8 tips om uw auto voor te bereiden op de kou

Gepost in: Voertuig Vakantie Preventie

Image of the blog article

Het wordt stilaan kouder en dat is geen goed nieuws voor uw auto. Want de winter zorgt, ook bij nieuwe wagens, voor heel wat mechanische en andere ongemakken. Klassiekers zijn startproblemen, defecte batterijen en bevroren sloten of ruitenwissers. Gelukkig kunt u uw vierwieler goed voorbereiden op extreme weersomstandigheden. Volg hiervoor onze handige checklist in 8 stappen.

Hoe maakt u uw auto klaar voor de winter?

  1. Laat de batterij van uw wagen controleren

Bij lage temperaturen werkt de batterij van uw auto minder goed. Bij vriesweer veroorzaakt een versleten batterij daarom al snel startproblemen. Voor de winter toeslaat, laat u dus best uw autobatterij controleren bij uw garage.

  1. Vul koelvloeistof bij

Koelvloeistof voert de overtollige warmte van uw motor af. Maar in de winter voorkomt ze ook dat het water in uw motor bevriest. Ga dus na of het koelvloeistofpeil niet onder het minimum gezakt is.

  1. Vul ruitensproeiervloeistof bij

In de winter wordt uw voorruit veel sneller vuil door water, stof en strooizout. Logisch dat u in dat seizoen meer ruitensproeiervloeistof gebruikt. Kijk daarom nu al even na of deze vloeistof niet onder het minimumniveau is gezakt. Bijvullen? Kies dan voor een ruitensproeiervloeistof met antivries en neem de fles mee als u langere ritten plant.

  1. Denk aan winterbanden

Winterbanden verhogen uw veiligheid bij nat weer en op besneeuwde of gladde wegen. Ze zijn gemaakt van een speciale rubbersoort die niet uithardt bij koude temperaturen. Om slippertjes te vermijden, laat u uw winterbanden best monteren vóór het echt koud wordt. Tip van de fabrikanten: switch naar winterbanden zodra de temperatuurregelmatig onder 7 °C daalt. Wist u trouwens dat winterbanden in de meeste Europese landen aanbevolen en soms zelfs verplicht zijn

  1. Controleer de staat van uw banden

Check regelmatig de spanning van uw banden en de diepte van de profielen. De juiste bandenspanning vindt u terug in de handleiding van uw auto. De wettelijke minimumdiepte voor de profielen van zomerbanden bedraagt minstens 1,6 mm, maar in de winter worden profielen van 3 tot 4 mm aangeraden. Banden met afgesleten profielen die dus niet meer diep genoeg zijn, vergroten het risico op aquaplaning en verlengen uw remafstand aanzienlijk.

  1. Zorg voor een ijskrabber en ruitenontdooier

Wegrijden met te weinig zicht is levensgevaarlijk. Met een ijskrabber en een ruitenontdooier maakt u snel en gemakkelijk uw autoruiten sneeuw- en ijsvrij. Zorg er dus voor dat ze klaarliggen in uw voertuig. Niet alleen uw voorruit, achterruit en zijruiten, maar ook uw lampen moeten ijsvrij worden gemaakt. Als u toch begint te rijden met aangevroren ruiten, dan riskeert u een boete.

  1. Start- en sleepkabels

Leg start- en sleepkabels in uw koffer. Check wel eerst of ze geschikt zijn voor uw auto. Ook een zaklamp kan van pas komen.

  1. Bereid u voor op de koude

Bij een ongeval moet u soms wat langer op wachten op hulp. Leg daarom een winterjas, een deken, een paar winterschoenen, een fles water en enkele snacks in uw koffer. Bijzonder handig op vriesdagen als uw wagen het niet meer doet. Vertrek met een opgeladen gsm of smartphone en vergeet uw gevarendriehoek en fluohesje niet: dat is wettelijk verplicht en essentieel voor uw veiligheid als u uitstapt. 

Controleer uw autoverzekering

Uw auto staat geparkeerd voor uw deur maar wil niet starten: kunt u dan een beroep doen op pechbijstand? Geldt deze dekking ook in het buitenland? Wat als uw auto naar een garage moet worden gesleept? En wanneer hebt u recht op een vervangwagen?

Uw P&V-adviseur beantwoordt graag al deze en andere vragen. Aarzel niet hem te contacteren. U vindt ook meer informatie over onze pechbijstand op www.pv.be.

Wij wensen u alvast een zorgeloze winter!

Nieuwe artikels