Een zwembad in de tuin: hoe verzekert u zich optimaal?

Gepost in: Familie Woning

Image of the blog article

U overweegt een zwembad in uw tuin? Een verfrissend idee, maar hebt u daar ook een vergunning nodig? Hoe verzekert u zich best? En waar moet u nog aan denken? Wij geven u enkele waardevolle tips om een koude douche te vermijden.

De orderboekjes voor tuinzwembaden stromen over

Steeds meer Belgen laten een zwembad installeren in hun tuin. Een trend die nog versterkt werd door de coronacrisis. In de eerste 3,5 maanden van dit jaar kregen zwembadbouwers 21% meer bestellingen binnen, na een recordstijging van 27% in 2019! Kunt u ook niet wachten om de duik te wagen? Lees dan zeker wat volgt.

Hebt u een vergunning nodig om een zwembad in uw tuin te installeren?

U woont in Vlaanderen? In principe hebt u een vergunning nodig, tenzij:

 • het zwembad niet overdekt is en kleiner dan 80 m² (inclusief alle andere niet-overdekte constructies in uw tuin).
 • het op meer dan een meter afstand ligt van de perceelgrenzen en op minder dan 30 meter van uw woning.
   

U woont in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest? Dan is een vergunning niet nodig als uw zwembad voldoet aan de volgende drie voorwaarden:

 • het is maximaal 20 m².
 • het is niet overdekt.
 • het ligt op minstens 2 meter van de perceelgrenzen.
   

U woont in Wallonië? Dan is een een 'kleine' vergunning (versnelde procedure) verplicht, behalve voor: 

 • bovengrondse zwembaden of zwembaden met een zelfdragende structuur. 
 • inbouwzwembaden van minder dan 75 m² op minstens 3 m van de perceelgrenzen.
   

Een goede raad: leg uw zwembadplannen eerst even voor aan de stedenbouwkundige dienst van uw gemeente.

Aan welke verzekeringen moet u denken voor uw zwembad?

Uw zwembad maakt integraal deel uit van uw woning. U steekt er veel tijd en geld in, en u beleeft in en rond uw zwembad gezellige momenten met familie en vrienden. Daarom verdient het een optimale bescherming, net als uw huis.

De familiale verzekering van P&V dekt uw burgerlijke aansprakelijkheid (en die van uw inwonende gezinsleden). Een privézwembad wordt beschouwd als een deel van uw hoofd- of tweede verblijf, en is dus ook gedekt. Een voorbeeld: uw kind duwt een vriend in het zwembad en dat vriendje breekt een tand op de rand.

Het Pack Tuin van P&V, een uitbreiding van de brandverzekering Ideal Woning, is een verzekeringsoplossing speciaal voor uw tuin en uw zwembad. Ze dekt onder andere de schade aan uw zwembad door storm aan de roll-up (het drijvend luik of zeil waarmee het zwembad wordt afgesloten) of de schade veroorzaakt door een natuurramp zoals een overstroming, grondverzakking enz. alsook de kosten voor de schoonmaak of vervanging van het water in het zwembad bij vervuiling waardoor het onbruikbaar wordt.

Acht tips voor veilig en duurzaam zwemplezier

 1. Laat uw zwembad bouwen door een vakman om grote en kleine problemen te vermijden. Denk aan lekken die moeilijk te detecteren zijn vanwege het automatische vulsysteem en die zeer ernstige schade kunnen veroorzaken zoals grondverzakkingen, leidingbreuken, breuken in muren enz. En dat bovenop een gepeperde waterrekening!
 2. Voer alle aanbevolen onderhoudsbeurten ruim op tijd uit. Controleer ook regelmatig de afsluitkranen en gebruik ze af en toe.
 3. Controleer regelmatig het pH- en chloorniveau, want abnormale niveaus kunnen uw zwembad na verloop van tijd beschadigen en de levensduur ervan verkorten.
 4. Wees voorzichtig met chloorhoudende producten. Eerst en vooral omdat ze giftig zijn (opgelet voor kinderen!), maar ook omdat ze witte vlekken op de liner kunnen achterlaten als ze in het zwembad worden gegooid.
 5. Doe regelmatig een ‘backwash’ (of keerspoeling) om het water schoon en uw zwembad gezond te houden.
 6. Open bij storm of hagel het rolluik dat uw zwembad afdekt, zo voorkomt u schade aan de kwetsbare lamellen.
 7. Houd de warmtepomp 's winters vorstvrij. Schadeclaims voor bevroren warmtepompen komen vrij vaak voor, maar die schade wordt meestal geweigerd wegens nalatigheid (omdat het water niet werd afgetapt in de winter).
 8. En last but not least … laat jonge kinderen nooit alleen achter in en rond het zwembad.

En hoe zit het met de prijs?

Sets voor inbouwzwembaden, polyester kuipen, betonnen zwembaden, klassieke zwembaden met blauwe bodem of een natuurlijk zwembad, zwembaden met beweegbare bodem of een overloopzwembad ... de keuze is immens en de prijskaartjes dan ook heel uiteenlopend. Gemiddeld moet u toch rekenen op een bedrag tussen 15.000 en 50.000 euro.

Daarbij komen nog wel de volgende kosten voor het onderhoud van uw zwembad:

 1. vulkosten (± 4 euro/m³)
 2. verwarmingskosten (een warmtepomp is het eenvoudigste, zuinigste en duurzaamste systeem: 1 kW verbruikte energie = 5 kW geproduceerde warmte) en waterfiltering (150 euro/jaar)
 3. kosten voor onderhoud en onderhoudsproducten (300 à 400 euro per jaar)

U hebt of overweegt een zwembad in uw tuin?

Neem dan ook even contact op met uw P&V-adviseur om na te gaan of u optimaal verzekerd bent voor zorgeloze waterpret.

 

Bron: Hartelijk dank aan Walter en Stefan Huys, experts zwembadschade, voor hun nuttige tips - recht uit de tuin!

Nieuwe artikels

Web Content List Portlet is tijdelijk niet beschikbaar.