Technische keuring motorfietsen: wat verandert er in 2023?

Gepost in: Motorfiets

Image of the blog article

Vanaf 1 januari 2023 is de technische keuring voor motorfietsen van categorie L en met een cilinderinhoud van meer dan 125 cc in twee gevallen verplicht: bij doorverkoop aan een particulier of na een ongeval.

Over welke voertuigen gaat het?

Deze nieuwe regeling heeft betrekking op de volgende voertuigen van categorie L:

 • motorrijwielen (alias motorfietsen)
 • tweewielige motorvoertuigen (alias bromfietsen of scooters)
 • driewielers met motor
 • vierwielers (alias quads).

ingeschreven in België en uitgerust met:

 • ofwel een verbrandingsmotor met een cilinderinhoud van meer dan 125 cc;
 • ofwel een elektrische of hybride motor met een nominaal continu vermogen van meer dan 11 kW of met een maximumsnelheid van meer dan 45 km/u.

In welke gevallen is de technische keuring van uw motorfiets verplicht?

Wat wordt gecontroleerd?

 • Voertuigidentificatie en documenten
 • Remmen
 • Stuurinrichting
 • Lichten en elektrisch circuit
 • Assen, wielen, banden en vering
 • Chassis
 • Geluid van uw motor (decibel).

Welke documenten moet ik voorleggen bij de technische keuring motorfiets?

 • Inschrijvingsbewijs
 • Gelijkvormigheidsattest (indien vereist)
 • Laatste keuringsbewijs (indien van toepassing)
 • Verzekeringsbewijs (zolang u met de motorfiets rijdt).

Hoeveel kost de technische keuring motorfiets?

Deze keuring kost de motorrijder 48,10 euro.

Welke centra bieden deze dienst aan?

In Vlaanderen zijn er vijftien keuringscentra: Alken, Antwerpen-Deurne, As, Brakel, Brugge, Diest, Diksmuide, Geel, Heist-op-den-Berg, Mechelen, Rotselaar, Stekene, Wondelgem, Zellik en Zwevegem.

Klik hier om een afspraak te maken in Vlaanderen

In het Brussels Gewest kunt u naar het centrum van Schaarbeek gaan.

Klik hier om een afspraak te maken in het Brussels Gewest

In Wallonië kunt u voor deze keuring terecht in een van de volgende zeven centra: Cuesmes, Eupen, Fleurus, Habay-la-Neuve, Marche-en-Famenne, Mariembourg en Wanze.

Klik hier om een afspraak te maken in Wallonië: met AIBV of met Autosecurité

Hiermee bent u op de hoogte van de nieuwe verplichtingen vastgelegd door het Europees Parlement!

En uw motorverzekering?

Voor u, uw dierbaren, de persoon die uw motorfiets overkoopt of gewoon voor de andere weggebruikers: zorg ervoor dat u in orde bent met uw verzekering voordat u de weg op gaat!

En als u niet weet waar u terecht kunt, neem dan contact op met een van onze P&V-adviseurs voor meer uitleg over uw motorverzekering of eventueel om er een bijstandsverzekering aan toe te voegen!

 

 

Dit document is een reclamedocument met daarin algemene informatie over de verzekering P&V Motor ontwikkeld door P&V, een merk van P&V Verzekeringen, en waarop het Belgische recht van toepassing is. Op deze verzekering zijn uitsluitingen, beperkingen en voorwaarden in verband met de verzekerde risico’s van toepassing. We verzoeken u dus om de algemene voorwaarden en de IPID–fiches aandachtig te lezen vóór de onderschrijving. Ze zijn beschikbaar op de website www.pv.be of op eenvoudig verzoek bij een P&V-adviseur. De verzekeringsovereenkomst wordt aangegaan voor één jaar met stilzwijgende verlenging.

Bij eventuele klachten kunt u contact opnemen met een P&V–adviseur, uw bevoorrechte gesprekspartner voor al uw vragen. Hij/Zij zal alles doen om u zo goed mogelijk te helpen. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de dienst Klachtenmanagement van P&V die uw klacht of opmerking zorgvuldig zal onderzoeken. Deze dienst zal de verschillende partijen trachten te verzoenen en naar een oplossing zoeken. U kunt contact opnemen per post (Klachtenmanagement, Koningsstraat 151, 1210 Brussel), via e–mail (klacht@pv.be) of telefonisch (02/250.90.60). Als u niet akkoord gaat met de voorgestelde oplossing, dan kunt u zich wenden tot de Ombudsdienst van de Verzekeringen (de Meeûssquare 35 te 1000 Brussel), telefonisch 02/547.58.71 of via e–mail (info@ombudsman-insurance.be) (https://www.ombudsman-insurance.be).

Als klant bent u beschermd door de gedragsregels inzake verzekeringen. Voor persoonlijk advies of een verzekeringsofferte neemt u best contact op met een van onze adviseurs. U kunt ook de volledige juridische informatie raadplegen.

Nieuwe artikels