Crowdfunding: hoe werkt het? Platformen in België

Gepost in: Solidariteit

Image of the blog article

Crowdfunding: de alternatieve financiering voor uw projecten

Zit u vol ideeën of barst u van de ondernemingsdrang, maar hebt u niet de nodige financiële middelen? Hebt u geld nodig voor een droomproject maar hebt u onvoldoende startkapitaal? Zoekt u een alternatief voor een lening bij een bank? Misschien is crowdfunding of participatieve financiering wel iets voor u: een alternatieve financieringsbron die alsmaar aan populariteit wint.

1. Wat is crowdfunding?

Letterlijk betekent crowdfunding: financiering door de menigte. Concreet biedt u uw project aan op een crowdfundingplatform op internet en vermeldt het bedrag dat u nodig hebt. Geïnteresseerden kunnen dan investeren in uw project. Op deze manier kunt u het benodigde kapitaal verzamelen.

2. Hoe werkt crowdfunding?

Er zijn verschillende vormen van crowdfunding. Enerzijds kan een investeerder het geld gewoon schenken, als het project hem bijzonder aanspreekt. Als dank voor zijn financiële bijdrage krijgt hij dan dikwijls een voordeel in natura zoals een cd, een concertticket of een boek. Soms wordt hij aandeelhouder in het project en krijgt dan in ruil een of meerdere aandelen. Maar het kan ook gaan om een lening waarbij de investeerder het geld terugkrijgt inclusief interest.

Wilt u jonge ondernemers graag een steuntje in de rug geven?

Met participatieve financiering kan iedereen investeerder worden en binnen zijn mogelijkheden projecten steunen. Afhankelijk van de projecten en platformen, en uw vertrouwen in het project, kunt u 1 symbolische euro, 50 of 1.000 euro investeren.

De som van de vele kleine bedragen is vaak genoeg voor de bedenker van het project om zijn budget op te stellen.

3. Hoe gebeurt de fondsenwerving?

Werd uw idee goedgekeurd door een site voor participatieve financiering? Gefeliciteerd, de fondsenwerving kan beginnen. Via een crowdfundingsite wordt een oproep gedaan naar mogelijke investeerders. Als het project investeerders kan verleiden en als de nodige som binnen de bepaalde tijd verzameld wordt, dan wordt het budget vrijgemaakt en aan de projectindiener overgemaakt.

4. Voor welke sector?

Crowdfunding  was tot voor enkele jaren voornamelijk het voorrecht van de culturele en artistieke sector en werd gebruikt voor de financiering van cd’s, films…. Vandaag kunnen ook jonge ondernemers en starters, liefdadigheidsinstellingen, verenigingen, milieuorganisaties en zelfs de academische wereld (universiteiten) ermee aan de slag.

5. Wat zijn de voordelen voor de projectaanbrengers en de investeerders?  

Voor de projectaanbrengers:

de mogelijkheid om het project opnieuw in te dienen als het niet gefinancierd raakt of om via een meer algemeen project parallelle ideeën te laten financieren, extra visibiliteit, toegang tot een gemeenschap van geïnteresseerden, webondersteuning…

Voor de investeerders:

geen risico als het project niet collectief wordt ondersteund, een diversificatie van uw investeringsportefeuille, geen koppeling met de financiële markten, een grote verscheidenheid aan tegenwaardes (interesten, diensten, goodies of  exclusieve voordelen …), persoonlijke tevredenheid om te kunnen investeren een in project dichtbij …

6. Is crowdfunding veilig?  

De wetgeving rond crowdfunding staat nog niet helemaal op punt hoewel de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA ) een reglementair kader heeft opgesteld. Informeer u alleszins voor u begint.

Als investeerder moet u er ook rekening mee houden dat het project waarin u geïnvesteerd hebt, kan falen en u uw geld kwijt bent.

7. De crowdfundingplatformen in België  

Het aantal initiatieven in België neemt elk jaar toe. Bij de voornaamste platformen denken we aan Angel.me en MyMicroInvest (starters), Look&Fin (ondernemingen), FilmAngel (televisie, bioscoop, video)., SoCrowd (sociale, culturele en zorgsector), CroFun (voor alle sectoren)…
Een overzicht van de voornaamste initiatieven in België vindt u op de website van de Belgische Crowdfunding Federatie.

In Europa is KissKissBankBank erg populair. Ook de referentieplatformen en voorlopers in internationale crowdfunding Kickstarter, RocketHub en Kiva beginnen zich stilaan op Europa te richten.

8. Stichting P&V

Op het internet ontwikkelen zich steeds vaker initiatieven op basis van samenwerking en solidariteit, zoals crowdfunding. Maar ook de P&V Groep steunt als coöperatieve verzekeringsmaatschappij tal van initiatieven op sociaal en humanitair vlak. Zo hebben we de Stichting P&V opgericht met als doel de sociale integratie van jongeren te bevorderen. Lees meer over de Stichting P&V of schrijf u in voor de nieuwsbrief.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van de Stichting P&V


Nieuwe artikels

Met uw P&V agent:

  • Verzekeringen in een verstaanbare taal
  • Uitstekende productkennis
  • Afspraak wanneer het u past