Adil El Arbi wint de 19de Burgerschapsprijs!

Gepost in: Solidariteit Over P&V

Image of the blog article

Adil El Arbi wint de 19de Burgerschapsprijs!

Op 26 oktober werd in Brussel de 19de Burgerschapsprijs van de Stichting P&V uitgereikt aan Adil El Arbi, filmregisseur en scenarioschrijver. Adil El Arbi is bekend bij het grote publiek door films als Patser, Rebel en Bad Boys for Life en toont een groot maatschappelijk engagement naar jongeren toe.

Inzet voor een open en tolerante samenleving

Sinds 2005 wordt de Burgerschapsprijs van de Stichting P&V jaarlijks uitgereikt aan personen uit binnen- of buitenland die zich inzetten voor een open, democratische en tolerante samenleving. Vorige laureaten van de Burgerschapsprijs zijn onder andere Stéphane Hessel, Izzeldin Abuelaish, Michel Pradolini, Geert Mak, Waad al-Kateab en Dorottya Rédai. Adil El Arbi vervoegt nu dit illustere gezelschap.

Meer dan een filmmaker

Adil El Arbi is 35 en werd geboren in Edegem bij Antwerpen. Hij drukte samen met Bilall Fallah zijn stempel op de Belgische en internationale filmindustrie met films als Black, Patser, Rebel en Bad Boys for Life. De regisseur kent de leefwereld van jongeren door en door en laat zich graag door hen inspireren. Hij wil hen een wereld van open kansen laten zien, ver van de clichés van sociale mobiliteit door sport of muziek. Daarom zet hij zich actief in voor diversiteit en inclusie in de filmindustrie en moedigt hij de vertegenwoordiging van minderheden aan.

Engagement voor jongeren

Het werk van Adil El Arbi weerspiegelt vaak de ervaringen en uitdagingen van mensen met verschillende achtergronden. Hij legt de vinger op de wonden van onze samenleving, maar zonder moralistisch te zijn. Zo zet hij zich onder meer in voor een organisatie die maatschappelijk kwetsbare kinderen de beroepswereld laat ontdekken. Op de vraag waarom hij zich hiervoor engageert, antwoordt hij: "Ik zet me voor hen in, want waarom zouden deze jongeren geen chirurg of professor kunnen worden? Ik was ooit net zoals zij.”

Waarom opgeven zonder proberen

Door zijn achtergrond en engagement belichaamt Adil El Arbi de waarden van de Stichting zoals de emancipatie van jongeren. Adil El Arbi: "Ik ben vooral tegen de mentaliteit die bestaat uit te zeggen dat ‘het zal toch nooit zal lukken, want... Waarom opgeven zonder proberen, of na één keer falen? Wie had ooit gedacht dat twee jongens van Marokkaanse afkomst uit België Bad Boys zouden regisseren? En toch is het ze gelukt. Je moet erin geloven en eraan werken. Je moet technische vaardigheden hebben, iets te vertellen hebben en bereid zijn om door te zetten.”

Bruggenbouwer

Jessy Siongers, voorzitter van de Stichting P&V, en coördinator van het Kenniscentrum Cultuuronderzoek en copromotor van het Jeugdonderzoeksplatform: “Adil belichaamt de positieve waarden van verandering. Hij is geen slachtoffer maar een bruggenbouwer tussen verschillende culturen, tussen verschillende generaties en tussen verschillende groepen jongeren. Hij pakt transversale maatschappelijk kwesties aan, zoals gelijke rechten voor vrouwen en mannen. We zijn er door onze projecten van overtuigd dat cultuur een hefboom kan zijn voor inclusie, en Adil is daar een prachtig voorbeeld van!”

Talent Factory: jonge filmmakers werken aan eigen film

Met de Burgerschapsprijs kan Adil El Arbi een project naar keuze steunen, dat in de lijn ligt van de missie van de Stichting P&V. Hij koos voor de WAJOW Talent Factory waarbij een diverse groep van 30 jonge filmmakers en regisseurs gedurende 9 maanden hun vaardigheden ontwikkelen voor het maken van films en online content, met als uiteindelijke doel de productie van hun eigen verticale kortfilm. Daarnaast krijgt Adil El Arbi een houtsnede van kunstenaar Philip Aguirre y Otegui.

Meer weten?

Geïnteresseerd in de Stichting P&V of haar projecten? Neem dan snel een kijkje op de website van de Stichting, volg hen op Facebook, LinkedIn of Instagram, of schrijf u in voor de nieuwsbrief

Nieuwe artikels