Uw kind veilig achter op de fiets meenemen? Lees onze tips

Gepost in: Fiets

Image of the blog article

Kinderen zijn vaak onderweg: naar de school, naar de sportvereniging, naar de jeugdbeweging…  en weer naar huis. Zolang ze nog niet zelf kunnen fietsen, kunt u hen gelukkig gewoon mee op uw fiets vervoeren. Lees hier hoe u uw kind veilig mee op de fiets neemt.

Zorg voor de juiste uitrusting 

Kinderen kunnen het best al zelfstandig zitten alvorens u ze met de fiets vervoert, al bestaan er ook handige fietsstoeltjes voor hele jonge kinderen. U kunt de kinderen vervoeren in een fietskar, met een bakfiets, of de allerkleinsten zelfs in de draagzak. Die draagzak vormt natuurlijk wel een extra risico bij eventuele valpartijen. Voorzichtig zijn is de boodschap!

Wanneer kan uw kind achterop de fiets? 

Een voorzitje is gezellig, want dan zit uw zoon of dochter tussen uw beide armen. Maar naarmate uw kind ouder wordt, wordt de belasting op het stuur te zwaar, en dan is een zitje achteraan toch net iets veiliger. Daarom is er een beperking tot 15 kilogram voor voorzitjes. Het achterzitje is geschikt voor kinderen tot 22 kilogram. De gangbare leeftijd waarop kinderen achter op de fiets worden gezet is 3 jaar.

Accessoires om kinderen te vervoeren 

Er zijn verschillende handige accessoires op de markt die het makkelijker maken om uw kind met de fiets te vervoeren. We lijsten er enkele op:

  • Een dubbele standaard garandeert dat uw fiets gewoon rechtop kan staan, terwijl u uw zoon of dochter vastmaakt.
  • Met een verlengde bagagedrager kunt u twee kinderen vervoeren achteraan op uw fiets.  
  • Met jasbeschermers vermijdt u dat er voetjes tussen de spaken komen te zitten.
  • Een stuurdemper verhindert te bruuske bewegingen van het stuur, handig wanneer er een kindje op het stuur zit. 

Een goede fietsverzekering beschermt u en uw gezin 

De P&V-fietsverzekering biedt een uitstekende dekking tegen diefstal, lichamelijke letsels en materiële schade. Bovendien kunt u kiezen voor een aanvullende waarborg. Ook uw gezinsleden zijn beschermd. Bekijk hier onze fietsverzekering, of contacteer uw P&V-adviseur.   

Nieuwe artikels