Hoe kiest u de juiste verzekering voor uw fiets?

Gepost in: Fiets

Image of the blog article

Een fietsverzekering kiezen, dat is zoals een fiets kopen: u hebt veel opties, maar welke neemt u? In dat ruime aanbod vindt u vast een fietsverzekering die bij u past, maar toch zijn er enkele belangrijke aandachtspunten. We lijsten ze even op.

Materiële schade, diefstal en bijstand: wat dekt uw fietsverzekering?

Het eerste aandachtspunt: de waarborgen in uw fietsverzekering. Wat is er precies verzekerd en wat niet? Zorg dat u daar een duidelijk beeld van hebt, zodat u later niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Een fietsverzekering dekt over het algemeen diefstal, materiële schade en hulp bij pech onderweg. De terugbetaling van uw medische kosten na een ongeval is vaak niet standaard inbegrepen, maar u kunt hiervoor wel een extra waarborg afsluiten. Hetzelfde geldt voor rechtsbijstand. Die kunt u nodig hebben als er een geschil ontstaat na een ongeval, maar bijvoorbeeld bij fabricagefouten aan uw fiets.

Wat houden de waarborgen van uw fietsverzekering precies in?

Fietsdiefstal

Check of u enkel bij diefstal van de volledige fiets verzekerd bent, of ook als dieven met fietsaccessoires zoals uw helm of fietslichten aan de haal gaan. Hebt u een elektrische fiets? Bekijk dan zeker welke oplossing uw verzekeraar biedt als uw batterij gestolen wordt.

Materiële schade

Welke schade precies gedekt is, verschilt nogal van verzekeraar tot verzekeraar. De oorzaken van de schade spelen een bepalende rol: was er sprake van een ongeval of vandalisme? Of was een storm (natuurkrachten) of een dier de boosdoener? Zorg dat u goed weet welke oorzaken gedekt zijn en welke niet. Een poging tot diefstal kan evengoed schade met zich meebrengen. Als uw fietsverzekering ook die schade dekt, dan kunt zeker op beide oren slapen.

Pechverhelping en bijstand

Wat verstaat uw verzekeraar precies onder pechverhelping? Sommige fietsverzekeringen bieden herstelling ter plaatse, zodat u daarna uw weg kunt hervatten. Andere verzekeraars organiseren dan weer vervoer naar uw woonplaats, de hersteller of uw bestemming, afhankelijk van uw voorkeur. Vraag zeker na of ook uw passagiers worden vervoerd, of enkel de verzekeringsnemer.

Lichamelijke letsels

Zorg dat u weet welke medische kosten u terugbetaald krijgt en of ze volledig of slechts gedeeltelijk worden vergoed. Daarnaast bieden sommige fietsverzekeringen een vergoeding bij blijvende invaliditeit of overlijden.

Rechtsbijstand

Een rechtsbijstandsverzekering verdedigt uw rechten bij een geschil. Bekijk goed of deze rechtsbijstand enkel voor u geldt, of ook voor de leden van uw gezin. Check ook even of deze waarborg enkel in België van toepassing is, of eventueel buiten de landsgrenzen. Sommige verzekeraars bieden alleen rechtsbijstand bij ongevallen, anderen verdedigen uw belangen ook in het geval van een conflict met de fabrikant van uw fiets, bijvoorbeeld over productiefouten. Zorg tot slot dat u weet welke kosten de verzekeraar op zich neemt en welke niet.

In welke landen geldt uw fietsverzekering?

Afhankelijk van waar u regelmatig fietst (en of u bijvoorbeeld een fietsvakantie plant) is de geografische dekking van de fietsverzekering een belangrijk aandachtspunt. Sommige verzekeraars beperken zich tot België, andere helpen u evengoed verder binnen de Benelux. Bekijk of het mogelijk is om u bijkomend te verzekeren voor de periode van uw fietsvakantie.

Burgerlijke aansprakelijkheid

Wie fietst, kan een ongeval veroorzaken. En als zo’n ongeval kosten met zich meebrengt, biedt de burgerlijke aansprakelijkheid (BA) bescherming. In de meeste familiale verzekeringen is uw burgerlijke aansprakelijkheid gedekt, ook als u een ongeval met de fiets hebt. Maar opgelet: bij elektrische fietsen die autonoom sneller kunnen rijden dan 25 km/u, moet u een bijkomende BA-verzekering nemen. Bij P&V kunt u daarvoor een motorverzekering afsluiten. Neem contact op met uw P&V-adviseur als u hierover vragen hebt.

Flexibiliteit van het contract

Naast de verschillende waarborgen is de flexibiliteit van uw contract een belangrijk criterium. Kunt u op één enkel moment in het jaar opzeggen? Of hebt u bijvoorbeeld de optie om maandelijks op te zeggen, zodat u in een periode waarin u weinig fietst geen verzekering betaalt?

Lees goed de voorwaarden van uw fietsverzekering

Een fietsverzekering afsluiten, dat is een contract ondertekenen. En dus leest u maar beter alles goed door, ook de kleine lettertjes. U vindt alle voorwaarden in de infofiche en algemene voorwaarden van uw verzekering. 

Nog een laatste tip. Bij P&V bent u verzekerd tegen fietsdiefstal, zowel ’s nachts als overdag, zelfs als uw fiets ’s nachts buiten staat. U moet uw fiets dan wel vastleggen met een geschikt fietsslot. Niet alle verzekeraars bieden echter deze bescherming. Daarom nogmaals ons devies: informeer u goed.

De P&V-fietsverzekering

Onze flexibele fietsverzekering biedt een uitstekende dekking tegen diefstal en materiële schade. U kunt de fietsverzekering van P&V zelf verder aanvullen met bijkomende waarborgen. Bekijk hier onze fietsverzekering, of loop eens langs bij uw P&V-adviseur.

 

Dit document is een reclamedocument met daarin algemene informatie over de verzekering P&V Fiets ontwikkeld door P&V, een merk van P&V Verzekeringen, en waarop het Belgische recht van toepassing is. Op deze verzekering zijn uitsluitingen, beperkingen en voorwaarden in verband met de verzekerde risico’s van toepassing. We verzoeken u dus om de algemene voorwaarden en de IPID–fiches aandachtig te lezen vóór de onderschrijving. Ze zijn beschikbaar op de website www.pv.be of op eenvoudig verzoek bij een P&V-adviseur. De verzekeringsovereenkomst wordt aangegaan voor één maand met stilzwijgende verlenging.

Bij eventuele klachten kunt u contact opnemen met een P&V–adviseur, uw bevoorrechte gesprekspartner voor al uw vragen. Hij/Zij zal alles doen om u zo goed mogelijk te helpen. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de dienst Klachtenmanagement van P&V die uw klacht of opmerking zorgvuldig zal onderzoeken. Deze dienst zal de verschillende partijen trachten te verzoenen en naar een oplossing zoeken. U kunt contact opnemen per post (Klachtenmanagement, Koningsstraat 151, 1210 Brussel), via e–mail (klacht@pv.be) of telefonisch (02/250.90.60). Als u niet akkoord gaat met de voorgestelde oplossing, dan kunt u zich wenden tot de Ombudsdienst van de Verzekeringen (de Meeûssquare 35 te 1000 Brussel), telefonisch 02/547.58.71 of via e–mail (info@ombudsman-insurance.be) (www.ombudsman-insurance.be).

Als klant bent u beschermd door de gedragsregels inzake verzekeringen. Voor persoonlijk advies of een verzekeringsofferte neemt u best contact op met een van onze adviseurs. U kunt ook de volledige juridische informatie raadplegen.

Nieuwe artikels