In welke Europese landen zijn winterbanden verplicht?

Gepost in: Voertuig Vakantie

Image of the blog article

De regels over het gebruik van winterbanden: hoe zit het in België en in onze buurlanden?

In Europa mag elk land vrij te beslissen over de regelgeving inzake het gebruik van winterbanden op zijn grondgebied. Dat is ook wel logisch, gezien de grote verschillen in weersomstandigheden op ons Oude Continent. Vertrekt u binnenkort naar de bergen? We geven u een overzicht van alle regels over winterbanden in Europa. Te beginnen met ons land!

Zijn winterbanden verplicht in België?

Neen, maar ze worden bij winterse omstandigheden wel aanbevolen. Wist u bijvoorbeeld dat winterbanden door hun specifieke technische eigenschappen beter aan de weersomstandigheden zijn aangepast zodra het kwik onder 7 °C zakt?

Hoe ziet u het verschil tussen een winterband en een zomerband?

Winter- en zomerbanden verschillen vooral qua samenstelling van het gebruikte rubber, maar ook qua minimale profieldiepte (4 mm voor de winter tegenover 1,6 mm voor de zomer). Echte winterbanden kunt u herkennen aan het ijsbergje met sneeuwvlok (‘alpinesymbool’) op de band. De letters ‘M+S’ (modder en sneeuw) staan ook vaak op winterbanden.

Kunt u heel het jaar met uw winterbanden rijden?

In België verbiedt de wet u niet om 's zomers met winterbanden te rijden. Mocht u beslissen om uw banden niet voor de zomer te veranderen, riskeert u wel dat ze zeer snel verslijten. Door hun hoog siliciumgehalte zijn ze namelijk minder geschikt voor warmere temperaturen.

En sneeuwkettingen?

Voor wegen met heel veel sneeuw of met ijs zijn ze de ideale oplossing. Net als winterbanden zijn sneeuwkettingen niet verplicht in België. Ze zijn enkel toegelaten als ze het wegdek niet beschadigen. Rijden met een specifieke winteruitrusting (winterbanden of kettingen) kan op sommige wegen worden verplicht afhankelijk van de rijomstandigheden en als een verkeersbord dit aangeeft.

Vertrekt u binnenkort naar de bergen?

  • U gaat binnenkort skiën en hebt eindelijk beslist om nieuwe winterbanden te kopen? Uitstekend initiatief. Wist u dat u packs van nieuwe of zelfs tweedehandse velgen + banden tegen interessante prijzen kunt vinden? Denk ook aan de opslag van uw niet-gebruikte banden. Kiest u voor opslag bij een professional, vergeet dan niet om tijdig te reserveren.
  • U wilt met uw auto de klim naar uw wintersportbestemming aankunnen. Voordat u begint te stijgen, kan de wegenpolitie u verplichten sneeuwkettingen om te leggen. Koop dus vóór uw vertrek een model sneeuwkettingen dat geschikt is voor uw voertuig. Hiervoor moet u de afmetingen van de banden (breedte/hoogte-diameter) en de wielkast van uw voertuig kennen. Bij twijfel vindt u de maten in de gebruiksaanwijzing van uw voertuig en de afmetingen van de banden staan op de zijkant van het wiel.
  • Oefen vóór vertrek alvast om de kettingen om te leggen. Dat bespaart u een hoop stress als het menens is …

Zijn winterbanden verplicht bij onze Europese buren?

Niet alle landen, of zelfs regio's, hebben dezelfde regelgeving ter zake. Hierbij een Europees overzicht.

Door Luxemburg

In Luxemburg zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden, zelfs buiten de wintermaanden. Van winterse omstandigheden is sprake bij ijzel, sneeuw, sneeuwmodder en gladheid (door ijs- of rijmvorming). In het Groothertogdom moeten winterbanden de aanduiding ‘M+S’ hebben. Sneeuwkettingen zijn toegelaten als de weg bedekt is met sneeuw of ijs.

U rijdt door Duitsland om te gaan skiën?

