Crowdfunding: hoe werkt het? Platformen in België

Gepost in: Solidariteit

Image of the blog article

Crowdfunding: de alternatieve financiering voor uw projecten

Zit u vol ideeën of barst u van de ondernemingsdrang, maar hebt u niet de nodige financiële middelen? Zoekt u een alternatief voor een lening bij een bank? Misschien is crowdfunding of participatieve financiering wel iets voor u: een alternatieve financieringsbron die alsmaar aan populariteit wint.

1. Wat is crowdfunding?

Letterlijk betekent crowdfunding: financiering door de menigte. Concreet biedt u uw project aan op een crowdfundingplatform op internet en vermeldt het bedrag dat u nodig hebt. Geïnteresseerden kunnen dan investeren in uw project. Op deze manier kunt u het benodigde kapitaal verzamelen.

2. Hoe werkt crowdfunding?

Er zijn verschillende vormen van crowdfunding. Enerzijds kan een investeerder het geld gewoon schenken, als het project hem bijzonder aanspreekt. Als dank voor zijn financiële bijdrage krijgt hij dan dikwijls een voordeel in natura zoals een cd, een concertticket of een boek. Soms wordt hij aandeelhouder in het project en krijgt in ruil een of meerdere aandelen. Maar het kan ook gaan om een lening waarbij de investeerder het geld terugkrijgt inclusief interest.

Wilt u jonge ondernemers graag een steuntje in de rug geven?

Met participatieve financiering kan iedereen investeerder worden en binnen zijn mogelijkheden projecten steunen. Afhankelijk van de projecten en platformen, en uw vertrouwen in het project, kunt u 1 symbolische euro, 50 of 1 000 euro investeren.

De som van de vele kleine bedragen is vaak genoeg voor de bedenker van het project om zijn budget op te stellen.

3. Hoe gebeurt de fondsenwerving?

Werd uw idee goedgekeurd door een site voor participatieve financiering? Gefeliciteerd, de fondsenwerving kan beginnen. Via een crowdfundingsite wordt een oproep gedaan naar mogelijke investeerders. Als het project investeerders kan verleiden en als de nodige som binnen de bepaalde tijd verzameld wordt, dan wordt het budget vrijgemaakt en aan de projectindiener overgemaakt.

Enkele platforms werken met flexibele funding, dat betekent dat u het opgehaalde kapitaal mag bijhouden, zelfs al behaalde u niet het vooropgestelde bedrag. Een nadeel hier is wel dat u eventuele beloningen moet opleveren, zelfs al hebt u onvoldoende financiering opgehaald.

Houd er ook rekening mee dat crowdfundingplatformen meestal een commissie vragen van ongeveer acht procent op het ingezamelde geld.

4. Voor welke sector?

Crowdfunding  was tot voor enkele jaren voornamelijk het voorrecht van de culturele en artistieke sector en werd gebruikt voor de financiering van cd’s, films… Vandaag kunnen ook jonge ondernemers en starters, liefdadigheidsinstellingen, verenigingen, milieuorganisaties en zelfs de academische wereld (universiteiten) ermee aan de slag.

Veel sectoren hebben hun eigen platform. Zo is er bijvoorbeeld Socrowd voor sociale projecten of RisingTrack voor sporters.

Ook het aantal lokale platforms neemt toe, denk aan bijvoorbeeld het Brusselse Growfunding en Crowdfunding.gent. Zij richten zich naar lokale profit en non-profit organisaties op zoek naar financiering voor hun projecten of campagnes.

5. Wat zijn de voordelen voor de projectaanbrengers en de investeerders?  

Voor de projectaanbrengers:

de mogelijkheid om het project opnieuw in te dienen als het niet gefinancierd raakt of om via een meer algemeen project parallelle ideeën te laten financieren, extra visibiliteit, toegang tot een gemeenschap van geïnteresseerden, webondersteuning…

Voor de investeerders:

geen risico als het project niet collectief wordt ondersteund, een diversificatie van uw investeringsportefeuille, geen koppeling met de financiële markten, een grote verscheidenheid aan tegenwaardes (interesten, diensten, goodies of  exclusieve voordelen …), persoonlijke tevredenheid om te kunnen investeren een in project dichtbij …

6. Is crowdfunding veilig?  

De wetgeving rond crowdfunding staat nog niet helemaal op punt, maar de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) stelde al wel een reglementair kader op. Sinds 1 februari 2017 moeten crowdfundingplatformen waarop het publiek in een onderneming belegt om een eventuele winst te ontvangen (en dus niet om een tegenprestatie in natura te krijgen) een vergunning aanvragen bij de FSMA en moeten ze aan enkele voorwaarden voldoen.

Zo zal de FSMA de aandeelhouders en de leiding van de platformen screenen en controleren of de verplichte burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering is afgesloten. Bovendien moeten alle platformen hun beleggers voldoende informeren over de risico's.

In combinatie met een aantal fiscale voordelen moeten deze regels crowdfunding aantrekkelijker maken, maar informeer u alleszins voor u begint. En als u investeert, houd er dan rekening mee dat het project dat u steunt kan falen en dat u uw geld kunt verliezen.

De slaagcijfers van de initiatieven die via crowdfunding worden gefinancierd, variëren sterk per platform. De kans op succes hangt in grote mate af van de manier waarop de platformen hun kandidaten selecteren en van de begeleiding die ze bieden aan de initiatieven die ze financieren.

7. De crowdfundingplatformen in België  

Het aantal initiatieven in België neemt elk jaar toe. Bij de voornaamste platformen denken we aan Angel.me en Spreds (creatieve starters), Look&Fin (groeiende kmo's), FilmAngel (televisie, bioscoop, video), CroFun (voor alle sectoren) …

Internationaal bekende crowdfundingplatforms zijn onder andere Indiegogo, Patreon, GoFundMe, Mightycause, Ulule en KissKissBankBank. Ook referentieplatformen en voorlopers in internationale crowdfunding Kickstarter en Kiva zijn ondertussen hier bekend.

Goed om weten: Op vraag van de federale overheid werd in 2014 de B.C.F. (Belgische Crowdfunding Federatie) opgericht, een overkoepelende federatie voor crowdfundingplatforms in België. B.C.F. wil een klankbord zijn voor alle crowdfundingplatforms die actief zijn in België.

 

Dit artikel werd geactualiseerd op 30/07/2018.

Nieuwe artikels