Een kleine brand, wat nu?

Gepost in: Woning

Image of the blog article

Do’s en don’ts na een kleine brand

De kinderen laat thuis van de voetbaltraining, gauw eten maken, de telefoon die gaat, snel nog de was in de wasmachine, de kinderen in bed en… Plots staat uw frietketel in brand. Gelukkig reageert u rustig en kunt u het vuur snel blussen, maar toch hebt u brandschade in uw keuken. Wat nu? Wie moet u contacteren? Wat doen en vooral niet doen?

1/ Begin niet meteen te poetsen.

2/ Gooi niets weg maar maak eerst een volledige inventaris van alle beschadigde goederen. Noteer merk, type, afmetingen… en maak foto’s. Vermeld ook overal de nieuwprijs bij.

3/ Contacteer zo snel mogelijk uw P&V-agent. Hij zorgt voor de schadeaangifte en staat u bij tijdens de verdere afhandeling van uw schadedossier. Hebt u dringende bijstand nodig? Gebruik dan de app P&V Assist.

4/ Huurt u? Verwittig dan ook de eigenaar.

Geen getreuzel dankzij tele-expertise

5/ Bedraagt de schade niet meer dan 2.500 euro? Dan geen getreuzel of wachten op bestekken van herstellers. P&V@Home contacteert u ten laatste de dag na de schade-aangifte voor een tele-expertise. Aan de hand van een aantal vragen wordt de omvang van de schade begroot en kunt u kiezen. Of u ontvangt binnen de vijf werkdagen de afgesproken schadevergoeding en u herstelt zelf de schade. Of u doet een beroep op één van de P&V-herstellers. P&V betaalt de factuur, u betaalt enkel de eventuele vrijstelling.

6/ Bedraagt de schade meer dan 2.500 euro? Dan komt een inspecteur of een expert langs om de schade vast te stellen. Moeten er dringende werken (bv. dichten van een dak, leegpompen van lokalen, inbraakbeveiliging…) uitgevoerd worden om verdere schade te voorkomen, dan mag u die uitvoeren. Neem vooraf wel foto’s zodat de verzekeringsmaatschappij duidelijk kan vaststellen hoe alles er uitzag voor de herstelling. Is de expert langs geweest en bent u niet akkoord met zijn vaststellingen, dan kunt u een tegenexpertise vragen. Overleg met uw P&V-agent welke firma's u laat komen voor de herstellingen. Bewaar zeker alle facturen.

En dan… poetsen

7/ Verlucht zo snel mogelijk en lang genoeg zodat de brandgeur afneemt. Verwijder alle door de rook aangetaste materiaal. Elektrische toestellen die in contact kwamen met water of stoom laat u best controleren door een elektricien. Etenswaren of medicijnen die uit een kamer komen waar het gebrand heeft, kunt u niet meer gebruiken. Is de stroom uitgevallen? Diepvriezers werken na een stroomuitval nog enkele uren door. Ontdooid voedsel mag u nooit opnieuw invriezen.

Geef uw afval mee met het huisvuil of breng het binnen in het containerpark. Bij grote schade werkt P&V samen met gespecialiseerde saneringsbedrijven die u helpen bij de opruiming. Moet u een container huren? Bespreek dit dan eerst met uw P&V-agent.

Nieuwe artikels

Met uw P&V agent:

  • Verzekeringen in een verstaanbare taal
  • Uitstekende productkennis
  • Afspraak wanneer het u past