In Duitsland zijn winterbanden met een minimale profieldiepte van 4 mm verplicht bij winterse omstandigheden, net als in Luxemburg. Vanaf 1 januari 2018 zijn enkel banden met het ‘alpinesymbool’ toegelaten. Dit symbool van een sneeuwvlok in een berg met drie toppen vindt u terug op de zijkant van de band. Gedurende een overgangsperiode tot 30 september 2024 mogen in Duitsland nog wel banden met enkel de aanduiding 'M+S' worden gebruikt, op voorwaarde dat ze vóór 1 januari 2018 zijn gemaakt. Bent u van plan nieuwe winterbanden te kopen, volg dan het best de eisen van onze Duitse buren en kies banden met het ‘alpinesymbool’.

En in Frankrijk?

De wet Montagne II, die in december 2016 werd goedgekeurd, verplicht bestuurders van 48 Franse departementen om zich uit te rusten met winterbanden of sneeuwkettingen. Het uitvoeringsbesluit werd evenwel nog niet getekend. Als dit besluit wordt gepubliceerd, zal deze wet in de komende maanden in voege treden. En zodra de wet van kracht is, hebben de eigenaars van lichte voertuigen en lichte vrachtwagens de keuze om te rijden met banden met het symbool 3PMSF (winter- of vierseizoenenbanden) op de vier wielen of om zich uit te rusten met sneeuwkettingen voor minstens twee wielen met aandrijving.

Momenteel worden winterbanden alleen aanbevolen als de wegen met sneeuw of ijs zijn bedekt. In Frankrijk geldt trouwens geen algemene verplichting. Op bepaalde wegen, vooral in de Alpen en de Pyreneeën, zijn er wel lokale verplichtingen. Die wegen worden met speciale verkeersborden aangekondigd. Het gebruik van 'M+S'-banden met een minimale profieldiepte van 3,5 mm is dan verplicht. Sneeuwkettingen kunnen op bepaalde wegen trouwens ook verplicht zijn, als verkeersborden dit aangeven.

Met de auto naar Oostenrijk

In Oostenrijk moet u met winterbanden rijden tussen 1 november en 15 april bij winterse omstandigheden. Buiten deze vaste periode zijn ze soms ook verplicht in de bergen. Winterbanden moeten voorzien zijn van de vermelding ‘M+S’ en een minimale profieldiepte hebben van 4 mm. Op sommige plaatsen zijn sneeuwkettingen verplicht. Sneeuwkettingen zijn alleen toegelaten als ze het wegdek niet beschadigen.

Zwitserland

Winterbanden zijn hier enkel verplicht als dit wordt aangegeven door een verkeersbord. Wel staat er in Zwitserland een boete op het veroorzaken van hinder op de weg door het gebruik van banden met onvoldoende grip. Daarom is het aanbevolen met winterbanden te rijden met een minimale profieldiepte van 4 mm. Sneeuwkettingen zijn verplicht als de toestand van de weg dat noodzakelijk maakt. Deze verplichting wordt aangegeven door een verkeersbord.

Rijden in Italië

In Italië geldt geen algemene verplichting om met winterbanden te rijden. Enkel in het Aostadal worden bestuurders tussen 15 oktober en 15 april verplicht om met winterbanden te rijden of sneeuwkettingen bij zich te hebben. In andere regio’s van het land kan deze verplichting op bepaalde wegen met een verkeersbord worden aangegeven. De verplichting geldt dan van 15 november tot 15 april.

Volg de regels, dat is uw verantwoordelijkheid

U rijdt zonder winterbanden (of sneeuwkettingen) in een gebied waar dit wel verplicht is? Dan riskeert u niet alleen een boete, het kan ook gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid en bijgevolg de schadevergoeding in geval van een ongeval. Bent u verdere verplaatsingen van plan, dan moet u weten dat winterbanden ook in sommige andere Europese landen verplicht zijn. Informeer dus vóór uw vertrek naar de regelgeving in de landen die u gaat doorkruisen.

 

Dit artikel werd geactualiseerd op 26/11/2019.

Nieuwe artikels