27% van de Belgen drinkt tijdens de werkuren

Gepost in: Voertuig

Image of the blog article

De nieuwe Bob-campagne: Bob, altijd nul op

1 op 10 festivalgangers die achteraf nog moet rijden, beperkt zijn alcoholgebruik niet of houdt geen rekening met de wettelijke limiet. Meer dan 1 Belg op 4 drinkt alcohol tijdens een zakenlunch als hij moet rijden. En 1 op 3 Belgen durft iemand die teveel gedronken heeft, niet af te raden het stuur te nemen. Deze cijfers komen uit de nieuwe enquête van het BIVV (Belgisch Instituut Voor de Verkeersveiligheid) en werden gepresenteerd bij de start van de nieuwe Bob-campagne: ‘Bob, altijd nul op’.

1 ongeval op 8 te wijten aan alcohol

De grote aanvaardbaarheid van heel wat bestuurders ten opzichte van rijden en drinken weerspiegelt zich ook in de ongevallenstatistieken. Jaarlijks gebeuren er meer dan 5.200 letselongevallen waarbij minstens één weggebruiker onder invloed was van alcohol. Dat is meer dan 12% van alle ongevallen samen (10% in Brussel, 11,9% in Vlaanderen en 15,3% in Wallonië) en betekent dat in België 1 letselongeval op 8 te wijten is aan alcohol.

Rijden en drinken: enkele cijfers

6,2% van de concertgangers houdt geen rekening met zijn alcoholverbruik.

9,2% van de personen die achteraf nog naar huis rijdt, beperkt zijn alcoholgebruik niet of houdt geen rekening met de wettelijke limiet.

11,1% van de toeschouwers die naar het voetbal gaat met de wagen, houdt totaal geen rekening met de wettelijke limiet.

27% van de Belgen geeft toe alcohol te drinken tijdens een zakenlunch wanneer ze nog moeten rijden. Hiermee scoren we, afgezien van Griekenland, het slechtste van heel Europa.

Te veel gedronken? 1 Belg op 3 durft niet tussen te komen

Volgens een enquête van de Franse Stichting ‘Vinci Autoroutes’ in 11 Europese landen, durft bijna 1 Belg op 3 iemand die teveel gedronken heeft, niet af te raden het stuur te nemen. Dat is het hoogste percentage van alle deelnemende landen. Zelfs in vergelijking met onze buurlanden, blijft België achter (Duitsland: 17%, Frankrijk: 23%, Nederland: 25%).

Nieuwe Bob-campagne promoot een veilige zomer

De Bob-campagne tourt deze zomer langs een aantal festivals om jongeren aan te moedigen vooraf afspraken te maken over Bob: wie drinkt er niet van begin tot eind? Is er een beurtrol afgesproken? Is de terugrit vooraf uitgestippeld met het openbaar vervoer of een taxi? Bob zomert alvast mee op Les Ardentes, de Gentse Feesten, Suikerrock, de Lokerse Feesten, …

Cocktails met alcoholvrije bieren

Onder de noemer ‘BOBtail’ stelt de federatie Belgische Brouwers een aantal cocktails voor met alcoholvrije bieren. Ideaal om de dorst te lessen tijdens de zomermaanden. De BOBtail-recepten worden speciaal samengesteld door biergastronoom Hilaire Spreuwers. U vindt ze op bob.be.

Wij wensen u alvast een hele fijne zomer!

Nieuwe artikels

Met uw P&V agent:

  • Verzekeringen in een verstaanbare taal
  • Uitstekende productkennis
  • Afspraak wanneer het u past