In welke landen zijn winterbanden verplicht?

Gepost in: Voertuig Vakantie

Image of the blog article

Winterbanden: waar zijn ze verplicht?

In Europa heeft elk land zijn eigen regels over het gebruik van winterbanden. In België zijn winterbanden niet verplicht. In Duitsland en Luxemburg zijn ze verplicht bij winterse omstandigheden. In Frankrijk geldt de verplichting enkel in bepaalde gebieden in de Alpen en de Pyreneeën.

Winterbanden en zomerbanden verschillen qua samenstelling van het gebruikte rubber. Bij zomerbanden verhardt het rubber bij temperaturen onder de 7 graden waardoor de band een slechtere grip krijgt. Echte winterbanden kunt u herkennen aan het ijsbergje met sneeuwvlok (‘alpinesymbool’) op de band. De term ‘M+S’ (modder en sneeuw) staat ook vaak op winterbanden maar zegt niets over de wintereigenschappen van de band. Het is een term die vroeger gebruikt werd voor terreinbanden en die ook op zomerbanden is terug te vinden.

Hebt u winterbanden nodig als u sneeuwkettingen hebt? Ja. Sneeuwkettingen zijn niet geschikt om lange stukken op doorgaande wegen of snelwegen te rijden. Hebt u sneeuwkettingen nodig als u winterbanden hebt? Ook ja. In veel landen zijn sneeuwkettingen verplicht op kleine (berg)wegen. De verplichting wordt aangeduid door een verkeersbord met een wiel en een sneeuwketting erop.

In België zijn winterbanden niet verplicht. Bij winterse omstandigheden worden ze wel aanbevolen. Sneeuwkettingen zijn enkel toegelaten indien het wegdek niet wordt beschadigd. De weg moet dus bedekt zijn met sneeuw of ijs.

Rijden in Duitsland

In Duitsland is het gebruik van winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden, ook al is dit buiten de wintermaanden. Van winterse omstandigheden is sprake bij ijzel, sneeuw, sneeuwmodder en gladheid (door ijs- of rijmvorming). Sinds kort is de definitie van geschikte winterbanden in de Duitse wet aangescherpt. Vroeger waren all season- en winterbanden met de vermelding ‘M+S’ voldoende. Vanaf 1 januari 2018 moet het zogenaamde ‘alpinesymbool’ op de band staan. Banden met enkel de aanduiding ‘M+S’ mogen tot 30 september 2024 gebruikt worden indien ze voor 31 december 2017 zijn geproduceerd. Bent u van plan nieuwe winterbanden te kopen, kies dan banden met het ‘alpinesymbool’. De aanbevolen profieldiepte voor winterbanden in Duitsland bedraagt 4 mm. In sommige gebieden zijn sneeuwkettingen verplicht, ook voor vierwielaangedreven auto’s.

Door Luxemburg

Ook in Luxemburg zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. Winterbanden moeten de aanduiding ‘M+S’ hebben. Sneeuwkettingen zijn toegelaten indien de weg bedekt is met sneeuw of ijs.

Met de auto naar Oostenrijk

In Oostenrijk zijn winterbanden verplicht tussen 1 november en 15 april bij winterse omstandigheden. Buiten deze vaste periode zijn ze soms ook verplicht in de bergen. Winterbanden moeten voorzien zijn van de vermelding ‘M+S’. De minimale profieldiepte bedraagt 4 mm. Op sommige plaatsen zijn sneeuwkettingen verplicht. Sneeuwkettingen zijn enkel toegelaten indien het wegdek niet wordt beschadigd.

Skiën in Frankrijk

In Frankrijk is het gebruik van winterbanden enkel verplicht in sommige gebieden in de Alpen en Pyreneeën. De verplichting wordt aangegeven door middel van een verkeersbord. Winterbanden moeten voorzien zijn van de aanduiding ‘M+S’. De minimale profieldiepte bedraagt 3,5 mm. Sneeuwkettingen zijn verplicht wanneer dit wordt aangegeven door een blauw verkeersbord waarop een autoband met een sneeuwketting staat. Staat er “pneus à neige admis” bij dit bord, dan mogen winterbanden gebruikt worden in de plaats van sneeuwkettingen.

Zwitserland

Ook al valt er in Zwitserland veel sneeuw, het gebruik van winterbanden is er enkel verplicht indien dit wordt aangegeven door een verkeersbord. Wel staat er in Zwitserland een boete op het veroorzaken van hinder op de weg door het gebruik van banden met onvoldoende grip. Daarom is het aanbevolen met winterbanden te rijden. De minimale profieldiepte is 4 mm. Sneeuwkettingen zijn verplicht als de toestand van de weg dat noodzakelijk maakt. Dit wordt aangegeven door een verkeersbord.

Rijden in Italië

Ook in Italië is er er geen algemene verplichting om met winterbanden te rijden. Enkel in Zuid-Tirol is het het hele jaar door verplicht om bij winterse omstandigheden winterbanden te gebruiken. In het Aostadal zijn winterbanden verplicht van 15 oktober tot en met 15 april. In andere regio’s wordt de verplichting met een verkeersbord aangegeven. Op sommige plaatsen zijn sneeuwkettingen verplicht.

Aansprakelijkheid

Rijdt u niet met winterbanden (of sneeuwkettingen) terwijl dit verplicht is, dan riskeert u niet alleen een boete, het kan ook gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid en bijgevolg de schadevergoeding in geval van een ongeval.

 

Nieuwe artikels