwiel) aan een stevig ankerpunt zoals een lantaarnpaal, een bank, ijzeren traliewerk… Kortom: iets stevigs en zwaars en liefst zo laag mogelijk zodat het slot moeilijker te forceren is.
  • Parkeer uw fiets op plaatsen waar veel mensen langskomen en die goed zichtbaar en verlicht zijn. Daar valt een poging tot diefstal veel beter op!
  • Laat uw fiets graveren of, als u in Brussel woont, registreer hem via het MyBike-platform.
  • Bewaar de aankoopfactuur van uw fiets zorgvuldig! Zo kunt u bewijzen dat het om uw fiets gaat als hij wordt gestolen en u hem terugvindt.

 

Bestaat er een verzekering tegen fietsdiefstal?

Ja, de meeste verzekeraars bieden een fietsverzekering aan. De P&V Fietsverzekering geeft u alvast een idee van de aangeboden waarborgen. In deze verzekering maakt diefstal deel uit van het basispakket, maar controleer goed wat er wel gedekt is en wat niet. Voor elektrische fietsen is een gestolen batterij bijvoorbeeld niet altijd gedekt.

 

Hoeveel kost een verzekering tegen fietsdiefstal?

De prijs hangt af van de dekking die u wenst in uw fietsverzekering. Met deze calculator kunt u zelf de premie van uw fietsverzekering bij P&V berekenen.

Dit document is een reclamedocument met daarin algemene informatie over de verzekering P&V Fiets ontwikkeld door P&V, een merk van P&V Verzekeringen, en waarop het Belgische recht van toepassing is. Op deze verzekering zijn uitsluitingen, beperkingen en voorwaarden in verband met de verzekerde risico’s van toepassing. We verzoeken u dus om de algemene voorwaarden en de IPID–fiches aandachtig te lezen vóór de onderschrijving. Ze zijn beschikbaar op de website www.pv.be of op eenvoudig verzoek bij een P&V-adviseur. De verzekeringsovereenkomst wordt aangegaan voor één maand met stilzwijgende verlenging.

Bij eventuele klachten kunt u contact opnemen met een P&V–adviseur, uw bevoorrechte gesprekspartner voor al uw vragen. Hij/Zij zal alles doen om u zo goed mogelijk te helpen. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de dienst Klachtenmanagement van P&V die uw klacht of opmerking zorgvuldig zal onderzoeken. Deze dienst zal de verschillende partijen trachten te verzoenen en naar een oplossing zoeken. U kunt contact opnemen per post (Klachtenmanagement, Koningsstraat 151, 1210 Brussel), via e–mail (klacht@pv.be) of telefonisch (02/250.90.60). Als u niet akkoord gaat met de voorgestelde oplossing, dan kunt u zich wenden tot de Ombudsdienst van de Verzekeringen (de Meeûssquare 35 te 1000 Brussel), telefonisch 02/547.58.71 of via e–mail (info@ombudsman-insurance.be) (www.ombudsman-insurance.be).

Als klant bent u beschermd door de gedragsregels inzake verzekeringen. Voor persoonlijk advies of een verzekeringsofferte neemt u best contact op met een van onze adviseurs. U kunt ook de volledige juridische informatie raadplegen.