7 tips bij het kopen van een huis

Gepost in: Woning

Image of the blog article

Hoe maakt u de juiste keuze?

Bent u het beu om maandelijks huur te betalen? Overweegt u de aankoop van een huis of appartement? Hierbij 7 tips om de juiste keuze te maken.

1. Kies voor een gunstige ligging

De ligging is een heel belangrijk criterium. Informeer naar de prijs per vierkante meter om na te gaan of de voorgestelde prijs niet te hoog geschat is. Aarzel niet om uw notaris te raadplegen om te weten hoeveel andere gelijkaardige eigendommen in dezelfde buurt meestal waard zijn. Of neem een kijkje op de websites van immobiliënkantoren. Kijk ook eens rond in die buurt om te zien wat die te bieden heeft. Is de buurt gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer? Zijn er scholen, parken en winkels in de buurt?

2. Houd het hoofd koel bij uw huisbezoek

Probeer zo kritisch mogelijk te zijn. Ga een woning bekijken bij regenweer. Als het nog bewoond is, laat u zich best niet afleiden door de inrichting. Vraag of u foto’s mag maken, en of u nog eens op een ander tijdstip mag terugkomen. Een bezoek bij slecht weer geeft u een idee van de lichtinval en de oriëntatie van het huis. Vraag ook een plattegrond van de woning. Agentschappen durven het aantal vierkante meters wel eens naar boven af te ronden om een hogere prijs te kunnen vragen.

3. Bekijk de algemene toestand van het gebouw

Ga op plafonds en muren op zoek naar vochtplekken. Bekijk ook de ramen. Dubbele beglazing is oké, maar is ze nog in goede staat? Een woning moet geen tochtgat zijn dat uw energierekening de hoogte in jaagt. Lees aandachtig het energieprestatiecertificaat (EPC) en kom zo meer te weten over het energieverbruik van de woning.

4. Neem een professional mee op huisbezoek

Als u een woning bezoekt, neemt u best een specialist mee. Die kan de verwarmingsinstallatie en de loodgieterij bekijken. Draai desnoods een warmwaterkraan open, check de verwarmingsketel en draai de radiatoren open.

5. Indeling van de woning

Hoe zijn de verschillende kamers gelegen? En hoe zijn ze met elkaar verbonden? Een klein appartement met een slimme kamerindeling is vast interessanter dan een groot appartement waar je door twee kamers heen moet om tot bij de badkamer te geraken.

6. Doe een onderzoek

Bel eens aan bij de buren voor informatie over de buurt of over gemeenschappelijk eigendom. Vraag om een kopie van de verslagen van de Algemene Vergaderingen van de mede-eigenaars van de afgelopen drie jaar en de renovatiewerken die uitgevoerd werden aan gemeenschappelijke delen van het gebouw.

7. Denk aan alle kosten

Een fout die vaak gemaakt wordt, is enkel kijken naar de aankoopprijs van een eigendom. Maar u moet ook rekening houden met heel wat bijkomende kosten zoals notariskosten, schuldsaldoverzekering, onroerende voorheffing, individuele en gemeenschappelijke lasten, …
Goed om weten: Wanneer u onderhandelt over uw woningkrediet, bieden sommige banken u een brandverzekering aan. Maar u bent niet verplicht uw verzekering af te sluiten bij de bank waar u uw geld leent.

Hebt u net uw eerste huis gekocht?

Proficiat! Wist u dat u met de brandverzekering Ideal Woning van P&V prima beschermd bent? U kunt u in alle vrijheid kiezen om bepaalde zaken extra te verzekeren. Bij noodgevallen zorgen we voor onmiddellijke hulp. En bij schade staat uw P&V-agent voor u klaar om de beste oplossing voor u te vinden.

Nieuwe artikels