25 jaar Stichting P&V: 36.000 jongeren in honderden projecten

Gepost in: Solidariteit Over P&V

Image of the blog article

Actief burgerschap en uitsluiting van jongeren 

De Stichting P&V vierde op 19 april 2023 in de Beursschouwburg in Brussel haar 25-jarig bestaan. De stichting werd opgericht vanuit de P&V-Groep om actief burgerschap te ondersteunen en de uitsluiting van jongeren tegen te gaan. Al meer dan 36.000 jongeren waren betrokken bij haar projecten. Bij het grote publiek is de Stichting P&V vooral bekend van de Burgerschapsprijs, die sinds 2005 wordt uitgereikt.

Naar aanleiding van deze verjaardag werd ook een brochure uitgegeven en een filmpje gemaakt.

Connecting You(th)

Naast de viering van het 25-jarig bestaan van de stichting vond ook het slotevent van het Connecting You(th)-project plaats.  Dat project zet actief in op het overbruggen van sociale kloven tussen jongeren in heel België. Na een projectoproep naar organisaties die actief inzetten op inclusie, sport, media en cultuur en onderwijs en opvoeden tot ondernemerschap en burgerzin, mocht het jongerenforum van de Stichting P&V (20 jongeren tussen 16 en 23 jaar) 14 laureaten uitkiezen. Die ontvingen elk een financiële bijdrage tussen 5.000 en 25.000 euro om hun project gedurende één jaar uit te voeren. Op het slotevent vertelden de jongeren hun verhaal op een interactieve manier, via allerlei workshops en presentaties. Hierbij enkele voorbeeldprojecten.

Touché zet met boksen in op positieve agressie

Vzw Touché trekt met haar nieuwe project ‘Anger Heroes’ on tour naar jongeren van 12-25 jaar om hen via boksen te laten uitgroeien tot Anger Heroes. Een Anger Hero is iemand die staat voor wie hij is, daar trots op is en de energie die in kwaadheid zit, gebruikt om van de wereld een inclusievere, warmere en kansencreërende plek te maken.

Touché beseft dat iedereen agressie in zich heeft, die ze via boksen willen kanaliseren en ombuigen naar iets positiefs. “We creëren met Touché verbinding en interactie tussen mensen, groepen, organisaties en de samenleving. Volgens ons ligt daar namelijk de grootste kans op nieuwe ideeën en oplossingen voor wat moeilijk loopt in de maatschappij. Het is een visie die overeenstemt met de waarden van de Stichting P&V.” zegt Marjan Gryson, oprichter en directeur van vzw Touché.

Mo-Wo brengt Brusselse studenten samen in het kader van ondernemerschap

Step2you focust met het project MoWo specifiek op jongeren in Molenbeek en Woluwe. Daar brengt het leerlingen uit het 7e jaar beroepssecundair onderwijs, optie Beheer van kleine ondernemingen, in contact met studenten management uit het hoger onderwijs.

De managementstudenten ondersteunen de 7e-jaars met hun bedrijfsproject, een onderdeel van hun schoolprogramma, door meerdere keren per jaar hun marktonderzoek en de financiële aspecten van hun bedrijfsplan te verfijnen. Deze jongeren leven in een andere realiteit en een ander deel van Brussel en zouden elkaar normaliter nooit ontmoeten. Elkaar wel leren kennen zorgt voor een belangrijke bewustwording bij beide groepen studenten.  Bovendien stimuleert het project zo ook algemeen ondernemerschap in Brussel.

Meer weten?

Wilt u graag meer weten over de projecten van de Stichting P&V? Neem dan een kijkje op de website van de Stichting P&V of volg hen op Facebook of LinkedIn.

Nieuwe artikels